Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.
13. října 2012 VY_32_INOVACE_090101_Prichod_Slovanu_DUM Příchod Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Příchod Slovanů Příchodem Slovanů na naše území začíná raný středověk. Děje se tak v závěrečné fázi stěhování národů, tedy v průběhu 6. století. Pravlastí bylo povodí Odry, Visly, Pripjatě a části Dněpru

3 Pravlast Slovanů Obr. 1:

4 Slovanské jazyky Slované patří k Indoevropanům, což se dá dokázat příslušností k indoevropské jazykové rodině. Nejblíže máme k baltským jazykům ( litevština, lotyština ), a proto se předpokládá, že Baltové a Slované se rozdělili poslední. Na základě jazykové shody se rozlišují 3 hlavní slovanské proudy.

5 Slovanské jazyky Obr.2

6 Příchod na naše území Naši předci nepřišli do liduprázdné země. Museli se s předešlým germánským obyvatelstvem setkat, protože přejali některé zeměpisné názvy. Nejdříve přišli asi v první třetině 6. století Moravskou branou na Moravu a až pak pokračovali na západ do Čech.

7 Příchod na naše území Celý proces rekonstruujeme na základě archeologických nálezů tzv. kultury pražského typu, pro kterou je charakteristická jednoduchá nezdobená keramika lepená v ruce, protože staří Slované neznali hrnčířský kruh. Poslechněte si pořad od 4:30 do 10:00 minut věnující se starým pověstem českým. Soustřeďte se na to, kdo zachytil staré pověsti české z našich kronikářů.

8 Způsob života Život našich předků byl asi poměrně jednoduchý, osady vznikaly u řek, vybavení polozemnic bylo skromné, v rohu stála kamenná pec, dřevěné vybavení se samozřejmě nedochovalo. Jedna rodina žila v jednom obydlí, počet členů se odhaduje na 4 až 6. Osadu tvořilo 7 až 10 domů. Všichni byli rodově příbuzní.

9 Hospodářství Hlavní hospodářskou činností bylo zemědělství,po vyčerpání půdy se vesnice přesouvala jinam. Pěstovaly se všechny druhy obilí ( hlavně žito, ječmen ) a luštěniny ( boby, hrách, čočka ). Chovala se běžná domácí zvířata: skot, ovce, kozy a prasata. Najděte v 15. schůzce Toulek českou minulostí část nazvanou Zvířata měla volný pohyb a pečlivě si přečtěte, jakým způsobem je chovali.

10 Obydlí Obr.3

11 Náboženství Staří Slované vyznávali polyteistické náboženství, kdy nelze jednoznačně určit pantheon bohů, protože se nedochoval všude a mohl se místně dosti lišit. Předpokládá se, že nejvyšší bůh byl Perun ( hromovládce ), dále vyznávali Svantovíta, který měl čtyři hlavy, Velese, zřejmě boha stád, Radegast byl později bohem války. Někteří vyžadovali lidské oběti.

12 Náboženství Posvátným stromem byl pro svůj vzrůst dub, vždy zelené jmelí taky hrálo v náboženských obřadech svou úlohy. Mrtvý byl po smrti spálen, společně s mužem byla často pohřbena i jeho žena. Christianizace probíhala až do 9. století.

13 Náboženství Zhlédněte část pořadu od 1:20 do 4:50 minut, který se věnuje slovanskému pohanství. Přihlaste se kliknutím na odkaz Národní knihovna do databáze Národní knihovny České republiky a zadejte vyhledávání slov nebo slovního spojení, které je názvem tohoto materiálu, s názvy a jmény autorů vyhledaných titulů na první stránce budete pracovat v křížovce.

14 Křížovka – příchod Slovanů
Klikněte na níže uvedený odkaz křížovky a křížovku vyplňte. Po vyplnění nahlaste vyučujícímu počet dosažených procent (scóre), prohlížeč zavřete. Křížovka - příchod Slovanů

15 Použité zdroje Obr.1: Slované oblast původu mapa. Slované oblast původu mapa [online]. © [cit ]. Dostupné z: Obr.2: Slované - Wikipedie. Slované [online]. 2000, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.3: Slované. Jak Slované žili [online]. © [cit ]. Dostupné z: Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010 Křížovka byla vytvořena v programu Hot Potatoes 6


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google