Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maturitní DLOUHODOBÁ PRÁCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maturitní DLOUHODOBÁ PRÁCE"— Transkript prezentace:

1 Maturitní DLOUHODOBÁ PRÁCE
3D Model vytlačovací pistole Dobrý den jmenuji se Miroslav Sprisl a jsem z třídy L4.F připravil jsem si prezentaci mé dlouhodobé maturitní práce týkající se vytlačovací pistole na tmel. Tuto práci jsem si zvolil z důvodu, že tento nástroj dobře znám a několikrát jsem s ním pracoval a bylo mi umožněno ho vymodelovat v programu autodesk inventor, ve kterém jsem se naučil pracovat právě na této škole a zaujal mě. Vedoucím práce mi byla ing. Olga Matoušková Miroslav Sprisl L4.F 2009/10 Vedoucí práce: Ing. Olga Matoušková

2 Úkol práce Rozdělení vytlačovacích pistolí 3D Model Animace
Funkce posunu pístu pistole Rozdělení tmelů a jejich aplikace Nástřihový plán *Mým úkolem práce bylo rozdělit vytlačovacích pistole na základní druhy , vytvořit 3D model a animaci, vysvětlit funkci posunu pístu, rozdělit tmely a vysvětlit jejich aplikaci vysvětlit co je nástřihový plán a k čemu se používá

3 Autodesk Inventor 3D CAD aplikace 950 000 licencí
První verze 1999, poslední 2010 2D (výkresy), 3D (modely) vzájemně propojeny Vytváření sestav a animací *Autodesk Inventor je nejprodávanější a nejznámější strojírenská CAD aplikace na celém světě. *Dosud bylo prodáno přes licencí tohoto programu. *V roce 1999 byla na trh uvedena 1. verze , Inventor 1. Poslední verze Inventor 2011 se objevila v roce 2010. *Program obsahuje 2D zobrazení, ve kterém se vytváří náčrt neboli výkresová dokumentace a 3D zobrazení jehož pomocí vytvoříme 3D model. Pokud změníme jakoukoliv kótu neboli rozměr v náčrtu, ihned se tato změna projeví na modelu ve 3D zobrazení, jelikož jsou navzájem propojeny. *Umožňuje vytváření sestav a animací modelů, tuto funkci jsem v mé práci také využil.

4 2D Náčrt

5 3D Model

6 Vytlačovací pistole Slouží k vytlačování chemických látek
Využití ve stavebním a automobilovém průmyslu Tmelení, lepení a těsnění Druhy pistolí Rozdíly mechanismu pohánějící píst, kvality a ceny Mechanické Elektrické Pneumatické *Vytlačovací pistole je nářadí sloužící k vytlačování nejrůznějších chemických látek z plastových kartuší neboli tub. *Využívá se především ve stavebním a automobilovém průmyslu. *Pomocí látky, kterou aplikujeme se materiály tmelí, lepí nebo těsní. *Na trhu se vyskytují 3 základní druhy pistolí. Liší se rozdílným mechanismem pohánějící píst, kvalitou a samozřejmě cenou. Mechanické, elektrické a pneumatické.

7 Mechanické Nejjednodušší a nejrozšířenější
Mechanický pohon posunu pístu Cena 30 – 2000 Kč Materiál Ocelové, hliníkové Úprava povrchu Lakované, pochromované Konstrukce Rámová, polouzavřená a uzavřená *První skupinou jsou mechanické pistole *Pistole v této kategorii jsou nejjednodušší a nejvíce rozšířenější na trhu. *Pracují na základě mechanického pohonu posunu pístu. Později budě podrobně vysvětleno. *Jejich cena se pohybuje od 30 do 2000 Kč. *Pistole jsou vyráběny z oceli a nebo hliníku. Hliníkové pistole jsou lehčí než ocelové a samozřejmě o něco dražší. *Povrchy materiálu pistolí mají lakovanou nebo pochromovanou úpravu. Pochromované jsou odolné proti rzi, ale dražší než lakované. *Trh nabízí 3 typy konstrukce: rámovou (obr.1), polouzavřenou (obr.2) a uzavřenou (obr.3).

8 ….Mechanické + Cena Dostupnost Váha – Plynulost vytlačování
*Výhodou těchto pistolí je relativně nízká cena, vysoká dostupnost a nízká váha. *Jako hlavní nevýhodu bych zmínil, že není zaručena 100% plynulost vytlačování látky z kartuše, jelikož pracuje na mechanickém principu a je určitá prodleva mezi opětovným zmačknutím.

9 Elektrické Profesionální aplikace látek Elektrický pohon posunu pístu
Cena 2000 – Kč + Kvalita a plynulost aplikace Vysoká cena, váha *Druhá kategorie jsou elektrické pistole. *Tento druh pistolí je určený pro profesionální aplikaci látek. *Posun pístu zajišťuje elektrický pohon. *Cena se pohybuje od 2000 – Kč *Výhodou elektrické pistole je kvalitní plynulá aplikace látek. *Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a větší váha.

10 Pneumatické Profesionální využití Pneumatický posun pístu
Cena 4500 – Kč + Vysoká přesnost a plynulost aplikace Vysoká cena *Poslední třetí kategorie jsou pneumatické pistole. *Tyto pistole jsou určeny pouze pro profesionální použití. *Posun pístu zajišťuje stlačený vzduch přiváděný pomocí hadice. *Cena se pohybuje od 4500 do Kč. *Výhodou je vysoká přesnost a plynulost aplikace *Vysoká cena naopak nevýhodu

11 3D Model Mechanická vytlačovací pistole Lakovaný a pozinkovaný povrch
Skládá se z 14 dílů Vytvoření sestavy => následně animace Výrobní výkresy dílů z plechu *Já jsem vymodeloval mechanickou rámovou vytlačovací pistoli. *Pistole má lakovaný a pozinkovaný povrch. Červené díly jsou lakované, stříbrné pozinkované. *Vytvořený model se skládá z 14 dílů, které jsem postupně vymodeloval v autodesk inventoru. Každy díl jsem změřil posuvným měřítkem, nakreslil náčrt v inventoru a vytvořil model. *Po vymodelování veškerých dílů jsem vytvořil sestavu a následně animaci. *Pro díly z plechu jsem vytvořil výrobní výkresy. Plechové díly se vyrábí vystřižením z plechu.

12 Nástřihový plán = přesné rozmístnění výstřižků na pásu plechu
Materiál = 60 – 75 % nákladů Cíl = uspořádání , popř. změna konstrukce výrobku Hlavní kritérium Vzniknutí co nejmenšího odpadu Závisí na tvaru a konstrukci výrobku a minimálních vzdálenostech mezi výstřižky *Pro rozmístěný těchto výstřižků se používá nástřihový plán. *Nástřihový plán je jednoduše řečeno přesné rozmístnění výstřižků na pásu plechu. *Materiál tvoří % nákladů při výrobě, proto se na nástřihový plán klade velký důraz. *Cílem optimalizace nástřihového plánu je uspořádání, popřípadě změna konstrukce výrobku. *Hlavním kritérium optimalizace je umístnění výstřižků na pás plechu takovým způsobem, aby vzniknul co nejmenší odpad. *Závisí na tvaru a konstrukci výrobku a minimálních vzdálenostech mezi výstřižky.

13 Příklady nástřihových plánů
Na třetím obrázku vidíte využití materiálu vyjádřené v procentech.

14 Nástroje na optimalizaci
Softwarové aplikace Rozložení 2D prvků na nástřihovém plánu AutoNest Nástřihový plán vytvořený v programu AutoNest *Nástřihové plány se vytvářejí pomocí softwarových aplikací. *Jejich úkol spočívá v rozložení 2D prvků na nástřihovém plánu *Takovou aplikací je například AutoNest od AutoCadu. *Zde vidíte nástřihový plán vytvořený právě v AutoNestu

15 V následujícím snímku spustíš kliknutím animaci
V následujícím snímku spustíš kliknutím animaci. Po skončení animace prezentace pokračuje.

16 ; Před vytvářením animace jsem měl největší strach abych dokázal animovat pružící pružinu. Neylo to složité, na internetu jsem našel návod podle kterého jsem vše zvládnul.

17 Tmely a lepidla Uchovávány v plastových kartuších
Pružné tmely (silikony) Spárování, utěsňování a tmelení spojů a mezer např. Univerzální nebo sanitátní silikon Pružně elastické tmely Tmelení spojů, prasklin a otvorů v exteriéru i interiéru např. Akrylový tmel nebo kamnářský tmel Lepidla Nahrazují spojující komponenty (hřebíky,vruty…) *Nyní vám řeknu něco o tmelech a lepidlech, které se aplikují právě zmíněnými pistolemi. *Tmely a lepidla jsou uchovávány v plastových kartuších, ke kterým je přiložena aplikační špička. *Rozdělujeme je na pružné tmely neboli silikony, pružně elastické tmely a lepidla *Pružné tmely se používají se pro spárování, utěsňování a tmelení spojů a mezer. např. Univerzální silikon a sanitátní silikon *Pružně elastické tmely se používají se pro tmelení spojů, prasklin a otvorů v exteriéru a interiéru. např. Akrylový tmel a kamnářský tmel *Lepidla tvoří stále a silné spoje a často nahrazují spojující komponenty jako jsou hřebíky, vruty a šrouby.

18 Aplikace tmelů a lepidel
Zbavit podklad nečistot a mastnoty Seříznout aplikační špičku a konec kartuše Vytlačit vzduch ze špičku malým množstvím tmelu Dávkovat tmel do spáry s mírným přebytkem Setřít přebytečný tmel silikonovou stěrkou Vyzrání, natření Nyní vám řeknu jak správně aplikovat tmely a lepidla. Podklad je potřeba zbavit veškerých nečistot a mastnot. Seřízneme aplikační špičku na tloušťku tmelené spáry, odřízneme kousek kartuše pro vytvoření otvoru a našroubujeme špičku na kartuši. Vytlačíme vzduch z aplikační špičky malým množstvím tmelu, protože vzduch by mohl způsobit nepravidelnou vrstvu tmelu. Musíme dávkovat tmel s mírným přebytkem, aby při štěrkování nevznikly prohlubně. Po nanesení tmelu setřeme tmelenou spáru silikonovou stěrkou pro dokonale hladký povrch. Tmel je potřeba nechat 100% vyzrát, poté je možno natírat barvami podle určení výrobce.

19 Shrnutí Přínos práce Ovládání programu Autodesk Inventor
Vytváření prezentací Přehled o vytlačovacích pistolích a aplikaci tmelů Problém animace *Hlavním přínosem práce pro mě je, že jsem si zdokonalil ovládání programu Autodesk Inventor, naučil jsem se lépe vytvářet prezentace a získal jsem přehled o vytlačovacích pistolích a aplikaci tmelů. *Největší problém se naskytnul při vytváření animace se kterou jsem neměl žádné zkušenosti. Po konzultaci s mým konzultantem Martinem Vaněčkem, který mi ukázal jakým způsobem animace vytvářet jsem vše zvládnul.

20 Děkuji za pozornost

21

22

23


Stáhnout ppt "Maturitní DLOUHODOBÁ PRÁCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google