Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nigérie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 21.srpna 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nigérie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 21.srpna 2013."— Transkript prezentace:

1 Nigérie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 21.srpna 2013

2 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií 2 NIGÉRIE, Země v Západní Africe, země s nejvyšším počtem obyvatel v Africe, země s pátou největší zásobou ropy na světě, země s vyrovnaným podílem muslimů a křesťanů, země s velmi bohatou moderní historií. Z pohledu dopravní firmy je tato oblast poměrně dobře dostupná, ale – podobně jako jiné africké země – oblast nebezpečná vzhledem k státem vlastněným logistickým strukturám a to doprovázející vysoké míře korupce (přístavní obsluha, celní kontrola, skladování v celních skladech, doprava do vnitrozemí). Navíc při pobřeží se začíná znovu rozmáhat pirátství (pojistit !)

3 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - nejvýznamnější přístavy 3 Námořní spojení : Nigérie má z pohledu námořního spojení poměrně členité a bohužel hůře dostupné pobřeží. Původní, historická brána do země – přístavy Lagos-Apapa (dosud největší přístav a letiště) – se nacházejí takřka na hranicích s Beninem; teprve v nedávné době byl modernizován přístav Port Harcourt (aktuálně 2. největší v zemi) v deltě řeky Niger, vzhledem k jeho lokaci blízko ropných nalezišť na Bonny Island. Na významu nabývá i terminál TinCan Island u Lagosu. Všechny tyto přístavy jsou v majetku státní agentury NPA a poplatky v přístavech jsou řízeny tarifem.

4 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - nejvýznamnější přístavy 4 Námořní spojení : Z Hamburku či Bremerhavenu se do Nigérie nabízí velmi dobré spojení (3-4 odjezdy týdně), ovšem většinou s překládkou v Maroku či Španělsku. Doba plavby německé přístavy – Tin Can 20 dnů, Lagos/Apapa cca 22-24 dny, Pt Harcourt až 30 dnů. Doporučená dodací podmínka CFR přístav vykládky, pro dodání do vnitrozemí může být vyžadován depozit na kontejner. Povinným údajem pro námořní dovoz je Form M, id.číslo od celnice v Nigérii. Aktuální námořné: € 1400/20DC, € 1725/40DC.

5 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - letecké spojení 5 Letecky lze zasílat zboží do Nigérie nejlépe přes první letiště v zemi = Murtala Muhammad Airport v Lagosu (LOS). Letiště však bylo v 90. letech proslulé nízkou bezpečností jak na zemi, tak ve vzduchu. Přednostně bylo doporučováno použít letiště v Kano. Toto letiště bylo přebudováno dle vzoru Schiphol v Amsterodamu, takže vykládka carga z letadel je dnes poměrně rychlá a s minimálními riziky. Přímé spojení neexistuje, ale road feeder nebo přípojný let umožňují službu zkrátit na 3 dny, v ekonomické třídě na 5-7 dnů. Druhým letištěm je pak Mallam Aminu Airport v severní metropoli Kano.

6 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - letecké spojení 6 Spojení z Prahy: Emirates přes Dubai, British Airways přes Londýn, Lufthansa přes Frankfurt, AF-KLM přes Amsterdam nebo Paříž, Turkish přes Istanbul. Cena okolo Kč 80/kg

7 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - doprava do/z vnitrozemí 7 Železniční doprava :

8 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - doprava do/z vnitrozemí 8 Železniční doprava : Nigerijská železniční síť byla rozvíjena zcela v duchu bývalé koloniální potřeby a správy. Země je sice pokryta základní sítí kolejí, ale trpí různými nekompatibilními rozchody a velkou mírou devastace z důvodu minimální údržby. Nová výstavba je plánována velkoryse, ale prostředky na její rozvoj jsou nakonec použity na jiné projekty. Se sousedními zeměmi neexistují železniční přeshraniční spojení. Základní síť v délce 3,550 km byla znárodněna, provozovatelem je Nigerian Railway Company, rozchod 3´6´´ (1,067 mm). Pro dopravu zboží nemá železnice prakticky žádný význam, doprava osob je též limitována nízkou rychlostí provozu. Od roku 2006 je v běhu plán modernizace západní větve dráhy z Lagosu do Kaduna a Kano, který je dodavatelsky pokryt čínskými odborníky (China Civil Engineering Construction Corporation). Tato část by měla již brzy sloužit i pro dopravu ropných produktů do vnitrozemí.

9 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - doprava do/z vnitrozemí 9 Železniční doprava :

10 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - doprava do/z vnitrozemí 10 Silniční doprava : Silniční síť je (údajně) dlouhá cca. 110,000 km zpevněných silnic (v jiných pramenech pouze 60,000 km, z toho 1,200 km dálnic), což řadí Nigérii na 2. místo co do délky silniční sítě v Subsaharské Africe. Budování nových – včetně přeshraničních - spojení je věnována velká pozornost, protože doprava osob i zboží po silnicích je páteří domácí ekonomiky a výměny zboží. Silnice do Alžíru (Trans-Saharan Highway) je téměř dokončena. Trans-Sahelian Highway do Dakaru je v provozu. Trans-West African Highway spojující N. s Beninem, Togem, Ghanou a Pobřežím Slonoviny je v provozu. Lagos-Mombasa Highway zůstává na papíru vzhledem ke komplikované politické situaci v zemích na trase.

11 www.icc-cr.cz Logistické aspekty při obchodech s Nigérií - celní omezení a ochrana před zavlečením škůdců a chorob 11 Hlavním cílem celních předpisů Nigérie je ochrana domácího trhu před dovozem výrobků podobných domácí výrobě, dále pak některá náboženská omezení, a potravinářské výrobky. Zákaz dovozu se vztahuje na: kakao a výrobky z něho, minerální vody (i ochucené), hovězí a vepřové maso, zmrazené drůbeží maso, rostlinné oleje (kromě olivového a lněného), ovocné syrupy a šťávy, pivo. Dalšími komoditami na seznamu zakázaných dovozů jsou některé výrobky z plastů, papír a lepenka, obuv a podobně Velmi přísné předpisy byly vytvořeny na ochranu proti dovozu použitých automobilů, strojů a pneumatik, nábytku a podobného „odpadu“ Zakázán je dovoz některých léků, drog a alkoholu. V exportu jsou zakázány: kukuřice, nevyčiněné kůže a kožky, surové dřevo (i hrubě opracované), nezpracovaný latex, lokální zvířena včetně zárodků, starožitnosti domácího původu Nigérie je od roku 2004 signatářem dohody o ochraně proti zavlečení škůdců ISPM15, dřevěné obaly tudíž musí být náležitě ošetřeny.

12 Děkuji za pozornost. Petr Rožek Lektor ICC + Poradce v mezinárodní dopravě


Stáhnout ppt "Nigérie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 21.srpna 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google