Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trávicí soustava Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 1 Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trávicí soustava Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 1 Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Trávicí soustava Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 4 Autor: Dušan Rychnovský ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

2 Význam trávicí soustavy je orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebání živin, vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků. u člověka je trávicí soustava dlouhá téměř 8 metrů a ve svém průběhu se člení, kroutí a různě rozšiřuje probíhá od ústního až k řitnímu otvoru a je tvořena dvěma typy orgánů – orgány trávicí trubice slouží k mechanickému zpracování potravy a vstřebávání živin – žlázy (např. játra, slinivka břišní), vylučují enzymy a jiné látky sloužící k trávení (rozkladu potravy na jednotlivé živiny 2

3 Stavba trávicí soustavy téměř všechny orgány trávicí trubice mají podobné uspořádání své stěny zpravidla má trávicí trubice čtyři rozlišitelné vrstvy: – sliznici – podslizniční vazivo – svalovinu – vazivový obal - serózu 3 1

4 Dutina ústní vstupním otvorem trávicí soustavy a nalézá se v obličejové části hlavy vpředu začíná ústní štěrbinou ohraničenou rty, po stranách dutinu ústní ohraničují tváře patro odděluje dutinu ústní od dutiny nosní, spodinu dutiny ústní překrývá jazyk, který je připojen svaly k dolní čelisti a zadní částí přiléhá k hltanu uvnitř dutiny ústní jsou zuby, uložené v zubních jamkách horní a dolní čelisti součástí dutiny ústní jsou slinné žlázy, respektive vývody slinných žláz vzadu dutina ústní přechází v hltan 4 2

5 Funkce dutiny ústní Příjem pevné i tekuté potravy a vody, mechanické rozmělnění pevné potravy a smísení se slinami. V malé míře je zde zahájeno i chemické zpracování potravy. Z dutiny ústní se vstřebávají do krve některé léky. – Při příjmu potravy se uplatňují: dolní čelist, rty, tvářové svaly, jazyk (sání tekuté potravy, sací reflex kojenců) a zuby. – K mechanickému rozmělnění pevné potravy slouží žvýkací pohyby horní a dolní čelisti, při nichž je potrava drcena a rozmělňována mezi zuby, a třecí pohyby jazyka vůči tvrdému patru. – Při žvýkání je potrava v ústech promísena se slinami vylučovanými ze slinných žláz. Tím dochází k jejímu zvlhčení a změkčení a vzniká sousto. Díky enzymu ptyalinu ve slinách dochází k prvotnímu natrávení sousta. Sliznice dutiny ústní je bohatě vybavena receptory smyslového vnímání, umožňující vnímání chuti, hmatu, tepla a bolesti. Nezastupitelnou úlohou orgánů v dutině ústní je tvorba hlasu a formování řeči. 5

6 3 Jazyk Je svalový orgán v dutině ústní, který tvoří svalová vlákna příčně pruhovaného svalstva. Ke spodině dutiny ústní je připojen uzdičkou. Jazyk má velký rozsah pohybu, pomáhá při příjmu i rozmělňování potravy, polykání sousta. Povrch jazyka je pokryt sliznicí, která nahoře vybíhá v různě velké papily, takže jazyk je drsný. Ve sliznici jazyka jsou uloženy smyslové orgány chuti, tzv. chemoreceptory - chuťové pohárky, které umožňují rozlišit chuť jídla. Člověk rozlišuje 4 hlavní druhy chutí: sladkou, kyselou, hořkou a slanou, a jejich kombinace. Chemoreceptory pro sladkou chuť jsou umístěny na špičce jazyka, pro kyselou chuť na krajích a na středu, pro hořkou chuť vzadu uprostřed a pro slanou chuť po stranách jazyka. Jazyk je důležitým orgánem pro komunikaci – umožňuje mluvení lidskou řečí a další množství různých zvuků. 6

7 Chrup Chrup, neboli dentice, je označení pro soubor zubů v ústní dutině. Lidský chrup je rozlišen na čtyři různé typy zubů. Jsou to: řezák (incisivus) k uchopování a krájení potravy, špičák (Caninus) k trhání potravy, třenový zub (premolár) podobný stoličkám, ale je menší, a stolička (molár) k rozmělňování potravy. Počet zubů každého typu se zapisuje jako zubní vzorec a ten je: Mléčný chrup - u mnoha savců má mládě sadu zubů, která vypadne a je nahrazena dospělými zuby. Nazývá se dočasné zuby, dětské zuby nebo mléčné zuby. Zubní vzorec mléčného chrupu:

8 Chrup (dentice) Mléčný chrup Chrup dospělého člověka Usazení zubů v čelisti 4 5 6

9 Hltan Společný úsek trávicí a dýchací soustavy a spojnicí mezi dutinou ústní a jícnem. Je umístěn v zadní části hrdla v rozsahu od spodiny lebeční po tělo 6. krčního obratle. Hltan má nálevkovitý tvar zužující se směrem k jícnu. V jeho přední stěně jsou vstupy do dutiny nosní, ústní a do hrtanu a z boční stěny vedou trubice (Eustachovy trubice) do dutiny středního ucha. 9

10 Jícen elastický trubicovitý útvar v horním úseku trávicí soustavy, který spojuje hltan s žaludkem jeho délka je u dospělého člověka asi 25 – 28 cm, průměr je asi 2,5 cm a tloušťka stěny je 2 – 5 mm navazuje na hltan, prochází hrudníkem dolů podél páteře v zadní části mezihrudí mezi plicními laloky a přes otvor v bránici vstupuje do dutiny břišní, kde přechází v žaludek úlohou jícnu je dopravit polknuté sousto z hltanu do žaludku, k tomu slouží peristaltické pohyby (peristaltická vlna) – rytmické stahy a následná uvolnění svaloviny ve stěně jícnu stahy svalových vrstev působí tlakovou silou na obsah v jícnu a zkrácení vláken hladké svaloviny nad soustem umožňuje posun sousta směrem dolů do žaludku vstupuje jícen v místě nazvaném česlo 10

11 Žaludek vakovitě rozšířená část trávicí trubice mezi jícnem a tenkým střevem v něm se na určitou dobu shromažďuje pevná část polknuté potravy, aby se ještě více mechanicky rozmělnila a promísila s: – HCl – trávicími šťávami, které jsou hojně vylučovány žlázkami žaludeční sliznice – sekreční buňky žaludeční sliznice vylučují hlen, který sliznici chrání před poleptáním probíhá zde trávení bílkovin a potrava se postupně přeměňuje na tráveninu (chymus) čím tučnější potrava, tím delší dobu v žaludku zůstává do dalšího úseku trávicí soustavy je trávenina uvolňována postupně po 2 – 6 hodinách zpracovávání v žaludku 11

12 Žaludek 12 7

13 Tenké střevo Tenké střevo (4) je trubicovitý orgán, tvořený třemi částmi: – Dvanáctníkem (duodenum) - podkovovitě zahnutá trubice o průměru 2,5 – 3cm dlouhá cca 12 palců. Do tohoto oddílu ústí vývody pankreatu a žlučníku. – Lačníkem (jejunum) a kyčelníkem (ileum) které jsou poskládány v břišní dutině do kliček. Jejich délka je 3 až 5metru. – Je hlavním absorpčním orgánem. Jeho plocha je dána velkou délkou orgánu a tím, že sliznice vytváří četné řasy a klky a také buňky sliznice mají povrch členěný do malých klků. Celá absorpční plocha tenkého střeva se přirovnává velikostí k tenisovému kurtu. 13 8

14 Tlusté střevo (7) Na tenké střevo navazuje střevo tlusté (tračník), které má také několik částí. Ve slepém střevě, vzestupném a příčném tračníku dochází k absorpci vody a minerálů z tráveniny. Zprvu tekutý nebo kašovitý obsah se postupně zahušťuje. V sestupném tračníku se stolice skladuje a esovitá klička a konečník slouží jejímu vypuzování. Hlavní funkce tlustého střeva: absorpce vody, pasáž zbytků potravy a jejich zpracování na výkaly a odstranění z těla. 8

15 Játra Jsou centrálním orgánem metabolismu a největší žlázou uloženou na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Jsou klíčovým orgánem zajišťujícím energetickou látkovou výměnu a přeměnu živin (cukrů, tuků a bílkovin). Zajišťují detoxikaci organismu. Podílejí se na trávení potravy v tenkém střevě produkcí žluči. Ta se hromadí ve žlučníku. Žlučovodem je vstřikována do dvanáctníku ve chvíli, kdy je v něm trávenina. Díky svým emulgačním schopnostem napomáhá trávení tuků. Slouží jako zásobárna řady látek, jako je glykogen, železo nebo vitamíny. 15 1

16 Slinivka břišní Pankreas neboli slinivka břišní je malý, nepárový orgán velikosti lidské dlaně (okolo 25cm), který váží asi 75g. Je uložen pod brániční klenbou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Má společný vývod s žlučníkem, který ústí do části dvanáctníku. Produkuje trávicí enzymy trypsin, lipázy a amylázy ke štěpení tuků, složitých cukrů a bílkovin. 16 1

17 Zdroje informací Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: 1.Mariana Ruiz, translated by Michal Maňas, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu svg. Dostupné: RuizMichal Maňashttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg 2.From Gray's Anatomy 1918 edition, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné: 3.Arcadian, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné: 4.Arcadian, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné: 5.Arcadian, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné: 6.Arcadian, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné: 7.Arcadian, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné: 8.Maksim, In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné: 9.Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, ISBN Vlastní tvorba 17


Stáhnout ppt "Trávicí soustava Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 1 Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google