Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa a potraviny Základní živiny v potravinách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa a potraviny Základní živiny v potravinách"— Transkript prezentace:

1 Výživa a potraviny Základní živiny v potravinách

2 Rozdělení potravin Potraviny můžeme podle původu rozdělit na dvě skupiny: potraviny živočišného původu - maso, mléko, jogurt, vejce, máslo, sádlo, potraviny rostlinného původu - rohlík, chléb, olej, kakao, rýže, čočka, ořechy, ovoce, zelenina, houby. Hmota potravina se skládá z vody a sušiny. Množství sušiny (vody) v % hm. se zjišťuje vysoušením potravin v horkovzdušné peci.

3 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách živočišného původu. Ve 100gB %T %S % Vepřové maso - libové13,3140 Hovězí maso - zadní159,10 Králičí maso1260,2 Husí prsa1060,1 Kuřecí řízky18,940,3 Husa16330 Kapr164,20 Tuňák v oleji25,519,40,3 Sádlo0,399,30 Ve 100gB %T %S % Vejce (1ks=60g)12,311,70,7 Vejce - bílek 1ks = 30g1110 Vejce - žloutek 1ks = 20g1631,40 Jogurt bílý5,53,68 Tvaroh tučný12,313,53,3 Eidam 30% t. v s., 50% s.29,214,61,8 Eidam 40% t v s Sýr Niva21,332,31,5 Hermelín2123,50,5 Máslo0,581,10,3 Smetana kysaná3,116,33,8 MASOVEJCE A MLÉČNÉ VÝROBKY Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

4 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách rostlinného původu. Ve 100gB %T %S % Mouka hladká pšeničná10,41,374,3 Žito14,762,569,7 Rýže6,70,778,9 Čočka24,71,160,1 Fazole21,31,661,6 Hrách18,81,357,2 Sója36,721,315,2 Kukuřice2,91,422,9 Ovesné vločky137,567,8 Ve 100gB %T %S % Houska (1ks=40g)8,42,760,1 Chléb konzumní81,350,2 Piškoty9,25,473,7 Vánočka7,38,660,9 Bábovka3,422,544,3 Buchty makové8,61653,2 Věnečky kakaové7,720,862,8 LUŠTĚNINY A OBILOVINYPEČIVO Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

5 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách rostlinného původu. Ve 100gB %T %S % Angrešt0,90,510,1 Borůvky0,8 14,3 Broskve0,70,210,9 Hrušky0,40,313,6 Jablka0,3 11,7 Jahody0,80,57,9 Maliny10,811 Melouny0,50,15,5 Meruňky0,90,311,7 Rybíz10,313 Švestky0,70,314,3 Ve 100gB %T %S % Brambory20,220 Kedlubny bílé (s natí)1,20,13,4 Květák1,50,22,7 Mrkev karotka1,10,27,4 Okurka salátová10,22,1 Paprika0,90,43,9 Rajčata0,90,23,7 Ředkvičky0,70,12,4 Salát hlávkový10,21,8 Zelí1,10,24,3 Houby čerstvé - průměr1,60,22,3 OVOCEZELENINA A HOUBY Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

6 Pokus se odhadnou, v jakém poměru jsou zastoupeny základní živiny v potravinách živočišného původu. Ve 100gB %T %S % Mléko kravské3,53,74,7 Mléko mateřské1,13,56,9 Mléko zahuštěné neslaz.8,3912 Džus pomerančový0,70,28,5 Mošt jablečný0,2010,4 Coca Cola0010,1 Pivo světlé 12°0,302 Ve 100gB %T %S % Ořechy burské27,544,515,7 Ořechy lískové a vlašské Mák19,540,824,3 Mandle17,552,419 Pistácie20,454,717,1 Slunečnicová semínka Lněná semínka Olej098,20 MLĚKO A NÁPOJEOŘECHY A SEMENA ROSTLIN Poznámka: Hodnoty v tabulkách se mohou podle různých zdrojů mírně lišit.

7 Potraviny živočišného původu Pokud se podíváme na poměr BTS v těchto potravinách, zjistíme následující: Mají vždy velmi nízký podíl sacharidů, obvykle do 1%. Trochu více sacharidů obsahují výrobky z mléka, například tvaroh, sýry, jogurty (asi 1 – 8%). B a T jsou zastoupeny ve větším poměru, v mase a vejcích přibližně ve stejném. Máslo, sádlo a oleje jsou tuky (lipidy) s minimálním podílem B a S. Máslo se vyrábí z mléka, sádlo (např. vepřové) se vyrábí škvařením podkožního tuku zvířat.

8 Potraviny rostlinného původu Luštěniny, obiloviny a z nich vyrobené pečivo mají vysoký podíl sacharidů, někdy až 60 až 70% hm., zatímco B a T jsou zastoupeny méně. Ořechy a semena mají nejvíce tuků (oleje). Lisováním se z nich získávají oleje. B a S jsou obvykle zastoupeny ve stejném poměru. U zeleniny najdeme obvykle velmi málo B T i S vzhledem k hmotnosti. Většinu objemu zeleniny tvoří voda. Ovoce má vyšší obsah sacharidů (10 – 14%), většinu objemu ovoce tvoří voda.

9 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Výživa a potraviny Základní živiny v potravinách"

Podobné prezentace


Reklamy Google