Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940 Autor: Hana Horáková Tematická oblast: Termodynamika Název DUMu: Jednoatomový ideální plyn Kód: VY_32_INOVACE_FY.1.08 Datum:2. 11. 2012 Cílová skupina: Žáci středních škol Klíčová slova:vnitřní energie, normální podmínky Anotace: zavedení pojmu ideální plyn, určení vnitřní energie ideálního plynu v závislosti na termodynamické teplotě

2 Jednoatomový ideální plyn http://www.falstad.com/gas/ předpoklady vnitřní energie ideálního plynu

3 Ideální plyn Je zjednodušeným modelem skutečného plynu

4 Ideální plyn - předpoklady Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul ( je dokonale stlačitelný ). Molekuly ideálního plynu mimo vzájemné srážky na sebe navzájem silově nepůsobí. Vzájemné srážky molekul ideálního plynu a srážky těchto molekul se stěnami nádoby jsou dokonale pružné.

5 Ideální plyn Molekuly ideálního plynu mimo vzájemné srážky na sebe navzájem silově nepůsobí, proto je vnitřní energie záležitostí jen energie kinetické vnitřní energie Pro N částic plynu lze vnitřní energii vypočítat stačí znát termodynamickou teplotu T a Boltzmannovu konstantu k = 1,38 · 10 -23 JK -1

6 Výpočet vnitřní energie ze vztahu Tento výpočet je možný u plynů jednoatomových ( He, Ar, Ne). Víceatomové molekuly mají kromě kinetické energie posuvného pohybu také energii rotačního a kmitavého pohybu. ukazuje, že pro ideální plyn s neměnícím se počtem částic je vnitřní energie jen funkcí termodynamické teploty.

7 Při normálních podmínkách t n = 0 o C p n = 1,01325 · 10 5 Pa tj. asi 10 5 Pa lze většinu plynů s dostatečnou přesností považovat za ideální plyn

8 BARTUŠKA, Karel a Emanuel SVOBODA. Fyzika pro gymnázia: Molekulová fyzika a termika. Praha: Prometheus, 2004. ISBN 80- 7196-200-7. BARTUŠKA, Karel. Sbírka řešených úloh z fyziky pro střední školy II. Praha: Prometheus, 1997. ISBN 80-7196-034-9. Použitá literatura:

9 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google