Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik Rakousko-Uherska

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik Rakousko-Uherska"— Transkript prezentace:

1 Vznik Rakousko-Uherska
9. února 2013 VY_32_INOVACE_090214_Vznik_Rakousko-Uherska_DUM Vznik Rakousko-Uherska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Rakousko v 19. století Rakouské císařství bylo mnohonárodnostním státem zabírajícím většinu střední Evropy. Kromě vládnoucích Němců, kteří ovšem neměli většinu, zde žili Maďaři, Češi, Slováci, Poláci, Slovinci, Chorvati a další. Rakousku vládli Habsburkové, kteří zároveň předsedali Německému spolku, což bylo ještě nesjednocené Německo.

3 Národy v Rakousku-uhersku
Obr. 1

4 Změny v Rakousku V roce 1848 došlo v Rakousku k revolucím, které chtěly jak vydobýt větší samostatnost pro rakouské národy, v případě Maďarska došlo i k sesazení Habsburků z trůnu, tak prosadit liberální ústavu, což by znamenalo zavádění občanských svobod. Po postupných porážkách všech revolucí 1848 – 1849 se František Josef I. pokusil v 50. letech 19. století vládnout absolutisticky, ale po neúspěších zahraniční politiky raději ve strachu z nové revoluce vyhlásil 1861 novou ústavu.

5 Dualismus neboli rakousko-uherské vyrovnání
Dualismem se nazývá systém vlády v Rakousku-Uhersku, tedy jednom státě rozděleném na krátkém úseku řekou Litavou na dvě části, a to Předlitavsko a Zalitavsko. Společná zůstala osoba panovníka a tři ministerstva, války, financí a zahraničí. Důvodem byla další neúspěšná válka, kdy Rakousko bylo poraženo Pruskem (1866), a rakouský císař se obával toho nejagresivnějšího nacionalismu, což byl ten maďarský. Poslechněte si část pořadu Zrcadlo od 12:55 do 16:03 minut věnovaného válce Rakouska s Pruskem a zapamatujte si, kdo stál na straně Rakouska. Fakticky k tomu došlo tak, že v prosinci 1867 byly přijaty zákony, kterým se pak říká prosincová ústava.

6 Předlitavsko 1 – 15 Zalitavsko 16 - 18
Obr. 2

7 Češi v Rakousku-Uhersku
Vytvoření Rakouska-Uherska vnímali především Češi jako nespravedlnost, protože české země byly hlavní bojištěm rakousko-pruské války a bojovaly v ní hlavně české pluky. Zhlédněte část pořadu Historie.cs od 22:14 do 24:50 minut a zapamatujte si, jak se říkalo jinak pruským zadovkám. Proti dualismu směřovala celá řada jak politických akcí, čeští političtí předáci jeli za ruským carem, tak kulturních podniků, např. položení základního kamene Národního divadla. Přečtěte si v Toulkách českou minulostí 5 posledních odstavců a zapamatujte si, kdo byl hlavním architektem a stavitelem Národního divadla. České politické elity se nakonec rozhodly pro tzv. pasivní politiku, kdy se čeští poslanci neúčastnili zasedání zemského ani říšského sněmu.

8 Říšská rada – parlament Předlitavska
Obr. 3

9 Odborná literatura Přihlaste se kliknutím na odkaz Národní knihovna do databáze Národní knihovny České republiky a zadejte vyhledávání slov nebo slovního spojení, které je názvem tohoto výukového materiálu, s názvy a jmény autorů vyhledaných titulů na první stránce budete pracovat v křížovce.

10 Křížovka – Vznik Rakousko-Uherska
Klikněte na níže uvedený odkaz křížovky a křížovku vyplňte. Po vyplnění nahlaste vyučujícímu počet dosažených procent (scóre), prohlížeč zavřete. Křížovka – Vznik Rakousko-Uherska

11 Použité zdroje Obr.1:Soubor:Austria Hungary ethnic.svg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.2:Soubor:Austria-Hungary map cs.svg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.3: Soubor:Reichsrat Vienna Okt 2007 P2.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010. Křížovka byla vytvořena v programu Hot Potatoes 6


Stáhnout ppt "Vznik Rakousko-Uherska"

Podobné prezentace


Reklamy Google