Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní živiny v potravinách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní živiny v potravinách"— Transkript prezentace:

1 Základní živiny v potravinách
Výživa a potraviny Základní živiny v potravinách

2 Rozdělení potravin Potraviny můžeme podle původu rozdělit na dvě skupiny: potraviny živočišného původu - maso, mléko, jogurt, vejce, máslo, sádlo, potraviny rostlinného původu - rohlík, chléb, olej, kakao, rýže, čočka, ořechy, ovoce, zelenina, houby. Hmota potravina se skládá z vody a sušiny. Množství sušiny (vody) v % hm. se zjišťuje vysoušením potravin v horkovzdušné peci.

3 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách živočišného původu.
MASO VEJCE A MLÉČNÉ VÝROBKY Ve 100g B % T % S % Vepřové maso - libové 13,3 14 Hovězí maso - zadní 15 9,1 Králičí maso 12 6 0,2 Husí prsa 10 0,1 Kuřecí řízky 18,9 4 0,3 Husa 16 33 Kapr 4,2 Tuňák v oleji 25,5 19,4 Sádlo 99,3 Ve 100g B % T % S % Vejce (1ks=60g) 12,3 11,7 0,7 Vejce - bílek 1ks = 30g 11 1 Vejce - žloutek 1ks = 20g 16 31,4 Jogurt bílý 5,5 3,6 8 Tvaroh tučný 13,5 3,3 Eidam 30% t. v s., 50% s. 29,2 14,6 1,8 Eidam 40% t v s. 29 22 Sýr Niva 21,3 32,3 1,5 Hermelín 21 23,5 0,5 Máslo 81,1 0,3 Smetana kysaná 3,1 16,3 3,8 Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

4 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách rostlinného původu.
LUŠTĚNINY A OBILOVINY PEČIVO Ve 100g B % T % S % Mouka hladká pšeničná 10,4 1,3 74,3 Žito 14,76 2,5 69,7 Rýže 6,7 0,7 78,9 Čočka 24,7 1,1 60,1 Fazole 21,3 1,6 61,6 Hrách 18,8 57,2 Sója 36,7 15,2 Kukuřice 2,9 1,4 22,9 Ovesné vločky 13 7,5 67,8 Ve 100g B % T % S % Houska (1ks=40g) 8,4 2,7 60,1 Chléb konzumní 8 1,3 50,2 Piškoty 9,2 5,4 73,7 Vánočka 7,3 8,6 60,9 Bábovka 3,4 22,5 44,3 Buchty makové 16 53,2 Věnečky kakaové 7,7 20,8 62,8 Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

5 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách rostlinného původu.
OVOCE ZELENINA A HOUBY Ve 100g B % T % S % Angrešt 0,9 0,5 10,1 Borůvky 0,8 14,3 Broskve 0,7 0,2 10,9 Hrušky 0,4 0,3 13,6 Jablka 11,7 Jahody 7,9 Maliny 1 11 Melouny 0,1 5,5 Meruňky Rybíz 13 Švestky Ve 100g B % T % S % Brambory 2 0,2 20 Kedlubny bílé (s natí) 1,2 0,1 3,4 Květák 1,5 2,7 Mrkev karotka 1,1 7,4 Okurka salátová 1 2,1 Paprika 0,9 0,4 3,9 Rajčata 3,7 Ředkvičky 0,7 2,4 Salát hlávkový 1,8 Zelí 4,3 Houby čerstvé - průměr 1,6 2,3 Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

6 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách živočišného původu.
MLĚKO A NÁPOJE OŘECHY A SEMENA ROSTLIN Ve 100g B % T % S % Mléko kravské 3,5 3,7 4,7 Mléko mateřské 1,1 6,9 Mléko zahuštěné neslaz. 8,3 9 12 Džus pomerančový 0,7 0,2 8,5 Mošt jablečný 10,4 Coca Cola 10,1 Pivo světlé 12° 0,3 2 Ve 100g B % T % S % Ořechy burské 27,5 44,5 15,7 Ořechy lískové a vlašské 14 62 Mák 19,5 40,8 24,3 Mandle 17,5 52,4 19 Pistácie 20,4 54,7 17,1 Slunečnicová semínka 27 49 15 Lněná semínka 22 40 13 Olej 98,2 Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

7 Potraviny živočišného původu
Pokud se podíváme na poměr BTS v těchto potravinách, zjistíme následující: Mají vždy velmi nízký podíl sacharidů, obvykle do 1%. Trochu více sacharidů obsahují výrobky z mléka, například tvaroh, sýry, jogurty (asi 1 – 8%). B a T jsou zastoupeny ve větším poměru, v mase a vejcích přibližně ve stejném. Máslo, sádlo a oleje jsou tuky (lipidy) s minimálním podílem B a S. Máslo se vyrábí z mléka, sádlo (např. vepřové) se vyrábí škvařením podkožního tuku zvířat.

8 Potraviny rostlinného původu
Luštěniny, obiloviny a z nich vyrobené pečivo mají vysoký podíl sacharidů, někdy až 60 až 70% hm., zatímco B a T jsou zastoupeny méně. Ořechy a semena mají nejvíce tuků (oleje). Lisováním se z nich získávají oleje. B a S jsou obvykle zastoupeny ve stejném poměru. U zeleniny najdeme obvykle velmi málo B T i S vzhledem k hmotnosti. Většinu objemu zeleniny tvoří voda. Ovoce má vyšší obsah sacharidů (10 – 14%), většinu objemu ovoce tvoří voda.

9 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Základní živiny v potravinách"

Podobné prezentace


Reklamy Google