Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO ® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO ® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny."— Transkript prezentace:

1 Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO ® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny a technologie mléka, FVHE, VFU Brno Listopad 2011

2 TEMPO Automatizovaná metoda stanovení počtu MO Založena na principu MPN (miniaturizace metody)

3 MPN - Sériové ředění & inkubace ml ml /2/2 Součet pozitivních zkumavek Inkubace

4 Stanovení počtu 3/2/2 MPN statistická tabulka = Most probable Number x.10 y cfu/g

5 2.25 µl 22.5 µl 225 µl Patentovaná karta pro stanovení počtu (miniaturizace metody) TEMPO 3 řady zkumavek – 16 zkumavek v jedné řadě

6 Acidifikace media způsobená rozkladem cukrů 4MU fluorescence pH  4MU bez fluorescence pH  TEMPO TC: acidifikace Negativní : fluorescence Pozitivní : není fluorescence Total Coliforms (TC) – Stanovení celkového počtu koliformních MO fluorescenční pH indikátor :4-Methylumbeliferon (4MU)

7 Stanovení počtu E. coli MUG  -D glukuronidáza  - D glukuronidáza (E. coli) Glukuronát 4- 4-methylumbeliferon + TEMPO EC specifický enzymatický substrát pro detekci E. coli : 4-methylumbeliferyl-D-glukuronid (MUG) Pozitivní: fluorescence

8 Detekce

9 MPN kombinace 16 / 15 / 4 cfu/g MPN tabulka + ředění

10 TEMPO System Reader – čtečka (interpretace výsledků) Inkubace Příprava vzorku Filler - Inokulace

11 TEMPO System

12 Plnící stanice Preparation station Tempo kit Filler PC Čtečka čárových kódů Stojánky Dispenzory Vortex

13 Čárový kód Barevné rozlišení TEMPO KIT - karta Transfer tube Citlivá oblast, riziko kontaminace

14 TEMPO KIT -Vialky s médiem Dehydratované médium Čárový kód Barevné rozlišení + Vzorek potraviny + PPV (10 -1 )

15 Ředící roztok Sekundární: Destilovaná voda STERILNÍ Re-hydratace media ve vialce

16 ŘEDĚNÍ Ředící roztok (sekundární) Vzorek (1/10) Celkový objem Finalní ředění 3 ml + 1 ml = 4 ml 1/40 3,9 ml + 0,1 ml = 4 ml 1/400

17 Stanovení počtu - rozpětí Ředění 1/40: –10 to cfu/g Ředění 1/400: –100 to cfu/g Ředění 1/4000: –1 000 to cfu/g

18 Příprava -Filler Inkubace Čtečka čárových kódů Připravené vzorky do filleru Filler

19 Inkubace TEMPO °C / h 30°C +/- 1°C 37°C +/- 1°C

20 Označení vzorku Meat

21 Načtení čárového kódu vialky

22 Po naskenování karty Nastavení ředění

23 Čtecí stanice

24 Kontola doby inkubace

25 5.3 E4 CFU/g TEMPO - čtečka


Stáhnout ppt "Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO ® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny."

Podobné prezentace


Reklamy Google