Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Choroby a škůdci ovoce (jádroviny)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Choroby a škůdci ovoce (jádroviny)"— Transkript prezentace:

1 Choroby a škůdci ovoce (jádroviny)
Bc. Kateřina Čechová

2 Strupovitost jabloně Příznaky poškození (listy, květy, plody)
Listy – šedočerné skvrny, silně napadené listy opadávají stejně jako silně napadené květy a mladé plůdky Větší plody – typicky strupovité, často se deformují a někdy i praskají. Napadené plody jsou menší, nevzhledné, nechutné a neskladovatelné.

3 Původce Mikroskopická houba – Venturia inaequalis
Houba přezimuje na opadaných nemocných listech, na kterých od začátku dubna dozrávají askospory (vřeckovité výtrusy). Za vhodného počasí (vlhko, teploty mezi 17 až 24 °C) spory vyletují a napadají rašící pupeny. Z napadených částí se může druhotně šířit až do sklizně.

4 Ochrana Nejefektivnější ochrana je pěstování rezistentních odrůd (Florina, Selena, Rubinola) x silně náchylné (Spartan, Šampion) Chemie (např. Captan 50 WP, Merpan 50 WP…) Úklid listí

5

6 Padlí jabloně Příznaky poškození
Bělavé povlaky na listech, květech, letorostech a mladých plodech. Silněji napadené části hnědnou a zasychají. Na plodech je kromě toho příčinou mramorovité korkovitosti. Dlouhodobější zanedbání ochrany má za následek tvorbu malých listů, redukci přírůstků, zmenšenou velikost plodů, silné zasychání větví a postupné chřadnutí celých stromů.

7 Původce Mikroskopická houba - Podosphaera leucotricha.
Houba přezimuje v pupenech ze kterých se šíří. Infekce většinou začíná od období 7–10 dnů před květem a končí v červenci. Optimální pro rozvoj infekce je vyšší teplota (24°C) a vyšší nebo kolísavá vzdušná vlhkost. Chorobu podporuje přehnojení stromu dusíkem, především při současném nedostatku draslíku.

8 Ochrana Odolné odrůdy (Rubín, Julia) x silně náchylné (Idared, Jonathan) Nepřehnojovat stromy dusíkem Včas odstraňovat napadené části (asi týden před květem, podle výskytu) Chemie (např. Beaton 25 WP, Sulikol K…)

9

10 Moniliová hniloba jádrovin
Příznaky poškození Napadené plody měknou a hnědnou. Na hnědých skvrnách se většinou vytvářejí soustředné kruhy špinavě bílých polštářků, které tvoří fruktifikační orgány původce hniloby. V případě, že se choroba objeví ve skladovaném ovoci, je pro ní typická suchá hniloba – plody jsou kožovité, nezcvrklé, černé, lesklé, bez soustředných kruhů. V ojedinělých případech mohou být postiženy i větvičky, květy. Choroba napadá jabloně, hrušně, kdouloně, ale i lísku ob.

11 Původce Mikroskopická houba - Monilinia fructigena
Houba přezimuje v napadených plodech (na stromě, opadlých nebo nevhodně likvidovaných). Za vegetace se šíří větrem, vodou nebo hmyzem. K infekci dochází především po poranění (např. kroupami, vosami, strupovitostí), nejčastěji za deštivého a teplejšího počasí.

12 Ochrana Včasná a důsledná likvidace napadených plodů – nikdy nesmí zůstat na stromech, pod nimi ani na různých nezakrytých hromadách. Omezit poranění plodů (vosy, obaleč jablečný). Speciální chemická ochrana není – použití přípravků proti strupovitosti hnilobu omezuje.

13

14 Rzivost hrušně Příznaky poškození
Především na listech, výjimečně i na letorostech a plodech hrušní se vytvářejí výrazné skvrny (z vrchní strany oranžové, později červeně lemované s drobnými tmavými útvary) Na spodní straně listů, popř. i na plodech a letorostech jsou výrazná žlutohnědá výrůstkovitá ložiska letních výtrusů. Silné napadení listů – omezený růst letorostů (nižší výnosy a kvalita plodů)

15 Původce Dvoubytná rez (mikroskopická houba) - Gymnosporangium sabinae
Má dva hostitele – hrušeň a některé druhy jalovce (jalovec čínský, jalovec chvojka klášterská) Na jalovcích způsobuje původce rzivosti hrušně speciální útvary na větvích (za vlhka rosolovité, za sucha prášivé) Zimní výtrusy přechází na hrušně v době jejich květu. Letní výtrusy jsou na konci léta přenášeny na jalovce. Rzivost hrušně je významná choroba v lokalitách, kde jsou oba hostitelé v blízkosti do 150, max. 200 metrů.

16 Ochrana Prevence – dodržení izolační vzdálenosti
Vyhledávat a odstraňovat ohniska zimních výtrusů na jalovcích Chemie (přípravky k ochraně hrušní proti strupovitosti – Delan 700 DWG…)

17

18 Zobonosky na ovocných dřevinách
Příznaky poškození Pupeny, květy, listy a později zobonosky vykusují drobné, ale i hluboké jamky v mladých plůdcích (nejčastěji jabloních, ale i hrušní, třešní višní, meruněk, broskvoní) Poškozené plody se deformují. Plody, do kterých jsou nakladena vajíčka, mají samičkami nakousnuté stopky a opadávají. Zobonoska jabloňová klade vajíčka do řapíků jednotlivých listů jabloní. Napadené letorosty pak zasychají a poškozené listy jsou svěšeny dolů.

19 Škůdce Brouci – nejčastěji zobonoska jablečná a z. ovocná.
Zobonoska jablečná se líhne na jaře a má jednoletý vývoj. Vývoj jedné generace z. ovocné trvá dva roky. Brouci z. jabloňové přezimují v borce, pod spadaným listím, ve spadlém ovoci apod.

20 Ochrana Menší počet stromů – sklepávání brouků na podložky.
Chemie (Zolone 35 EC)

21

22 Pilatka jablečná Příznaky poškození
Larvičky tohoto škůdce vyžírají v květnu a v červnu v mladých plůdcích chodbičky směrem k jádřinci a jsou tak příčinou jejich „červitosti“ Poškozené plody mají okrouhlý otvor a uvnitř jsou dutiny vyplněné černým trusem, který je vytlačován ven – většinou opad plodů Méně nebezpečné – larvičky poškozují jen povrchová pletiva plodů (plody rostou,, ale na jejich povrchu je typická spirálovitá jizva zacelená korkovitým pletivem.

23 Škůdce Hmyz – pilatka jablečná (Hiplocampa testudinea)
Dospělé pilatky se většinou líhnou v dubnu nebo začátkem května a oplodněné samičky kladou vajíčka jednotlivě do kališních lístků květů. Larvy přelézají z plodu na plod – každá larva zničí nebo poškodí 3-4 plody. Začátkem léta se larvy zahrabávají do půdy, kde přezimují.

24 Ochrana Odolné odrůdy x náchylné (Idared)
Včasný sběr (dříve než je opustí larvy) spadlých plodů. Chemie (např. Zolone WP…)

25


Stáhnout ppt "Choroby a škůdci ovoce (jádroviny)"

Podobné prezentace


Reklamy Google