Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."— Transkript prezentace:

1 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005

2 Implementace ICT do vzdělávacích oblastí a oborů Umístění prezentací : www.1zsfm.cz

3 Vzdělávací obor: Informatika Třída: 8.A, 8.B, 8.C Vyučující: Lukáš Maršálek, DiS Datum: 20. 10. 2005 Téma vyučovací hodiny: „Hardware PC – externí (2 hodiny)“ „Hardware PC – externí (2 hodiny)“ Vybavení učebny: připojení na INTERNET připojení na školní síť – výukové programy PC – notebook PC – notebook dataprojektor dataprojektor

4 Zdroje informací Internet: http://www.geoinformatics.upol.cz/studium/predmety/KGI/GISG/ucebnice/hardware/HW/ Internet: http://www.geoinformatics.upol.cz/studium/predmety/KGI/GISG/ucebnice/hardware/HW/ http://www.geoinformatics.upol.cz/studium/predmety/KGI/GISG/ucebnice/hardware/HW/

5 Počítačové komponenty externí

6 Monitor Rozlišení Rozlišení Udává počet bodů (pixelů) na šířku a na výšku obrazovky. Pixel se skládá ze tří barevných bodů, ne něž dopadá světlo: jeden je červený, jeden zelený a jeden modrý. Čím vyšší rozlišení váš monitor nabízí, tím více se vám na obrazovku vejde, ale zároveň se bude každý objekt jevit o to menší. Obnovovací frekvence Obnovovací frekvence Od monitorů s nízkou frekvencí odcházíme většinou s bolavou hlavou a červenýma očima. Obnovovací frekvence udává, kolikrát za sekundu se obnoví (překreslí) obraz na obrazovce. Obrazovky CRT( s katodovým dělem) se při osvícení rozzáří pouze na kratičký okamžik, a poté rychle hasnou. Proto musí být opět rychle osvíceny. Obrazovka typu CRT by se měla obnovovat přinejmenším 75krát za sekundu, což se rovná hodnotě 75Hz. Obrazovky typu LCD nepohasínají tak rychle, takže jim stačí obnovovací frekvence na úrovni 60Hz. Barva Barva Všechny monitory používají k vytvoření barvy směs tří barevných světelných paprsků – červeného, zeleného a modrého. Z těchto tří součástí lze vytvořit miliony barev, a to za předpokladu, že stíny jednotlivých barevných složek lze zobrazit s různou světelnou intenzitou, tedy s rozdílným množstvím světla. Aby monitor dokázal vytvořit miliony barev, musí umět z každé ze tří barevných složek vytvořit 256 odstínů. Kvalita zobrazených barev jednoznačně určuje kvalitu celého monitoru.

7 Monitor - CRT Elektronové dělo uvolňuje pomocí tepla elektrony se záporné elektrody a to je také důvod, proč vždy musíme po zapnutí monitoru vyčkat několik sekund něž se objeví obraz. Po vystřelení elektrony procházejí okolo vychylovací cívky. Toto vychylovací zařízení ohýbá paprsek ve vertikálním i horizontálním směru a tím jej směřuje k určenému bodu na obrazovce. Elektronové dělo uvolňuje pomocí tepla elektrony se záporné elektrody a to je také důvod, proč vždy musíme po zapnutí monitoru vyčkat několik sekund něž se objeví obraz. Po vystřelení elektrony procházejí okolo vychylovací cívky. Toto vychylovací zařízení ohýbá paprsek ve vertikálním i horizontálním směru a tím jej směřuje k určenému bodu na obrazovce. Vychylovací cívka směřuje paprsky elektronů po šíři obrazovky a seshora dolů, takže ty začnou v levém horním rohu obrazovky, postupně dojdou na pravý horní roh, sníží se o jeden řádek a opět pokračují zleva doprava. Jakmile paprsek projde celou obrazovku, přesune se z pravého spodního rohu opět na začátek, do levého horního rohu a začne další obnovovací cyklus. Vychylovací cívka směřuje paprsky elektronů po šíři obrazovky a seshora dolů, takže ty začnou v levém horním rohu obrazovky, postupně dojdou na pravý horní roh, sníží se o jeden řádek a opět pokračují zleva doprava. Jakmile paprsek projde celou obrazovku, přesune se z pravého spodního rohu opět na začátek, do levého horního rohu a začne další obnovovací cyklus.

8 Monitor CRT

9 Monitor - LCD Monitory CRT a LCD pracují odlišným způsobem. LCD displeje byly vyvinuty počátkem 70. let a používají k rozsvěcení a zhasínání bodů na obrazovce tekutých krystalů. Zdroj světla je umístěn za těmito krystaly, a když se změní elektrický proud, jenž na ně působí, otočí se a toto světlo nepropustí. Monitory CRT a LCD pracují odlišným způsobem. LCD displeje byly vyvinuty počátkem 70. let a používají k rozsvěcení a zhasínání bodů na obrazovce tekutých krystalů. Zdroj světla je umístěn za těmito krystaly, a když se změní elektrický proud, jenž na ně působí, otočí se a toto světlo nepropustí. Tekuté krystaly mají jak vlastnosti krystalické, tak vlastnosti tekutin. Pohybují se jako tekutina, ale za určité teploty se jejich molekuly seřadí stejným způsobem, tak jako u krystalů. Jsou také velice citlivé na elektromagnetické pole, díky němuž lze ovládat jejich natáčení. Tekuté krystaly mají jak vlastnosti krystalické, tak vlastnosti tekutin. Pohybují se jako tekutina, ale za určité teploty se jejich molekuly seřadí stejným způsobem, tak jako u krystalů. Jsou také velice citlivé na elektromagnetické pole, díky němuž lze ovládat jejich natáčení. V LCD jsou umístěny podlouhlé krystaly, jež jsou naskládány mezi dvěma speciálně upravenými vrstvami plastické hmoty, které je zároveň přidržují na správném místě. V LCD jsou umístěny podlouhlé krystaly, jež jsou naskládány mezi dvěma speciálně upravenými vrstvami plastické hmoty, které je zároveň přidržují na správném místě.

10 Úkol č. 1 Jaké jsou hlavní výhody LCD monitorů proti klasickým CRT monitorům? Jaké jsou hlavní výhody LCD monitorů proti klasickým CRT monitorům?

11 Klávesnice Klávesnice (keyboard) slouží jako základní vstupní zařízení pro zadávání údajů. Klávesnice (keyboard) slouží jako základní vstupní zařízení pro zadávání údajů. PC/AT klávesnice obsahuje 101 (US standard) nebo 102 (European standard) kláves. Tyto klávesy lze rozdělit do 4 bloků: PC/AT klávesnice obsahuje 101 (US standard) nebo 102 (European standard) kláves. Tyto klávesy lze rozdělit do 4 bloků: Abecední pole Abecední pole Funkční klávesy: obsahuje klávesy F1 - F12 (fukčnost přiřazují aplikace) Funkční klávesy: obsahuje klávesy F1 - F12 (fukčnost přiřazují aplikace) Kurzorové klávesy: klávesy pro ovládání kurzoru Kurzorové klávesy: klávesy pro ovládání kurzoru Kurzorové a numerické klávesy Kurzorové a numerické klávesy

12 Klávesnice Multimediální klávesnice Multimediální klávesnice Obsahuje další tlačítka pro vyvolání Internetového prohlížeče, poštovního programu atd. Obsahuje další tlačítka pro vyvolání Internetového prohlížeče, poštovního programu atd. Bezdrátová klávesnice Bezdrátová klávesnice Data se z klávesnice přenášejí buď pomocí infračervených paprsků nebo přes radiové vlny (dnes častěji - není nutná přímá viditelnost přijímače). Je však nutný další zdroj napájení v klávesnici (myši) a to baterie, jejichž životnost v tomto zařízení je okolo půl roku. Lépe je pokud je dokovací stanice vybavena nabíjecím adaptérem. Data se z klávesnice přenášejí buď pomocí infračervených paprsků nebo přes radiové vlny (dnes častěji - není nutná přímá viditelnost přijímače). Je však nutný další zdroj napájení v klávesnici (myši) a to baterie, jejichž životnost v tomto zařízení je okolo půl roku. Lépe je pokud je dokovací stanice vybavena nabíjecím adaptérem. Klávesnice se čtečkou otisků prstů Klávesnice se čtečkou otisků prstů Novinkou je klávesnice vybavená snímačem otisků prstů, kterým lze nahradit zadávání hesel při přihlašování k různým aplikacím Novinkou je klávesnice vybavená snímačem otisků prstů, kterým lze nahradit zadávání hesel při přihlašování k různým aplikacím

13 Myš Myš (mouse) je polohovací zařízení, které umožňuje přenášet pohyb ruky po vodorovné podložce na obrazovku počítače. Slouží většinou jako ukazovátko při práci s mnoha programy. Myš má nejčastěji dvě tlačítka a rolovací kolečko. Myš (mouse) je polohovací zařízení, které umožňuje přenášet pohyb ruky po vodorovné podložce na obrazovku počítače. Slouží většinou jako ukazovátko při práci s mnoha programy. Myš má nejčastěji dvě tlačítka a rolovací kolečko.

14 Myš Mechanická myš Mechanická myš Pohyb myši po podložce se původně přenášel mechanicky přes kuličku, která se při pohybu po podložce otáčela a toto otáčení je přenášeno na dva otočné válečky (jeden pro horizontální a jeden pro vertikální směr). Podle jejich otáčení jsou vysílány informace o pohybu myši do počítače, které způsobují patřičný pohyb kurzoru myši po obrazovce. Pohyb myši po podložce se původně přenášel mechanicky přes kuličku, která se při pohybu po podložce otáčela a toto otáčení je přenášeno na dva otočné válečky (jeden pro horizontální a jeden pro vertikální směr). Podle jejich otáčení jsou vysílány informace o pohybu myši do počítače, které způsobují patřičný pohyb kurzoru myši po obrazovce. Optická myš Optická myš Dnes se převážně používají optické myši, kde je směr pohybu snímán a počítán pomocí odrazu paprsku od podkladu. Není nutná podložka (podklad pouze nesmí obsahovat tóny červené barvy). Výhodou je odstranění mechanických částí., které se zanášely nečistotami. Cena optických myší dnes poklesla na úroveň ceny myši mechanické (okolo 200 Kč). Dnes se převážně používají optické myši, kde je směr pohybu snímán a počítán pomocí odrazu paprsku od podkladu. Není nutná podložka (podklad pouze nesmí obsahovat tóny červené barvy). Výhodou je odstranění mechanických částí., které se zanášely nečistotami. Cena optických myší dnes poklesla na úroveň ceny myši mechanické (okolo 200 Kč). Bezdrátová myš Bezdrátová myš Viz bezdrátová klávesnice. Novinkou je myš s vyklápěcím kolečkem do stran. Viz bezdrátová klávesnice. Novinkou je myš s vyklápěcím kolečkem do stran.

15 Úkol č. 2 Který typ myši (optická nebo kuličková) je lepší a proč? Který typ myši (optická nebo kuličková) je lepší a proč?

16 Laserové tiskárny Základním prvkem tiskové jednotky je tiskový válec, vyrobený z elektricky vodivého materiálu (slitina Al). Na povrchu válce je nanesena vrstva polovodivého materiálu např. na bázi selenu. Polovodivá vrstva se ve tmě chová jako izolant. Je-li však osvětlena dostatečně silným zdrojem světla, stane se elektricky vodivou. Základním prvkem tiskové jednotky je tiskový válec, vyrobený z elektricky vodivého materiálu (slitina Al). Na povrchu válce je nanesena vrstva polovodivého materiálu např. na bázi selenu. Polovodivá vrstva se ve tmě chová jako izolant. Je-li však osvětlena dostatečně silným zdrojem světla, stane se elektricky vodivou.

17 Laserové tiskárny – princip tisku

18 Inkoustové tiskárny Inkoustové tiskárny fungují tak, že se kapky inkoustu vystřelují velkou rychlostí na papír. Vzdálenost mezi tiskovou hlavou a papírem činí asi jeden milimetr a rychlost dosahuje 50-100km/h. Inkoustové tiskárny fungují tak, že se kapky inkoustu vystřelují velkou rychlostí na papír. Vzdálenost mezi tiskovou hlavou a papírem činí asi jeden milimetr a rychlost dosahuje 50-100km/h. Inkoust v komůrce tiskové hlavy rychle ohřeje na vysokou teplotu (až sto tisíc °C), tím změní svůj objem a skupenství (na páru), kapka se tím vystřelí. Vzniklým podtlakem se nasaje další kapka inkoustu, celá procedura se opakuje mnohotisíckrát za vteřinu. Tuto technologii používá např. Canon, HP, Lexmark, Xerox. Inkoust v komůrce tiskové hlavy rychle ohřeje na vysokou teplotu (až sto tisíc °C), tím změní svůj objem a skupenství (na páru), kapka se tím vystřelí. Vzniklým podtlakem se nasaje další kapka inkoustu, celá procedura se opakuje mnohotisíckrát za vteřinu. Tuto technologii používá např. Canon, HP, Lexmark, Xerox.

19 Úkol č. 3 Laserová tiskárna: Laserová tiskárna: Výhody: Výhody: Nevýhody: Nevýhody: Inkoustová tiskárna: Inkoustová tiskárna: Výhody: Výhody: Nevýhody Nevýhody

20 Skener Skener je vstupní elektronické zařízení počítače, které převádí grafickou analogovou informaci do elektronické (digitální) podoby. Skener je vstupní elektronické zařízení počítače, které převádí grafickou analogovou informaci do elektronické (digitální) podoby. Existují skenery ruční, stolní (deskové, ploché), bubnové (průchodové). Existují skenery ruční, stolní (deskové, ploché), bubnové (průchodové). ručním skenerem uživatel přejíždí po předloze (tento typ je zastoupen hlavně čtečkou čárových kódů v supermarketech) ručním skenerem uživatel přejíždí po předloze (tento typ je zastoupen hlavně čtečkou čárových kódů v supermarketech) v deskovém skeneru se pohybuje čtecí zařízení a předloha je v klidu (takto vypadá většina kopírek) v deskovém skeneru se pohybuje čtecí zařízení a předloha je v klidu (takto vypadá většina kopírek) pro automatické skenování velkých formátů je skener bubnový, kde papír je automaticky získán ze zásobníku a je posunován podél čtecího zařízení. pro automatické skenování velkých formátů je skener bubnový, kde papír je automaticky získán ze zásobníku a je posunován podél čtecího zařízení. Typicky se skener připojoval přes paralelní port (LPT), ale kvůli pomalosti se přešlo na USB, SCSI a dnes i Firewire. Typicky se skener připojoval přes paralelní port (LPT), ale kvůli pomalosti se přešlo na USB, SCSI a dnes i Firewire.

21 Skener - ukázka

22 Hodnocení vyučovací hodiny Větší zájem žáků o probírané učivo Větší zájem žáků o probírané učivo Názornost Názornost Možnost průběžného hodnocení pozornosti žáků Možnost průběžného hodnocení pozornosti žáků Klady Zápory Klady Zápory


Stáhnout ppt "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."

Podobné prezentace


Reklamy Google