Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.
11. listopadu 2012 VY_32_INOVACE_090113_Vaclav_II._DUM Václav II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Po bitvě na moravském poli
Po prohrané bitvě na Moravském poli 1278 za nezletilého Václava vládne v Čechách Ota V. Braniborský, který ho nechá odvézt do Braniborska. Až roku 1283 ho česká šlechta vykoupí a jako dvanáctiletý je korunován českým králem.

3 Nezletilý král Regentem je jmenován milenec jeho matky Kunhuty Záviš z Falkenštejna. Pikantnost celé situace spočívala v tom, že právě Záviš byl jedním z hlavních oponentů Václavova otce. Po královnině smrti však jeho vliv rychle upadá, až je zatčen a 1290 u Hluboké sťat. Poslechněte si, co všechno přispělo k pádu Záviše v pořadu Zrcadlo od 12:54 do 15:25 minut a zapamatujte si jméno Václavovy první ženy.

4 Nejbohatší panovník Úspěch jeho politiky byl umožněn především díky stříbru z Kutné Hory, kde se ho těžilo vůbec nejvíce v Evropě, a navíc bylo objeveno další velké naleziště v Jihlavě. Aby těžbu lépe kontroloval, vydal nový horní zákoník Ius regale montanorum a nechal razit nové kvalitní pražské groše. Zhlédněte část pořadu Dvaasedmdesát jmen české historie od 8:30 do 10:30 minut a zapamatujte si, kde měla být nová hrobka Přemyslovců.

5 Pražskýgroš - avers Obr.1

6 Pražský groš revers Obr.2

7 Zahraniční politika Hlavní cíl Václavovy zahraniční politiky bylo Polsko. Po desetiletí malých úspěchů a postupného získávání území se roku 1300 nechal korunovat polským králem. Aby posílil své nároky na polskou korunu, tak se oženil s Eliškou Rejčkou, dcerou Přemysla Velkopolského.

8 Území ovládané václavem II. A václavem III.
Obr.3

9 Zisk uherské koruny Roku 1301 zemřel uherský král a Václav II. uplatil uherskou šlechtu, aby za nového krále zvolila jeho syna Václava III. Tento nárůst moci Přemyslovců nemohl akceptovat německý císař Albrecht Habsburský a roku 1304 podnikl do Čech vojenskou výpravu, která ovšem skončila útěkem s těžkými ztrátami.

10 Václav II. Jako český a polský král václav III
Václav II. Jako český a polský král václav III. Jako český, polský a uherský král Obr.4

11 Osobnost václava II. Václav II. byl rozhodně zvláštní osobností. I v dospělosti se bál bouřky, byl velice citlivý, dokonce psal německy milostnou poezii. Přečtěte si o osobnosti Václava II. první odstavec 95. schůzky Toulek českou minulostí a zapamatujte si, o které středověké kronice se tam mluví. Byl velkým mecenášem umění, na jeho dvoře žilo několik německých potulných pěvců (minesengrů). Poslední velký Přemyslovec umírá

12 Odborná literatura Přihlaste se kliknutím na odkaz Národní knihovna do databáze Národní knihovny České republiky a zadejte vyhledávání slov nebo slovního spojení Zbraslavský klášter, s názvy a jmény autorů vyhledaných titulů na první stránce budete pracovat v křížovce.

13 Křížovka – Václav II. Klikněte na níže uvedený odkaz křížovky a křížovku vyplňte. Po vyplnění nahlaste vyučujícímu počet dosažených procent (scóre), prohlížeč zavřete. Křížovka - Václav II.

14 Použité zdroje Obr.1:Soubor:Grossi pragenses avers.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.2: Soubor:Grossi pragenses revers.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.3: Soubor:WenceslausIImap-cs.png - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z:

15 Použité zdroje Obr.4: Soubor:Vaclavove.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010. Křížovka byla vytvořena v programu Hot Potatoes 6


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google