Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dopady legislativních změn na oblast pohostinství Názory provozovatelů restaurací 2. června 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dopady legislativních změn na oblast pohostinství Názory provozovatelů restaurací 2. června 2011."— Transkript prezentace:

1 Dopady legislativních změn na oblast pohostinství Názory provozovatelů restaurací 2. června 2011

2 2 Základní informace o výzkumu Hlavní zjištění Detailní analýza Závěry a doporučení Přílohy Struktura vzorku Dotazník Kontakt Obsah

3 3 Základní informace o výzkumu

4 4  Společnost Factum Invenio realizovala výzkum na téma připravovaného zrušení stravenek a zavádění zaměstnaneckého paušálu.  Cílem šetření bylo zjistit názor provozovatelů restaurací na chystané změny v oblasti podpory zaměstnaneckého stravování. Realizované rozhovory se dále zaměřily na mapování očekávaných dopadů případného zrušení stávajícího systému stravenek se státní podporou. Background výzkumu Základní informace Použitá metodika MetodikaTelefonické dotazování s podporou počítače (CATI) Cílová skupina Provozovatelé restaurací – osoby rozhodující nebo spolurozhodující o provozu restaurace Velikost vzorkuN = 201 rozhovorů Období sběru dat20. – 25. května 2011 Délka dotazníkucca 5 minut

5 5 Hlavní zjištění

6 6  Provozovatelé restaurací se ve velké míře shodují v názoru, že zrušení doposud užívaného systému podpory stravenek bude mít negativní dopad na návštěvnost restaurací a tím také na výši tržeb, zaměstnanost a v neposlední řadě na ceny nabízených jídel.  79 % manažerů restaurací se domnívá, že lidé v důsledku zrušení stravenek omezí návštěvy restaurace v době oběda. Ruku v ruce s tím jde přesvědčení o poklesu tržeb, který je očekáván v 76 % provozoven. Odhaduje se, že oproti současnosti tržby průměrně poklesnou o 24 %.  Obava z poklesu tržeb vyvolává panuje zejména na Jižní Moravě (29,15 %), kde je také nejčastěji předpovídáno snížení počtu hostů v době oběda.  V případě zrušení stravenek se jako alternativa nabízí stravovat se jinde než v restauračních zařízeních. 66 % restauratérů v této souvislosti předpokládá nárůst tržeb zahraničních řetězců, kde by se lidé stravovali namísto teplého jídla.  Negativní dopady zrušení stravenek souvisí především s nutností kompenzovat ztráty plynoucí ze snížení tržeb. U velkého množství stravovacích zařízení by to znamenalo propuštění části zaměstnanců (45 %), zrušení zvýhodněných poledních menu (45 %) a zvýšení cen nabízených jídel (43 %).  V menším počtu případů se provozovatelé obávají snížení počtu hostů i v průběhu večera (40 %). V odpověď na změnu legislativy by někteří zvažovali omezení pracovní doby (26 %) nebo dokonce úplné zrušení restaurace (29 %).  Funkce stávajícího systému stravenek je hodnocena velmi kladně. Převažuje souhlas s tím, že zaměstnance motivuje k pravidelnému stravování (85 %) a že podporuje podnikání v sektoru pohostinství a restaurací (84 %).  Více než 3/4 restaurátorů vyslovují názor, že stát by měl zachovat stávající systém stravenek (78 %). Zrušením podpory stravenek by stát závažně zasáhl do podnikání v sektoru pohostinství (80 %). Tato stanoviska jsou nejsilnější v Jihozápadních Čechách. Hlavní zjištění

7 7 Detailní analýza

8 8  V případě zrušení stravenek přestanou lidé chodit do restaurací na oběd. Ruku v ruce se snížením počtu hostů v době oběda pak jde pokles tržeb.  Podle názoru provozovatelů restaurací se zrušení podpory stravenek promítne do zvýšení tržeb zahraničních řetězců, které lidé navštíví namísto oběda v restauraci.  Téměř polovina restauratérů v této souvislosti uvažuje o:  propuštění části zaměstnanců,  zrušení výhodné polední nabídky  a zvýšení ceny nabízených jídel. Předpokládané dopady zrušení stravenek Q1. Přečtu Vám sérii výroků a Vy prosím uveďte, do jaké míry s nimi souhlasíte. V případě zrušení stravenek.... V případě zrušení stravenek… N=201, data v %

9 9  Snížení počtu hostů v době oběda v největší míře očekávají provozovatelé restaurací na Jižní Moravě.  Menší obavy z poklesu počtu hostů a tržeb mají restauratéři v Praze a v Severovýchodních Čechách. Předpokládané dopady zrušení stravenek Q1. Přečtu Vám sérii výroků a Vy prosím uveďte, do jaké míry s nimi souhlasíte. V případě zrušení stravenek.... V případě zrušení stravenek… N=201, průměry hodnot Pozn. čím nižší průměr, tím větší míra souhlasu s výrokem

10 10  Provozovatelé restaurací v souvislosti se zrušením stravenek předpokládají přibližně čtvrtinový pokles tržeb.  Najdou se však i takoví, kteří očekávají propad tržeb řádově na úrovni 50 %. Očekávaný pokles tržeb Q2. Jaký pokles tržeb v souvislosti se zrušením stravenek očekáváte? Očekávaný pokles tržeb N=201, data v % Očekávaný pokles tržeb N=201, průměry hodnot  Nejhůře situaci hodnotí zejména zástupci provozovatelů restaurací z Jižní Moravy. Ti očekávají v průměru 30% pokles tržeb.  Nejmenší pokles tržeb překvapivě neočekávají restauratéři z Prahy, ale Severovýchodních Čech. I zde je však předpokládaný pokles tržeb na úrovni zhruba 20 %.

11 11  Naprostá většina provozovatelů restaurací se shoduje na tom, že stávající systém stravenek motivuje zaměstnance k pravidelnému stravování.  Kromě toho, že stravenky motivují k pravidelnému stravování, jsou významnou podporou podnikání v sektoru pohostinství a restaurací. Stávající systém stravenek Q3. Zaměříme se nyní na systém podpory stravování. Do jaké míry souhlasíte s následujícími tvrzeními? Vnímání stávajícího systému N=201, data v %

12 12  Většina provozovatelů restaurací se domnívá, že stát by měl stávající systém stravenek zachovat.  Pro zachování jsou zejména provozovatelé restaurací na Jižní Moravě, kteří se současně v největší míře obávají poklesu tržeb a nutného následného propouštění.  Zrušením podpory stravenek by stát závažným způsobem zasáhl do podpory podnikání v sektoru pohostinství. V největší míře jsou o tom přesvědčeni zástupci restaurací v Severovýchodních Čechách. Stávající systém stravenek Q3. Zaměříme se nyní na systém podpory stravování. Do jaké míry souhlasíte s následujícími tvrzeními? Vnímání stávajícího systému N=201, průměr hodnot Pozn. čím nižší průměr, tím větší míra souhlasu s výrokem

13 13 Přílohy

14 14 Struktura vzorku Přílohy

15 15 Dotazník Přílohy

16 Hana Karbulová Key Account Manager - Technology Factum Invenio, s.r.o. Office Park Nové Butovice / A Bucharova 1281/2, 158 00 Praha 13 Česká republika Tel.: +420 233 111 013 Fax: +420 233 111 002 Gsm:+420 731 403 659 e-mail: karbulova@ppmfactum.cz www.factum.cz 16 Připravila agentura Factum Invenio Kontakt Firma je zapsána v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 13338, datum zápisu: 6. října 1992., IČO: 47121793, DIČ.: CZ47121793


Stáhnout ppt "Dopady legislativních změn na oblast pohostinství Názory provozovatelů restaurací 2. června 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google