Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příroda a společnost. Příroda je podmínkou naší existence. Člověk= živočišná (biolog.) i spol. bytost.  podléhá zákonitostem přírodním i společenským.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příroda a společnost. Příroda je podmínkou naší existence. Člověk= živočišná (biolog.) i spol. bytost.  podléhá zákonitostem přírodním i společenským."— Transkript prezentace:

1 Příroda a společnost

2 Příroda je podmínkou naší existence. Člověk= živočišná (biolog.) i spol. bytost.  podléhá zákonitostem přírodním i společenským => Čl. je produktem přírodních a společenských podmínek.

3 Přírodní faktory dělíme : a)DEMOGRAFICKÉ = hustota obyvatel, rozmístění ob., struktura spol., typy rodin, migrace b)BIOLOGICKÉ = individuální rozdíly mezi lidmi(pohlaví, rasa, věk …) c)GEOGRAFICKÉ = klima, reliéf krajiny, surovinová základna

4 Funkce přírodních faktorů : 1.Příroda je nevyhnutelný předpoklad pro vznik, fungování a rozvoj spol. (přehrady- voda). 2.Přír. faktory jsou součástí souhrnné příčiny (voda= hory  pánve-úroda). 3.Přír. faktory ovlivňují formu, tempo a varianty histor. procesu (Lipno 1952-1959). 4.Upravené a přeměněné faktory jsou výsledkem histor. procesu vývoje spol. (budování po 2. SV).

5 Mezníky oddělující kvalitativně odlišné etapy vzájemných vztahů přírody a společnosti 1.Vznik člověka 2.1. spol. dělba práce (ne čl. sběrač a lovec, ale zemědělec a pastevec) 3.Vznik organizované spol.= vznikaly 1.městské státy 4.Průmyslová revoluce- 19.stol= modernismus 5.Surovinové (ropné) krize- 70.+80. léta 20. století (1972+1974) => obrat: Příroda je naším partnerem a ne otrokem!!

6 Nebuď jako motyka, pořád jen k sobě! Buď jako pila: jednou k sobě, jednou od sebe!

7

8 Štěstí nezávisí na tom, kolik toho máme, ale na tom, kolik radosti nám to přinese. Ch.H. Spurgeam


Stáhnout ppt "Příroda a společnost. Příroda je podmínkou naší existence. Člověk= živočišná (biolog.) i spol. bytost.  podléhá zákonitostem přírodním i společenským."

Podobné prezentace


Reklamy Google