Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technická dokumentace Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_01 Název DUMu: Technická dokumentace - Úvod Pro obor vzdělávání: L/01 Uměleckořemeslné zpracování kovů Předmět: Technologická dokumentace Ročník: 3. Autor: Jiří Wallner Datum:

2 Technická dokumentace
Technická dokumentace se skládá ze tří základních částí Technická dokumentace – technické kreslení Technologická dokumentace Ekonomická dokumentace

3 Technická dokumentace – technické kreslení
Kreslení náčrtů Kreslení výkresů součástí Kreslení výkresů sestav a podsestav Kreslení řezů a průřezů Čtení strojnických a stavebních výkresů

4 Kreslení náčrtů Náčrt je v podstatě vytvořený od ruky, bez zřetele na měřítko. Typy náčrtů Kreslení náčrtů od ruky Kreslení náčrtů pomocí programu CAD

5 Kreslení výkresů součástí
Při kreslení výkresů součástí je nutné dodržovat: - formát výkresu technické zobrazování u součástí technické normy (dnes se většinou vyrábí základní součásti dle ČSN, nebo převzatých norem - ČSN EN, ČSN ISO, ČSN EN ISO) Pro každou součást se kreslí výkres bez rozdílu druhu výroby.

6 Kreslení výkresů součástí
Obsah: Zobrazení a kótování součásti Struktura povrchu Tolerování rozměrů a geometrické tolerance Technické požadavky (obvykle zapsané pod popisovým polem, např. povrchová úprava, zkoušky apod.) Popisové pole včetně materiálu a výchozího polotovaru

7 Kreslení výkresů sestav a podsestav
Vytváří se pro snadnější montáž a výrobu. Montážní jednotkou je považován celý stroj, např. soustruh nebo mříž.

8 Kreslení výkresů sestav a podsestav
Obsah: Zobrazení montážní jednotky Kótování hlavních a připojovacích rozměrů Odkazy na jednotlivé položky (pozice) Popisové pole Seznam dalších položek (kusovník)

9 Kreslení řezů a průřezů
Abychom mohli u složitých, zejména dutých součástí zobrazit neviditelné hrany a obrysy, kreslíme je v řezu nebo jako průřezy. Řez = zobrazení předmětu myšleně rozříznuto v jedné nebo několika rovinách, či v zakřivené ploše. Řez – lze ve většině případů rozdělit na: Podélný Příčný

10 Kreslení řezů a průřezů
Průřez = zobrazení předmětu rozříznutého jednou myšlenou rovinou, kde se části před i za rovinou řezu nezobrazují. Myšlená rovina řezu se nesmí půlit.

11 Čtení strojnických a stavebních výkresů
V některých případech bývá rozdíl v zadaných jednotkách. Na některých stavebních výkresech jsou rozměry uvedeny v metrech (m), milimetrech (mm).

12 Technologická dokumentace
Volba a příprava vhodných materiálů na výrobek Určení potřebných strojů, nářadí, pomůcek a zařízení používaných v průběhu výroby Vypracování výrobních postupů a pořadí jednotlivých operací Stanovení norem času Stanovení spotřeby materiálu

13 Volba a příprava vhodných materiálů na výrobek
Volba a příprava materiálu se určuje podle účelu. Označení ocelí ke tváření určuje norma ČSN Oceli se rozdělují do základních 19 tříd. Vlastnosti jednotlivých ocelí je možno nalézt ve strojnických tabulkách (v dnešní době na internetu).

14 Určení potřebných strojů, nářadí, pomůcek a zařízení
Podle druhu výrobku určujeme jednotlivé nářadí a použité stroje. Např. při kování hřebíku použijeme ruční nástroje – kladivo, hřebovnu, výheň. Při vykování kladiva použijeme buchar, případně další ruční nářadí.

15 Určení potřebných strojů, nářadí, pomůcek a zařízení
Podle druhu výrobku určujeme jednotlivé nářadí a použité stroje. Např. při kování hřebíku použijeme ruční nástroje – kladivo, hřebovnu, výheň. Při vykování kladiva použijeme buchar, případně další ruční nářadí.

16 Vypracování výrobních postupů a pořadí jednotlivých operací
Výrobním postupem se rozumí příprava materiálu a samotné vypracování výrobku. Výrobní postupy se zpracovávají podle druhu výrobku. Např. výroba hřebíku – příprava materiálu -> ohřev materiálu -> vykování špičky -> zaseknutí na hlavu hřebíku -> v hřebovně vykování hlavy hřebíku.

17 Stanovení norem času Úzce souvisí s výrobním postupem.
Záznamem času po celou dobu výroby jednoho kusu určíme časovou normu za jeden kus. Zaznamenáváme jednotlivé části výrobního postupu. Norma času je důležitá pro výrobu více kusů v jednom výrobním procesu.

18 Stanovení spotřeby materiálu
Význam stanovení spotřeby materiálu je především ekonomický. Tvary jednotlivých výkovků se musí převést na geometrické tvary tak, aby se mohla vypočíst spotřeba materiálu, např. při výrobě mříže na konci napěchované do komolého jehlanu. Výpočty se provádí spočítáním objemu geometrických tvarů, který se násobí specifickou hmotností 1 dm3 oceli. Výpočet se provádí také pomocí tabulek.

19 Ekonomická dokumentace
Cena materiálu Internetové zdroje – prodejny hutního materiálu, např. Ferrum 2.Mzdové náklady Cena materiálu, mzda, režie a zisk 3.Režijní náklady Elektřina, koks, doprava 4. Odvození ceny výrobku Cena výrobku + marže

20 Zdroj materiálů: ŠŤASTNÝ, Jiří; TŘEŠTÍK, Boleslav. Manuál technické dokumentace. České Budějovice: Česká matice technická, 1998, ISBN DRASTÍK, František. Normativní technická dokumentace. Ostrava: Montanex, 1998, ISBN KLETEČKA, Jaroslav; FOŘT Petr. Technické kreslení. Brno: Computer Press, 2012, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google