Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci mají uhodnout dle popisu konkrétní pojmy, které jsou uschovány v otázkách. Řešení pojmů je v závěru hry. Vyučující k dosažení tohoto cíle použije soutěž (hru) v tomto případě nazvanou „ Hádej, kdo jsme?“ Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: květen 2012 Jazyk: čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Tematický okruh: neživá příroda Učivo: typy ekosystémů Očekávaný výstup: rozpoznává dle popisu jednotlivé pojmy týkající se ekosystémů Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: ekosystém Druh učebního materiálu: prezentace, tematická soutěž (hra) Cílová skupina: žák II. stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková

3 HÁDEJ, KDO JSME? EKOSYSTÉMY Pravidla hry Vyučující rozdělí žáky na libovolný počet skupin (doporučuji 4 - 5 skupin). Každá skupina pracuje jako tým.Tým má za úkol dle zadaných indicií uhodnout pojem. Časový limit pro každou otázku je 1 minuta. Za správně uhodnutý pojem získává skupina 1 bod. Vyhrává ta skupina, která získala nejvyšší počet bodů.

4 1. Vyskytujeme se jen na některých místech v Českém Středohoří a na jižní Moravě. Rostou na nás bohatá travní společenstva a nápadné jsme porosty KAVYLŮ. Hádej, kdo jsme?

5 2. Vyskytujeme se na strmých skalnatých stráních, rostou na nás různé byliny, které jsou velmi závislé na půdním podkladu. Některé rostou na vápencích a jiné na kyselých horninách. Hádej, kdo jsme?

6 3. My jsme uměle vytvořené člověkem a najdete nás většinou na suchých a slunných stráních. Hádej, kdo jsme?

7 4. Vyskytujeme se velmi vzácně na píscích navátých z říčních náplavů. Rostlinami jsme pokryty pouze z části a to ještě takovými, které jsou odolné proti suchu. Hádej, kdo jsme?

8 5. Vznikáme zarůstáním mrtvých ramen řek a některých mokrých prohlubní. Naše vegetace je podobná pobřežní zeleni rybníků. Hádej, kdo jsme?

9 6. Jsme velmi vzácný ekosystém. Vyskytujeme se tam, kde se na povrchu půdy vytvářejí solné povlaky, vytvořené z minerálních látek, které vynáší vzlínající voda. Je nás již opravdu velmi málo, téměř vymizíme. Najít nás ještě můžete na jižní Moravě a také v severozápadních Čechách. Hádej, kdo jsme?

10 Kontrola správnosti odpovědí. 1. Vyskytujeme se jen na některých místech v Českém Středohoří a na jižní Moravě. Rostou na nás bohatá travní společenstva a nápadné jsme porosty KAVYLŮ. Jsme ČERNOZEMNÍ STEPI.

11 Kontrola správnosti odpovědí. 2. Vyskytujeme se na strmých skalnatých stráních, rostou na nás různé byliny, které jsou velmi závislé na půdním podkladu. Některé rostou na vápencích a jiné na kyselých horninách. Jsme SKALNÍ STEPI.

12 Kontrola správnosti odpovědí. 3. My jsme uměle vytvořené člověkem a najdete nás většinou na suchých a slunných stráních. Jsme PASTVINY.

13 Kontrola správnosti odpovědí. 4. Vyskytujeme se velmi vzácně na píscích navátých z říčních náplavů. Rostlinami jsme pokryty pouze z části a to ještě takovými, které jsou odolné proti suchu. Jsme PÍSKOVÉ DUNY.

14 Kontrola správnosti odpovědí. 5. Vznikáme zarůstáním mrtvých ramen řek a některých mokrých prohlubní. Naše vegetace je podobná pobřežní zeleni rybníků. Jsme SLATINIŠTĚ, také se nám říká SLATINY, ČERNAVY nebo BLATA.

15 Kontrola správnosti odpovědí. 6. Jsme velmi vzácný ekosystém. Vyskytujeme se tam, kde se na povrchu půdy vytvářejí solné povlaky, vytvořené z minerálních látek, které vynáší vzlínající voda. Je nás již opravdu velmi málo, téměř vymizíme. Najít nás ještě můžete na jižní Moravě a také v severozápadních Čechách. Jsme SLANISKA.


Stáhnout ppt "Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a."

Podobné prezentace


Reklamy Google