Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výsledek hospodaření Jak se vypočítá výsledek hospodaření již víme. Výsledek hospodaření se rozlišuje na: ◦ VH z provozní činnosti  (náklady a výnosy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výsledek hospodaření Jak se vypočítá výsledek hospodaření již víme. Výsledek hospodaření se rozlišuje na: ◦ VH z provozní činnosti  (náklady a výnosy."— Transkript prezentace:

1 Výsledek hospodaření Jak se vypočítá výsledek hospodaření již víme. Výsledek hospodaření se rozlišuje na: ◦ VH z provozní činnosti  (náklady a výnosy 50x-55x, 60x-64x) ◦ VH z finanční činnosti  (náklady a výnosy 56x-57x, 66x) ◦ VH z mimořádné činnosti  (náklady a výnosy 58x, 68x) VH z provozní činnosti a VH z finanční činnosti se souhrnně nazývá jako VH z běžné činnosti. Tzn., že tento VH se skládá z nákladů a výnosů 50x-57x, 60x-66x.

2 Daňově neuznatelné náklady Zda se náklady účetní (zaúčtované v účetnictví) počítají jako náklady daňové (odpovídají ustanovením v zákoně o daních z příjmů) zjistíme především v: ◦ § 24 zákona o daních z příjmů – daňově uznatelné náklady ◦ § 25 zákona o daních z příjmů – daňově neuznatelné náklady

3 Daňově neuznatelné náklady Pokud zjistíme, že účetní náklad není nákladem daňovým, částku nákladu připočítáme k výsledku hospodaření. Proč? Protože při výpočtu výsledku hospodaření se náklady odečítají a zákon říká, že pro výpočet daně se odečítat nemá, tak částku musíme zpátky přičíst. VH V účetnictví jsou výnosy 100 Odečteme náklady 60, VH nám tedy klesne na 40. 100 50 0 -50 Ale dle daňových zákonů jsme zjistili, že náklady v hodnotě 20 jsou nedaňové, proto o 20 posuneme VH zpět nahoru.


Stáhnout ppt "Výsledek hospodaření Jak se vypočítá výsledek hospodaření již víme. Výsledek hospodaření se rozlišuje na: ◦ VH z provozní činnosti  (náklady a výnosy."

Podobné prezentace


Reklamy Google