Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koráli.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koráli."— Transkript prezentace:

1 Koráli

2

3

4

5 Koráli ve vodách Jadranu
Jak je to s koráli? Jsou to mořští živočichové nebo zástupci rostlinné říše? Přestože na první pohled vypadají jako nádherně barevné rostliny, jsou to představitelé mořské fauny. Korál červený (lat. Corallium rubrum) patří kmene žahavců (lat. Cnidaria, dříve se tento kmen nazýval láčkovci), a to do třídy korálnatců (lat. Anthozoa). Právě latinský název třídy ji nejlépe charakterizuje, neboť anthozoa znamená "květinoví živočichové".

6

7

8

9 Červení koráli mají pevnou vápenitou kostru, na rozdíl od ostatních žahavců, např. sasanek, které tuto kostru nevytvářejí. Kostra je tvořena vápenatými jehlicemi, které pak splývají v kompaktní masu jako korál červený, nebo jsou pospojovány vlákny pružného gorgoninu, a to jsou pak rohovitky. Čas od času jednotlivý korál začne vytvářet v návaznosti na starou kostru kostru novou. Vrstvy vápence postupně narůstají - nejprve vznikají kolonie a později rozsáhlé korálové útesy, které za určitých podmínek modelují pobřeží a dna šelfových moří.

10

11

12

13 Korálnatci žijí v čisté, prokyselené vodě, dosti teplé (25 až 29 stupňů), se stejnoměrnou, poměrně vysokou slaností s obsahem vápenatých iontů a stejnoměrnými mořskými proudy. Žijí v symbióze s řasami rodu Zoochlorella, jež jim poskytují živiny a kyslík. Mají rádi pevnou stěnu, na níž se mohou dobře uchytit, růst a množit.

14

15

16


Stáhnout ppt "Koráli."

Podobné prezentace


Reklamy Google