Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovaly: Barbora Logajová, Michaela Gilarová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovaly: Barbora Logajová, Michaela Gilarová"— Transkript prezentace:

1 Zpracovaly: Barbora Logajová, Michaela Gilarová
Klíněnka Jírovcová Zpracovaly: Barbora Logajová, Michaela Gilarová

2 Co je klíněnka jírovcová?
Klíněnka jírovcová (Cameraria ohridella) je druh motýla z čeledi vzpřímenkovití. Housenka Klíněnky jírovcové je asi 5 – 8 mm dlouhá a světle žlutá larva napadající strukturu listu a vykousávájící jeho vnitřní pletiva. Tam se brzy zakuklí a líhne se nový dospělec.

3 Klíněnka

4 Objevení a původ Klíněnku jírovcovou objevil DESCHKA a DIMIC’ v roce 1984 u Ohridského jezera v Makedonii. Původ a způsob, jakým se klíněnka jírovcová dostala do Makedonie, není znám; je to zřejmě cizí druh, zavlečený z jiného kontinentu, který se na jírovec maďal – kaštan koňský adaptoval. Postupně se dostal až k nám. Poprvé v roce 1993.

5 Ohridské jezero

6 Co klíněnka způsobuje? Způsobuje usychání a opadávání listů .
Na začátku září mají ostatní stromy ještě zelené listy a tvoří si zásoby na zimu. Kaštany jsou už holé. Na podzim se snaží stromy znovu olistit a rychle vykvést, tím se ještě více vysilují. Oslabené stromy napadají různé choroby např. plísně a ty pak způsobují úhyn stromů.

7 Životní cyklus klíněnky
Na jaře se z kukel, které přežily zimu, vylíhnou noví dospělí motýlci. Ti lezou po kmeni stromu vzhůru a 2 týdny čekají, až jim dozrají vajíčka. Samičky pak kladou vajíčka do spodních listů stromu. Další generace klade vajíčka výš a výš do koruny. Během léta se vylíhne několik generací a poslední přezimuje v půdě.

8 Během zimního období úmrtnost kukel ve spadaném listí každým měsícem narůstá, až dosáhne na konci března cca 50 %. Přesto, že takováto úmrtnost snižuje stavy škůdce, není dostatečná na to, aby jej potlačila. Avšak u listů poškozených např. pečlivým shrabováním dosahuje mortalita až 99 %.

9 Obrana: Nemá přirozeného nepřítele, proto se tak rozšířila. Postřik se provádí 5. – 15. května. (Postřik se podává na spodní větve stromů.) „Mucholapka“ na jaře, kdy dospělci čekají na kmenu. Shrabování a pálení listů, dříve než se list rozpadne a kukly vypadnou do půdy. Zlepšování kondice stromů ( zalévání, kypření půdy, hnojení …)

10 Máme v kuníně napadené stromy?
Ano, máme napadené stromy v zámeckém parku a před kostelem kolem Jičínky. Nafoceno

11

12

13

14

15 Klíněnka se u nás pokusila rozšířit i na jiné druhy dřevin, jako jsou javory, vrby apod., ale zatím větší škody nepůsobí. Neumí se totiž zakuklit v jiných, než jírovcových listech.

16 Zdroje: Wikipedie.cz Obrázky: wikipedie.cz, google.cz, vlastní

17 DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Zpracovaly: Barbora Logajová, Michaela Gilarová"

Podobné prezentace


Reklamy Google