Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo Petra Sedláčková, Petra Klodnerová, Markéta Pašková, Miroslav Čeřovský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo Petra Sedláčková, Petra Klodnerová, Markéta Pašková, Miroslav Čeřovský."— Transkript prezentace:

1 Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo Petra Sedláčková, Petra Klodnerová, Markéta Pašková, Miroslav Čeřovský

2 Nutriční látka Obsah [g / 100 g] Sacharidy62,6 Proteiny23,9 Tuky1,2 Ca0,1 Fe0,007 Na0,02 mungo fazole (Phaseolus mungo) distribuovány převážně ve formě klíčků častý doplněk zdravé výživy, zeleninových salátů

3 Problematika klíčených semen  Rozmanitá kontaminující mikroflóra, složitý povrch semen poskytující bakteriálním buňkám „úkryty“ = snížená účinnost čištění povrchu semen, vyšší počty mikroorganismů na klíčcích.  Klíčky oblíbeným doplňkem zdravé výživy – často přenašečem mikroflóry způsobující otravu z potravin (Salmonella).  Teplota během klíčení teplotní optimum pro pomnožení kontaminující mikroflóry.

4 Požadavek na maximální počty mikroorganismů u 1 g vzorku naklíčených semen rostlin podle Vyhl.132/2004 Sb. MikroorganismusPočet mikroorganismů E. coli10 4 Salmonella spp.negat/25* Listeria monocytogenes negat/25* * Negat/25 znamená požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v 25 g nebo 25 ml vzorku.

5 Proces klíčení v praxi a laboratorních podmínkách odstranění hrubých nečistot chemické ošetření klíčení (plastové kontejnery, tma, vsádka 30 kg, 21°C, teplota v průběhu klíčení vzrůstá až k 29 °C – chlazení, vlhčení v intervalu 2 hod, úprava vlhkosti vzduchu) odstranění hrubých nečistot chemické ošetření + ultrazvuk klíčení (upravené PET nádoby, světlo, malé množství vzorku – teplotu lze udržet přibližně na 21°C vlhčení v intervalu 2 hod)

6 Identifikace mikroflóry Phaseolus mungo Izolát 1  Klebsiella oxytoca Izolát 2  Serratia ficaria 45 %  Citrobacter freundii 36 %  Enterobacter cloacae 9 % Izolát 3  Serratia ficaria 43 %  Klebsiella ozaenae 24 %  Escherichia vulneris 24 % Izolát 4  Serratia ficaria 46 %  Citrobacter freundii 36 %  Enterobacter cloacae 8 %

7 Ošetření povrchu semen Phaseolus mungo, testovaná činidla Chemické čištění kombinované s ultrazvukem (46 KHz) Sanitační činidla s aktivní složkou: chlornan sodný - 0,02%, 0,5% peroxooctová kyselina - 0,025%, 0,05%, 0,075%, 0,1%

8 * C, chlornan sodný; P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem. VzorekZpůsob ošetřeníPočet koliformních bakterií [CFU*g -1 ] Semena0,5 % C, 15 min UT 27 °C* 0,02 % C, 4 hod 30 °C < Klíčky po 5. dni klíčení 0,5 % C, 2 min 20 °C 0,02 % C, 6 hod 30°C 24 hod sladování při 4 °C 3, Opakované ošetření klíčků 0,5 % C, 2 min 20 °C 0,02 % C, 6 hod 30°C 24 hod sladování při 4 °C 0,025% P, 10 min 20 °C < Ošetření v průmyslových podmínkách:

9 * C, chlornan sodný ; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. b Vzorky klíčily v temnu. Č.Způsob ošetřenínPočet mikroorganismů [CFU*g -1 ] Koliformní bakterieCPM 1 0,5 % C, 10 min UT* 0,02 % C, 4 hod 30°C 1< ,5 % C, 15 min UT b 0,02 % C, 4 hod 30 °C 1< ,5 % C, 30 min UT 0,02 % C, 4 hod 30°C 11, , ,02 % C, 1 hod UT 0,02 % C, 3,5 hod 30°C 1< , ,02 % C, 1 hod UT 0,02 % C, 5 hod 30°C 1< , Mikrobiologický rozbor semen Phaseolus mungo ihned po sanitačním ošetření

10 * P, kyselina peroxooctová ; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. a Zvolené sanitační postupy negativně ovlivnily klíčivost. b Vzorky klíčily v temnu. Č.Způsob ošetřenínPočet mikroorganismů [CFU*g -1 ] Koliformní bakterieCPM 1 0,05 % P, 5 hod 30 °C1< , ,1 % P, 2 min UT b 0,025 % P, 4 hod 30 °C 1< ,075 % P, 10 min UT a 0,075 % P, 4,8 hod 30°C 1< ,05 % P, 10 min UT b 0,05 % P, 4 hod 30°C 1< ,025 % P, 30 min UT 0,025 % P, 4 hod 30°C 2< , Mikrobiologický rozbor semen Phaseolus mungo ihned po sanitačním ošetření

11 * C, chlornan sodný; P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. b Vzorky klíčily v temnu. Č.Způsob ošetřenínPočet mikroorganismů [CFU*g -1 ] Koliformní bakterieCPM 1 0,05 % P, 5 hod 30 °C1< , ,5 % C, 10 min UT* 0,02 % C, 4 hod 30°C 1< , ,5 % C, 2 min UT 0,02 % C, 6 hod 30°C 13, , ,05 % P, 1 hod UT 0,05 % P, 5 hod 30 °C 1< , ,05 % P, 30 min UT 0,05 % P, 4 hod 30 °C 1< , Mikrobiologický rozbor naklíčených semen Phaseolus mungo 48 hod po sanitačním ošetření

12 Souhrn Koncentrace a expoziční doby sanitačních činidel používaných v laboratorních podmínkách je nutné upravit na podmínky provozní. Peroxooctová kyselina - dostatečně sníží povrchovou mikroflóru, koncentrace > 0,075 % potlačuje klíčivost semen. Chlornan sodný – počty koliformních bakterií sníží pod mez detekce, na ostatní povrchovou mikroflóru není stejně účinný. Ultrazvuk - významný vliv na odstranění povrchové mikroflóry semen, v kombinaci s nízkými koncentracemi sanitačních činidel pozitivně působí na klíčivost semen, dlouhodobá aplikace klíčení zcela potlačí.


Stáhnout ppt "Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo Petra Sedláčková, Petra Klodnerová, Markéta Pašková, Miroslav Čeřovský."

Podobné prezentace


Reklamy Google