Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorka: Jaroslava Suchá

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorka: Jaroslava Suchá"— Transkript prezentace:

1 Autorka: Jaroslava Suchá
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. . VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV Autorka: Jaroslava Suchá

2 Eleanor Rooseveltová zdroj: wikipedie & Všeobecná deklarace lidských práv (1949)
.

3 Motivační otázky Co je pokládáno za základní jednotku společnosti ?
Můžeš se z vlastní vůle vystěhovat z republiky? Můžeš se (tj. teď a nyní) svobodně provdat či oženit s občanem některého afrického státu? Máš právo na azyl v cizí zemi, když tě pronásleduje policie za zpronevěru peněz? Můžeš si jako svobodný občan po dosažení plnoletosti dělat vše, co se ti líbí?

4 Eleanor Rooseveltová 11. 10. 1984 – 7. 11. 1962 New York manželka 32
Eleanor Rooseveltová – New York manželka 32. prezidenta USA Franklina Roosevelta,v letech 1933 až byla první dámou USA. zdroj: wikipedie

5 . Po manželově smrti se věnovala činnosti v oblasti lidských práv zejména práv žen. Předsedala výboru, který navrhl a schválil Všeobecnou deklaraci lidských práv. Prezident Truman ji nazval První dámou světa na počest jejích četných cest na podporu lidských práv.

6 VDLP je nezávazný dokument, obsahující nejznámější
Všeobecná deklarace lidských práv je nezávazný dokument, obsahující nejznámější „katalog lidských práv“.

7 VDLP Všeobecná deklarace lidských práv byla schválena Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 10. prosince 1948. Pro přijetí rezoluce hlasovali: Afghánistán, Argentina, Barma, Belgie, Bolívie, Brazílie, Čína, Dánsko, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Etiopie, Filipíny, Francie, Guatemala, Haiti, Island, Indie, Irák, Írán, Chile, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Libanon, Libérie, Lucembursko, Mexiko, Nikaragua, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Pákistán, Panama, Paraguay, Peru, Rakousko, Řecko, Salvador, Siam, Spojené království, Spojené státy americké, Sýrie, Švédsko, Turecko, Uruguay a Venezuela. (49 zemí) Hlasování se zdrželi: Bělorusko, Československo, Jihoafrická unie, Jugoslávie, Polsko, Saúdská Arábie, Sovětský svaz a Ukrajina.

8 OSN Organizace spojených národů
Proč vznikla Kdy vznikla Kde sídlí Členské země Její cíle Jaké plní funkce

9 OSN PROČ Nahradila Společnost národů, která jako garant kolektivní bezpečnosti a mírového řešení konfliktů neobstála. KDY VZNIKLA 26. června 1945 v San Franciscu (USA) KDE SÍDLÍ New York · Ženeva · Nairobi · Vídeň ČLENSKÉ ZEMĚ jsou téměř všechny státy světa (od července 2011 má 193 členských států). CÍLE zachování mezinárodního míru a bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce.

10 Cíle OSN do roku 2015: 1. snížit chudobu a sociální vyloučení 2. dosáhnout univerzálního primárního vzdělávání 3. prosazovat rovnost mužů a žen a poskytovat ženám více možností prosadit se ve společnosti 4. snížit dětskou úmrtnost 5. zlepšit zdraví matek 6. boj s HIV/AIDS, malárií a dalšími nemocemi 7. zajistit environmentální udržitelnost 8. vybudovat globální partnerství pro rozvoj 9. udržovat mezinárodní mír a bezpečnost

11 OSN úřední jazyky V roce 2001 OSN dostala Nobelovu cenu míru
angličtina, arabština, čínština, francouzština, ruština, španělština

12 BUDOVA OSN V NEW YORKU zdroj: wikipedie

13 VLAJKA OSN zdroj: wikipedie
byla oficiálně přijata 20. října Má světle modrý list, v jehož středu je bílý emblém OSN - zjednodušená mapa světa mezi severním pólem a 60° j.š. ve vyrovnávacím azimutálním zobrazení v normální poloze, která má zakresleny siluety všech obydlených kontinentů. Kolem jsou dvě olivové ratolesti symbolizující mír.

14 LOGO OSN zdroj: wikipedie

15 VALNÉ SHROMÁŽDĚNÍ OSN Valné shromáždění je nejvyšší orgán OSN.
Jsou v něm zastoupeny všechny členské státy. Jako pomocné orgány si Valné shromáždění tvoří výbory a komise Hlavních výborů je šest: první výbor – politický a bezpečnostní druhý výbor – hospodářský a finanční třetí výbor – sociální, humanitní a kulturní čtvrtý výbor – speciálně-politický a dekolonizační pátý výbor – administrativní a rozpočtový šestý výbor – právní Předseda, místopředsedové Valného shromáždění a předsedové těchto výborů tvoří tzv. všeobecný výbor.

16 Zasedání Valného shromáždění OSN zdroj: wikipedie

17 VDLP Všeobecná deklarace lidských práv
byla schválena Valným shromážděním Organizace spojených národů v roce1948 (návrh Eleanor Rooseveltová) obsahuje 30 článků – lidských práv pro přijetí hlasovalo 49 zemí

18 Odpověď na motivační otázky dle podkladu VDLP
Článek rodina Článek ano Článek zletilost Článek ne Článek ne, dodržování zákonů

19 Autor: Jaroslava Suchá
.


Stáhnout ppt "Autorka: Jaroslava Suchá"

Podobné prezentace


Reklamy Google