Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Radio Frequency Identification

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Radio Frequency Identification"— Transkript prezentace:

1 Radio Frequency Identification
Alena Talácková 3MA381

2 Obsah prezentace Komponenty RFID technologie RFID tagy
Rozdělení RFID tagů podle tříd Aktivní a pasivní tagy Smart label RFID technologie versus čárový kód Využití RFID, praktické příklady

3 RFID technologie Radio Frequency Identification Komponenty:
RFID tag = chip EPC kód = Electronic Product Code RFID čtečka, snímač middleware = softwarové vybavení RFID tiskárna RFID je bezdotyková technologie, která umožňuje přenos a ukládání dat pomocí elektromagnetických vln. Tato technologie je využitelná v mnoha oblastech: výroba, logistika, doprava, obrana i zdravotnictví. tag = transpondér EPC kód - celosvětový standard v oblasti značení logistických jednotek, je to unikátní číslo, které identifikuje a popisuje položku RFID čtečka – el. zařízení, které čte uložený EPC kód a přes anténu zprostředkovává komunikaci s tagy. Umožňuje také zapisovat do tagů informace. Výhodou je, že se veškeré zadané údaje v reálném čase zapisují do sdílených databází a naopak v terminálu jsou neustále k dispozici aktuální údaje o skladových zásobách, cenách apod. middleware - řídící systém, který zajišťuje hromadné zpracování všech načtených tagů v dosahu čtecích zařízení a přenesení zpracovaných dat do IS RFID tiskárna – se používá v případech, kdy je tagem samolepicí etiketa, kterou je potřeba vytisknout

4 RFID komponenty RFID tagy Stacionární RFID čtečka Ruční mobilní
tiskárna

5 Rozdělení RFID tagů podle tříd
Class Použití Čtení Programováno pouze pro čtení 1000 tagů/s ve výrobě 1 zápis jednou /zápis mnohokrát 200 tagů/s při použití 0+ čtení/zápis kdykoliv Gen 2 1600 tagů/s Tag ve třídě 0, tzv. read only tag je určen pouze ke čtení. Obsahuje pouze sériové číslo zakódované již při výrobě tagu. Toto číslo již není možné dále přepisovat či upravovat. Do první třídy tagů lze zařadit např. tzv. „Worm“ RFID tag, na který lze zapsat informace pouze jednou a není možné je dále přepisovat. Tento tag je vhodný pro etikety na zboží. Mnohokrát přepisovatelný tag pak nazýváme „Read/Write“ tag.

6 Aktivní a pasivní tagy Aktivní RFID chipy Pasivní RFID chipy
TTF (tag talks first) baterie na 1-5 let čtecí vzdálenost až 100 m paměť až 100 b vysoká pořizovací cena Pasivní RFID chipy RTF (reader talk first) napájení přímo z pole snímače čtecí vzdálenost , m paměť 64 – 256 b nižší cena Aktivní chipy vysílají samy své údaje do úkolí (TTF = tag talks first). V tagu je umístěna miniaturní baterie, která vydrží 1-5 let. Nevýhodou je nutnost měnit baterie a menší odolnost na teplotu. Aktivní tagy mají čtecí vzdálenost až 100 m, paměť až 100 kB ale pořizovací cena je poměrně vysoká. Využívají se pro sledování osob, zvířat či pro ochranu vozového parku. Pasivní chipy vydávají uložená data pouze na vyžádání (RTF = reader talk first). Jsou cenově přijatelnější, jsou schopny číst na vzdáletnost od 0,5 m – 10 m, velikost paměti je 64 – 256 bitů, jsou nenáročné na obsluhu, odolné a mají dlouhou dobu životnosti. Pasivní tagy nemají vlastní baterii a jsou napájeny přímo z pole snímače. Kombinací obou zmíněných tagů jsou pak semiaktivní tagy, které sice vlastní baterii mají, ta ovšem slouží pouze k zvýšení dosahu snímání.

7 Smart Labels chytrá etiketa s potisknutelnou vrstvou
chybně zakódovaný tag přetisknutý nápisem VOID Smart label obsahuje klasický tag a potisknutelnou vrstvu. Takováto etiketa se používá k označení např. palet či kartonů. Smart label lze digitálně kódovat pomocí speciálních RFID tiskáren. Požadované údaje jsou vytištěny na vrchní vrstvu smart labelu. V případě, že dojde k chybnému zakódování dat do RFID tagu, tiskárna automaticky přetiskne etiketu nápisem VOID (chybně zakódováno).

8 RFID versus čárový kód Výhody RFID oproti čárovému kódu:
není nutná přímá viditelnost tagu možnost snímat více tagů současně odolnost vůči teplotě i vlhkosti možnost zápisu/změny dat přímo do tagu snížení chybovosti zlepšení řízení toku zboží rychlost pořízení informace Není nutná přímá viditelnost tagu při čtení ani při zapisování, v jednom okamžiku může být snímáno na větší vzdálenost více tagů současně. Tagy jsou více odolné vůči teplotě, vlhkosti i jiným vlivům okolního prostředí. . Nejdůležitější je však možnost zápisu či změny informací přímo do RFID tagu. Použitím RFID se snižuje chybovost, zlepšuje se řízení toku zboží, snižuje se doba potřebná k získání informací o zboží apod.

9 Využití RFID Určování polohy zboží ve skladu Evidence vratných obalů
Evidence půjčování stavebních strojů Evidence vjezdů na autobusové nádraží Prvním příkladem je určování polohy ve skladu. Je-li zboží skladováno na volné ploše, jsou tagy umístěny v podlaze skladu, kde tvoří navigační síť. Řidič složí paletu se zbožím v místě určení a snímačem čárového kódu přečte její etiketu. Tím ji identifikuje do IS. Anténa je umístěna na podvozku manipulačního vozíku. Dalšími příklady jsou evidence vratných obalů, evidence půjčování stavebních strojů, nebo o trochu více zajímavější evidence vjezdů na autobusové nádraží. V tomto případě jsou tagy umístěny na předním skle jednotlivých autobusů a zároveň v zemi na jednotlivých stanovištích. Anténa je umístěna u vjezdu na nádraží, nad úrovní autobusu je umístěna informační tabule přiřazující autobusu konkrétní stání. Při dojezdu na stání zakryje autobus tag umístěný v zemi, čímž předá informaci o obsazení stání do IS.

10 Použité zdroje http://www.rfidjournal.com/ http://www.rfidportal.cz/

11 Děkuji za pozornost a přeji hezký den


Stáhnout ppt "Radio Frequency Identification"

Podobné prezentace


Reklamy Google