Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Šíření infekcí
2
Šíření infekcí Zdroj infekce Někdo nebo něco, co přenáší
nebezpečné mikroby. Existuje řada různých zdrojů infekce. Nejčastějšími zdroji bývají: nakažení lidé zvířata špinavé povrchy (klika u dveří, toaleta, klávesnice, kapesník, atd.)
3
Šíření infekcí Vylučování mikrobů Nebezpeční mikrobi se nejprve
potřebují dostat z nakaženého člověka či zvířete ven, aby mohli infikovat někoho dalšího. Mikrobi se z těla vylučují: kýcháním, kašláním, smrkáním tělesnými tekutinami
4
Šíření infekcí Šíření infekcí Nebezpeční mikrobi se
potřebují šířit z člověka na člověka. Přímý přenos je možný: dotykem sexuální stykem
5
Šíření infekcí Vstupní brána infekce Aby mikrob mohl způsobit
onemocnění, musí se nejprve dostat do našeho těla. Vstupní branou bývá: dutina ústní dýchací cesty rána, odřenina, porušená kůže drobná ranka po bodnutí komára nebo přisátí klíštěte
6
Šíření infekce Lidé více náchylní ke vzniku infekce
Všichni jsme v riziku vzniku infekce. Ve zvýšeném riziku jsou: chronicky nemocní lidé velmi malé děti staří lidé
7
Zabránění šíření infekce
Jak předcházet vzniku infekce
8
Zabránění šíření infekce
Zdroj infekce izolovat/oddělit nemocné lidi dát si pozor při manipulaci se syrovým masem dbát také o hygienu zvířat (pravidelně je koupat, odčervovat, atd.) opatrně manipulovat s plenami a špinavými oděvy.
9
Zabránění šíření infekce
Vylučování mikrobů Vyvarujte se toho, aby se povrch vašeho těla a vaše ruce dostaly do přímého styku s: výkaly, zvratky tělesnými tekutinami sekrety, které jsou vylučovány kašlem, kýcháním a rýmou druhých lidí
10
Zabránění šíření infekce
mýt si důkladně a správným způsobem ruce překrývat rány a zhnisané vřídky používat vhodnou a důkladnou ochranu při sexuálním styku
11
Zabránění šíření infekce
Vstupní brána infekce překrývat řezné rány a odřeniny náplastí odolnou vůči vodě vařit jídlo dostatečně (zejména maso a vejce) dbát na to, abychom pili vždy pouze nezávadnou a čistou vodu
12
Zabránění šíření infekce
Lidé více náchylní ke vzniku infekce Všichni nechat se očkovat (je-li to možné) Lidé ve zvýšeném riziku držet se dál od lidí, kteří mají infekci zvláště dbát na čistotu dbát na čistotu při vaření a přípravě jídla
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.