Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada. Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada. Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry."— Transkript prezentace:

1 udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada

2 Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry inteligenční singularity umělé inteligence do roku 2050 bariéry inteligenční singularity umělé inteligence do roku 2050 bariéry naplněnosti potřeb do roku 2120 bariéry naplněnosti potřeb do roku 2120 bariéry exotické hmoty do roku 2200 bariéry exotické hmoty do roku 2200 bariéry cestování vesmírem do roku 2400 bariéry cestování vesmírem do roku 2400 bariéry cestování časem do roku 2500 bariéry cestování časem do roku 2500 bariéry existence kauzality do roku 3000 bariéry existence kauzality do roku 3000

3 Co nám chybí? znalost způsobů modifikace časoprostoru a jevů cestování časem znalost způsobů modifikace časoprostoru a jevů cestování časem hmota schopná cestovat časem hmota schopná cestovat časem energie potřebná k vyvolání jevu energie potřebná k vyvolání jevu pravidla pro samotné cestování časem pravidla pro samotné cestování časem důvody pro cestování časem důvody pro cestování časem

4 Je cestování časem možné? Novik: Běžné časoprostory jsou typické možností výskytu částic s uzavřenou světočárou, které se věčně pohybují v časové smyčce. Pohybové rovnice pak zůstávají konzistentní i v systémech s uměle zavedeným strojem času. Hawking: Přestože řešení Einsteinových rovnic obsahující stroje času existují, domnívám se, že nemají fyzikální platnost. Časoprostory obsahující částice s uzavřenou světočarou nemohou vzniknout, protože kvantová pole mají v blízkosti časových smyček tendenci divergovat v důsledku toho, že virtuální částice mohou procházet časovou smyčkou v nulovém čase.

5 Nejčastější vědecké teorie Einsteinovy “obecná” a “speciální” teorie relativity umožňují teoreticky cestovat do budoucnosti Einsteinovy “obecná” a “speciální” teorie relativity umožňují teoreticky cestovat do budoucnosti Kerrova deformace časoprostoru Kerrova deformace časoprostoru Časové ovlivnění kosmických strun Časové ovlivnění kosmických strun Kvantové vazby napříč prostorem a časem Kvantové vazby napříč prostorem a časem

6 Co na to teorie? Po teoretické stránce jsou nejčastější tři přístupy: Aspekt deformace času rychlostí objektu Čas objektu cestujícího rychlostí blízkou rychlosti světla je deformován vůči času zbytku vesmíru Aspekt deformace času rychlostí objektu Čas objektu cestujícího rychlostí blízkou rychlosti světla je deformován vůči času zbytku vesmíru Aspekt deformace času gravitačním polem Čas je deformován v blízkosti a uvnitř silné gravitační studny, třeba černé díry Aspekt deformace času gravitačním polem Čas je deformován v blízkosti a uvnitř silné gravitační studny, třeba černé díry Aspekt deformace času ovlivňováním časoprostoru Teorie strun a jejich vazeb na časoprostor, Kerrova metrika, červí díry, přímá změna pozice objektu v časoprostoru Aspekt deformace času ovlivňováním časoprostoru Teorie strun a jejich vazeb na časoprostor, Kerrova metrika, červí díry, přímá změna pozice objektu v časoprostoru

7 Některá klišé… Tvrdí se, že hmota časem cestovat nemůže. Je to stále pravda? A bude to pravda i za sto let? Tvrdí se, že hmota časem cestovat nemůže. Je to stále pravda? A bude to pravda i za sto let? Tvrdí se, že kdyby bylo možno cestovat do minulosti, už by se u nás cestovatelé objevili. Ale proč? Tvrdí se, že kdyby bylo možno cestovat do minulosti, už by se u nás cestovatelé objevili. Ale proč? Prý by byl zájem měnit historické chyby a omyly. Ale proč, když jejich změnou by nebylo možné uskutečnit cesty zpět? Prý by byl zájem měnit historické chyby a omyly. Ale proč, když jejich změnou by nebylo možné uskutečnit cesty zpět? Bylo-li by možné měnit historické chyby a omyly, jak víme, že naše historie už není výsledkem takových změn? Bylo-li by možné měnit historické chyby a omyly, jak víme, že naše historie už není výsledkem takových změn? Obáváme se časových paradoxů. Nevylučují ale primárně samy sebe? Obáváme se časových paradoxů. Nevylučují ale primárně samy sebe?

8 Časové paradoxy Nejnovější teorie vyvracejí možnost paradoxů Takzvaný “Novikovův princip konzistentní historie” je doplněn o “Teorii ochrany chronologie” S.Hawkinga. Takto kumulovaná teorie buď cestování časem vyvrací (což by popřelo některé Einsteinovy rovnice), nebo alespoň vyvrací obecnou možnost časového paradoxu. Lidsky řečeno: Pouhým cestováním časem (pokud bude proveditelné) se postavení částic v časoprostoru nemění a pokud by došlo k paradoxu, netýkal by se zbytku vesmíru mimo cestující objekt. Pokud budeme v minulosti, není možné např. zabít svého předka (či i přesto budeme existovat). Objevuje se i “Teorie výhradního pozorovatele”, který časem cestovat může, ale nemůže cokoliv sám ovlivnit. Je vůči původnímu časoprostoru v samostatné soustavě a je tedy jen pozorovatel.

9 Hmota či energie Obecně je problém s cestováním hmoty časem. Hmota je příliš svázána různými vlivy a má snahu si zachovávat vlastnosti a vazby spojené s momentálním postavením v dané soustavě (včetně časoprostoru). Není tedy jednodušší, aby cestovala časem energie? Na kvantové úrovni existují již hypotézy Na kvantové úrovni existují již hypotézy Cestování energie by bylo snazší, ale bude mít složitějśí zacílení Cestování energie by bylo snazší, ale bude mít složitějśí zacílení K čemu by nám ovšem energie cestující časem byla? (pokud nepřijdeme na to, jak myšlenku a vědomí přetavit do energie) K čemu by nám ovšem energie cestující časem byla? (pokud nepřijdeme na to, jak myšlenku a vědomí přetavit do energie)

10 Slibné projekty Časový maják Hned několik vědeckých týmů pracuje na projektech časových majáků podle různých provedení. Časový maják Hned několik vědeckých týmů pracuje na projektech časových majáků podle různých provedení. Simulace fotonů cestujících časem Vědci z Queensland University nasimulovali cestování fotonů v čase zpět, kdy se jednotlivé fotony dostávají do interakce se svojí starší verzí. Simulace fotonů cestujících časem Vědci z Queensland University nasimulovali cestování fotonů v čase zpět, kdy se jednotlivé fotony dostávají do interakce se svojí starší verzí. Magnetické pole jako stroj času Na MIT a dalších univerzitách se počítá možnost tvorby takového pole, které by ochránilo hmotu cestující časem ve vlastním mikrovesmíru. Problém je vstupní energie. Magnetické pole jako stroj času Na MIT a dalších univerzitách se počítá možnost tvorby takového pole, které by ochránilo hmotu cestující časem ve vlastním mikrovesmíru. Problém je vstupní energie.

11 Trochu bláznivin Jedny z nejbláznivějších teorií tvrdí, že duchové a zjevení dnes jsou profily polovědomé energie cestující do dnešní doby časem z budoucnosti. Někteří vědci píšící sami sci-fi využívají formu cestování časem, kdy jedna osoba z budoucnosti přenese svoje myšlenky do jiné v minulosti či naopak (uvádějí to jako možnou formu cestování energií a vědomí časem) Objevuje se i cestování časem jako trest (člověk poslán do minulosti odkud není návratu)

12 Doktor a cestování Doktor cestuje napříč časoprostory relativně libovolně (ale do určitých okamžiků se nedostane, takže i on má svá omezení). Není výhradním pozorovatelem, ale říká, že v průběhu času existují neměnné okamžiky s jejich událostmi (což ovšem sám popře a takové události změní). Co je tedy důsledkem doktorova cestování…?


Stáhnout ppt "Udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada. Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry."

Podobné prezentace


Reklamy Google