Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.
10. listopadu 2012 VY_32_INOVACE_090110_Vznik_a_vyvoj_mest_u_nas_DUM Vznik a vývoj měst u nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Středověká města Hlavním způsobem obživy není typicky středověké zemědělství, ale řemeslo a obchod. V porovnání s dnešními městy byla malá, většinou v nich žilo jen pár tisíc obyvatel. Vlastně jedině Praha u nás měla řádově desítky tisíc obyvatel. Vyhledejte a poslechněte si Intimní historie - hygiena II . Zapamatujte si, které město si už ve 14. století najalo na úklid ulic firmu.

3 Znak starého města pražského
Obr.1

4 Rozdělení městského obyvatelstva
1. Patriciát – nejbohatší obchodníci zasedající v konšelské radě v čele s purkmistrem nebo rychtářem. 2. Menší obchodníci a řemeslníci – měli všechna práva a většinou vlastnili dům. 3. Lidé na okraji – patřili mezi ně žebráci, prostitutky, zloději a lidé, kteří utekli z vesnic. 4. Židé – byli jen ve větších městech, v Praze možná od 9., ale jistě od 10. století.

5 Staronová synagoga postavená ve 13. století je nejstarší v Praze
Obr.2

6 Vznik města 1. Města vznikala při obchodních cestách.
2. V podhradí, kde nejdříve zajišťovala potřeby hradu. 3. V místech speciálního řemesla, které nemohlo být nikde jinde. Typickými příklady jsou přístavy a horní města, kde se těžila ruda. 4. Na zeleném drnu, tedy nově založené město pomocí kolonizace, k nám nejčastěji přicházeli Němci.

7 Městské hradby se střílnami v třebíči
Obr.3

8 Rozdělení měst podle vlastníka
1. Města královská – patřila královi, byla zdrojem jeho bohatství, často se je panovník snažil použít jako protiváhu moci šlechty. Zhlédněte část pořadu 72 jmen české historie od 6:25 – 7:28 a zapamatujte si, který klášter založil Karel IV. na Novém Městě pražském. 2. Města poddanská – patřila některému šlechtici. 3. Města věnná – byla města odkazována královským manželkám.

9 Domovní znamení místo domovního čísla – dům u kamenného zvonu
Obr.4

10 Městská práva Přirozenou snahou každého města bylo si od svého vlastníka odkoupit co nejvíce práv. Nejdůležitější byla práva hospodářská, právo trhu, tedy pořádání trhu, právo mílové, tedy že nikdo se nesmí jednu míli od města věnovat stejnému řemeslu jako ve městě. Města si však mohla koupit i znak nebo právo postavit hradby.

11 Vznik měst u nás Nejvíce měst u nás vzniká ve 12. a 13. století.
Povyšování mezi města bylo pro panovníka finančně výhodné. Protože přírůstek obyvatelstva by nedostačoval k zakládání nových měst, byla hlavně ve 13. století využívána německá kolonizace. Přečtěte si v 80. schůzce Toulek českou minulostí odstavec začínající Kolonizační města (sedmý odstavec) a zapamatujte si, jak se říkalo organizátorům založení města. Pokud se stavěly kamenné stavby (radnice, kostely, některé domy) tak především v gotickém stylu.

12 Odborná literatura Přihlaste se kliknutím na odkaz Národní knihovna do databáze Národní knihovny České republiky a zadejte vyhledávání slov nebo slovního spojení Středověká města, s názvy a jmény autorů vyhledaných titulů na první stránce budete pracovat v křížovce.

13 Křížovka – vznik a vývoj měst u nás
Klikněte na níže uvedený odkaz křížovky a křížovku vyplňte. Po vyplnění nahlaste vyučujícímu počet dosažených procent (scóre), prohlížeč zavřete. Křížovka - Vznik a vývoj měst u nás

14 Použité zdroje Obr.1:Soubor:Staré Město Pražské (znak).jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: 3%A9_%28znak%29.jpg Obr.2:Soubor:Praha Staronova Synagoga.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.3: Soubor:City walls (near Černý dům) of Třebíč, Czech Republic.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: 5%AFm%29_of_T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D,_Czech_Republic.jpg

15 Použité zdroje Obr.4:Soubor:Maison à la cloche en pierre Prague.JPG - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010. Křížovka byla vytvořena v programu Hot Potatoes 6


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google