Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tip na výlet za historií

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tip na výlet za historií"— Transkript prezentace:

1 Tip na výlet za historií
TRASA km Klučov zastávka ČD Žhery Skramníky Chotouň Třebovle Lipany Bylany Lstiboř

2 cesta z Klučova do Skramníků

3 Začátek našeho výletu je v Klučově , kam se dostaneme například vlakem a můžeme si s sebou vzít i kolo. Vystoupíme na zastávce Klučov, která je na trati Praha – Kolín hned vedle Českého Brodu. V Klučově se podíváme na kopec zvaný Na Ptáčku, kde bylo starověké slovanské hradiště a odkud je dnes pěkný výhled do kraje. Pak se vrátíme zpět do obce a půjdeme směrem na Žhery. Na návsi se zastavíme u obnovené zvoničky. Původní zvonička stála na jiném místě a zachytila ji kresba z přelomu 20. století od Mikoláše Alše, který přes Klučov často chodil za akademickým malířem Láďou Novákem do Žher, kam se také podíváme.

4 Pokračujeme přes Klučov kolem požární zbrojnice po silnici na Žhery.
Původně se obec jmenovala Žháry a to buď podle „žhářů“ (žháři udržovali stálý oheň, ke kterému přicházeli lidé z okolí s hliněnými hrnci a odnášeli si žhár domů k rozdělání ohně) nebo podle toho, že obec vznikla na místě, kde byl ohněm vypálen les a půda upravena k pěstování obilí a lnu. Název Žháry bylo časem přeměněno na Žhery. Ze Žher se vydáme do Skramníků.

5 Vesnice Skramníky, jest zvána více Skramník nebo Škramník
Vesnice Skramníky, jest zvána více Skramník nebo Škramník. Odkud je ten název, není známo. Palacký ve svých “Dějinách” jmenuje obec Skramníky. Ve Skramníkách si prohlédneme Kostel Stětí sv. Jana Křtitele a podíváme se i na hřbitov u kostela, kde nezapomeneme na hrob, ve kterém od roku 1816 odpočívá písmák a kronikář Jan František Vavák rodák z Milčic. dobová pohlednice Ve Skramníkách se můžeme občerstvit v malé útulné hospůdce a pak vyrazíme do Chotouně.

6 Cesta ze Skramníků do Lstiboře

7 Chotouň je uváděna jako místo kde se narodil sv
Chotouň je uváděna jako místo kde se narodil sv. Prokop, zakladatel sázavského kláštera (v roce 1035). Údajně se narodil ve vladycké tvrzi, která byla na místě statku, který najdeme vedle kostelíka . Vedle kostela je studánka sv. Prokopa. I ke studánce se vztahuje legenda o zázračných uzdraveních když se napijeme vody z této studánky. Potom se vydáme k mohyle, která podle místní legendy vznikla tak, že zde Prokop oškrábl hlínu z pluhu, když dooral Čertovu brázdu.

8 Z Chotouně naše cesta povede přes státní silnici, kde si dáme pozor na bláznivé řidiče a půjdeme do Třebovle, kde je k vidění kostel sv. Bartoloměje a kaplička sv. Jana Nepomuckého. Pokračujeme cestou na Borek, půjdeme přes Hlaváčovu Lhotu okolo kapličky panenky Marie, v Borku si prohlédneme zvoničku a jdeme dále na Lipany.

9 Lipany: snad každý si ze školy pamatuje, když se učil o bitvě u Lipan, a toto je právě to místo, kde 30. května 1434 stanuly proti sobě poblíž Lipan vojska husitů a Panské jednoty. Husitská polní vojska pod vedením Prokopa Holého byla rozprášena a poražena, padl i jejich vůdce Prokop Holý-Veliký. Tuto událost připomíná pamětní mohyla Prokopa Holého na návrší u Lipan. Od mohyly se vrátíme zpět do Lipan, kde uprostřed obce najdeme zvoničku z počátku 19. století, naposledy obnovenou v r a zámek, který byl vystavěn na konci 18. století.

10 Z Lipan půjdeme dále do Vitic, prohlédneme si gotický kostel sv
Z Lipan půjdeme dále do Vitic, prohlédneme si gotický kostel sv. Šimona a Judy se zvonicí a také nedaleký křížek z roku 1876. Z Vitic si to namíříme do Kšel, kde si nenecháme ujít prohlídku pozdně barokního kostela a litinového křížku na pískovcovém podstavci

11 Ze Kšel pokračujeme přes Bylany do Lstiboře
Lstiboř leží na potoku Bylanka: prohlédneme si původně středověký farní kostel, doložený již v roce 1352, který byl v roce 1747 nahrazen dnešní pozdně barokní novostavbou - viz fotografie

12 au au au A TO JE KONEC PUTOVÁNÍ
A byli jsme na poslední zastávce našeho výletu – pokračujeme do výchozího místa a tím je Klučov a jeho vlaková zastávka, kde ucaprtaní počkáme na vlak a budeme doufat, že nebude mít zpoždění nebo počkáme v místní restauraci a spláchneme prach jedním oroseným au au au A TO JE KONEC PUTOVÁNÍ

13 hudba: Vokál – Běž dál s použitím webu foto Roman Šulc © Janina Svobodová


Stáhnout ppt "Tip na výlet za historií"

Podobné prezentace


Reklamy Google