Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracování odpadu v dřevozpracujícím průmyslu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracování odpadu v dřevozpracujícím průmyslu"— Transkript prezentace:

1 Zpracování odpadu v dřevozpracujícím průmyslu

2 Lidstvo se potácí s problém, kdy existuje mnoho odpadů a my nevíme, jak je likvidovat, či je likvidujeme špatně. Tento problém se týká i dřevozpracujícího průmyslu. Nesprávným odstraňováním našich odpadů škodíme nejen sobě, ale hlavně přírodě.

3 Mezi nejpoužívanější materiály v nábytkářském průmyslu, by se v dnešní době daly zejména zařadit:
- aglomerované materiály - masiv - ocel, hliník - sklo

4 Zpracování odpadů A co se vlastně děje s těmito materiály, když nám již nejsou k užitku? Bude to znít možná podivně, ale i v tomto průmyslu hraje důležitou roli recyklace a třídění odpadu.

5 OCEL Ocel se recykluje již víc než 150 let a to hlavně z ekonomických důvodů. Je totiž levnější ocel recyklovat, než těžit železnou rudu a vynakládat finance na výrobu „nové“ slitiny. Finanční nároky výroby nové slitiny jsou ve srovnání s náklady na recyklaci obrovské. Recykluje se také proto, že ocel během procesu recyklace neztrácí žádné ze svých vlastností. Recyklováním jedné tuny oceli se ušetří 1100 kg železné rudy, 630 kg uhlí a 55 kg vápence. V roce 2005 bylo recyklováno 76 milionů tun oceli.

6 HLINÍK Hliník se recykluje ze stejného důvodu jako ocel.
Všeobecně tedy platí pravidlo, že recyklovat lze pouze ty materiály (obaly), které jsou VYROBENÉ z hliníku. Ačkoli je hliník velmi ekologicky náročný, doposud nic nebrání jeho širokému využití.  Jeho sběr (podobně jako např. papír nebo plast) neexistuje v dostatečné míře nebo vůbec.

7 SKLO V případě recyklace skla jde o to, že sklo jako konečný produkt vstupuje znovu po použití do výroby jako druhotná surovina, aniž by ztratilo jakoukoli vlastnost, která by snížila jeho užitnou hodnotu. Tak vlastně může sklo teoreticky cirkulovat do nekonečna. Oproti řadě jiných obalových materiálů má tu výhodu, že nemusí být před znovupoužitím nijak náročně upravováno. Pouze se rozdrtí na skelný písek. K tomu slouží moderní recyklační linka.

8 AGLOMEROVANÉ MATERIÁLY DVD, DVDT, DTD,DTD-L,PDP, PID, PTD, OSB, MDF, DVI, HDF, VTD
Zbylé odpady lze je použít např. pro výrobu DTD. Řadí se jako druh odpadu piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy. Nejvhodnější způsob likvidace vzniklých odpadů je jeho další využití (při výrobě třískových nebo pilinových desek), případně spalování nebo skládkování (skládka skupiny S).

9 Seznam povolených odpadů určených k likvidaci pálením ve spalovně.
Piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy obsahující nebezpečné látky Piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy Dřevo obsahující nebezpečné látky Nehalogenovaná organická činidla k impregnaci dřeva Odpady z lesnictví Odpadní kůra a korek Odpadní kůra a dřevo

10 Seznam ukládaného odpadu na skládce
Odpady z lesnictví Piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy obsahující nebezpečné látky Piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy Činidla k impregnaci dřeva jinak blíže neurčená Odpadní kůra a dřevo

11 BIOMASA Biomasa vzniká díky dopadající sluneční energii. Jde o hmotu organického původu. Pro energetické účely se využívá buď cíleně pěstovaných rostlin nebo odpadů ze zemědělské, potravinářské nebo lesní produkce.

12 Formy biomasy PILINY A HOBLINY
Jde o odpad při zpracování řeziva. Na rozdíl od štěpky jsou piliny a hobliny zpravidla suché. Pro spalování se používají podobné typy kotlů jako pro spalování štěpky. Piliny a hobliny se dnes nejčastěji používají k výrobě pelet či briket. BRIKETY Lisováním pilin a kůry, slámy a dalších forem rozdrcené biomasy lze vyrobit pevné brikety, které mohou nahradit v krbech či kamnech kusové dřevo. Jejich velkou výhodou je vysoká hustota a malý obsah vody, nevýhodou pak cena, která je vyšší než u kusového dřeva. Podobné složení jako dřevo má také sláma (stonky obilnin). PELETY Vyrábějí se nejčastěji lisováním z pilin nebo hoblin podobně jako brikety, jsou ale mnohem menší (průměr 6 až 8 mm). Díky pravidelnému tvaru pelet a jejich dobré pevnosti je možnost relativně jednoduchého automatického dávkování do spalovací komory (hořáku). Topidla na pelety proto vyžadují jen minimum obsluhy a poskytují komfort srovnatelný s plynem nebo topným olejem.

13

14 PŘEJEME PŘÍJEMNÝ ZBYTEK DNE
Zpracováno dne v Havířově


Stáhnout ppt "Zpracování odpadu v dřevozpracujícím průmyslu"

Podobné prezentace


Reklamy Google