Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mobilní telefony Ondřej Prokop Jiří Larva Kamila Chytalová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mobilní telefony Ondřej Prokop Jiří Larva Kamila Chytalová"— Transkript prezentace:

1 Mobilní telefony Ondřej Prokop Jiří Larva Kamila Chytalová
Klára Pudová Dita Smékalová

2 Mobilní telefony Historie Operátoři Výrobci Funkce

3 Historie Myšlenka na mobilní telefony se objevila v roce Nápad byl vyvinut v roce 1968 dvěma společnostmi - U& T a Bell laboratoře - který vymyslel nový buněčný systém. Pozdější, v roce 1973, Dr. Martin Cooper (skutečný vynálezce prvního přenosného mobilního telefonu) dělal první buňce telefonní hovor. Cooper (generální manažer Systems divize, Motorola) považoval za svého soupeře Joela Engela z laboratoří Bell. Začátkem roku v USA byl vytvořen dvou buněčný systém (Washington-Baltimore a Chicago).

4 Historie První analogové mobilní telefony první generace byly podobně jako první mobilní radiostanice velmi těžké, rozměrné, energeticky náročné a drahé. V této době se o vývoj nejvíce zasadila Motorola, která zavedla trend miniaturizace a líbivého designu. Nedostatky však nespočívaly pouze v mobilních telefonech, ale také v sítích. Analogové sítě se totiž potýkaly s velmi nepříjemným problémem - odposloucháváním. Odposlech hovorů byl velmi snadný, někdy dokonce nechtěný. Sítě prví generace byly primárně určeny pro hovorové přenosy, další služby jako SMS, datové či faxové přenosy byly instalovány dodatečně. V případě špatného signálu docházelo u SMS k zaplacení, ale už ne k doručení odeslané zprávy, u datového spojení docházelo k chybám a výpadkům. Všechny tyto problémy omezovaly větší rozšíření, skutečný boom přinesly až mobilní telefony a sítě druhé generace

5 Historie DISPLEJE Displeje prvních analogových mobilních telefonů se podobaly spíše dnešním kalkulačkám, byly monochromatické, většinou se lišily pouze barvou a počtem řádků. Později přišly grafické a víceřádkové displeje, které zobrazovali i některé stavové informace, jako například stav baterie, úroveň signálu, vyzváněcí profil apod. BATERIE Tehdejší baterie toho opravdu moc nevydržely - několik desítek hodin pohotovosti a do 100 minut hovoru. Navíc byly velmi těžké a velké, mnohdy tvořily větší část celého přístroje. Díky teplotě baterie při hovoru se dokonce některým mobilním telefonům přezdívalo "žehličky".

6 Historie SMS V době mobilních telefonů první generace byla služba SMS nadstandard, se kterým si některé z prvních analogových mobilních telefonů vůbec nerozuměly. U dalších mobilů staršího data šlo přijatou SMS přečíst, ale psaní již nebylo možné. VYZVÁNĚNÍ První vyzváněcí melodie nebyly zrovna příliš melodické, svůj účel ale plnily dokonale. O výběru z více druhů vyzvánění nemohla být ani řeč. Některé mobilní telefony však nabídly i vibrační vyzvánění, hrstka přístrojů dokonce inteligentní vyzvánění - nejdříve vibrace a až po několika vteřinách klasické zvonění.

7 Operátoři Telefónica O2
- bývalý Eurotel Praha + Český Telecom – v ČR se sloučili dne Telefónica O2 Czech Republic patří do skupiny telefonních operátorů Telefónica O2. U nás provozuje Telefonica O2 jak síť pevných telefonických linek tak i síť pro mobilní telefony společnost Telefonica O2 se v ČR prezentuje pouze jako O2. Telefonica O2 zaměstnává v ČR více než 9000 zaměstnanců a mobilní služby zabezpečuje pro několik miliónů zákazníků. Momentálně je Telefonica O2 v ČR jediný mobilní operátor nabízející služby sítě třetí generace tzv. 3G sítě, která umožňuje provozovat videohovory přes mobilní telefony.

8 O2

9 Operátoři T-Mobile - bývalý Paegas
T-Mobile je skupina operátorů provozující služby mobilní telefonní sítě v mnoha státech Evropy, vlastník T-Mobile je německý Deutsche Telekom. Většinu pozic v ostatních zemích získal T-Mobile skoupením jiných operátorů. T-Mobile momentálně funguje jako mobilní operátor v ohromném množství zemí po celém světě, mezi ty nejzajímavější patří například Německo, Holandsko, USA, Anglie, Maďarsko, Slovensko, Česká republika a další.

10 T-Mobile

11 Operátoři Vodafone - bývalý Oskar – v ČR od 1.2.2006
Vodafone je druhý největší provozovatel mobilních služeb na světě. Vodafone provozuje své mobilní služby ve více než 28 zemích světa. Služeb operátora Vodafone na světě využívá více než 186 mil. uživatelů. Hodnota firmy Vodafone činní více než 100 miliard $. Z výše uvedeného vyplývá, že se jedná opravdu o obrovskou společnost s velkým kapitálem, která stále-stejně jako konkurenční společnosti-pracuje na rozvoji a zkvalitnění nabízených služeb.

12 Voda….. ….fone

13 Operátoři U:fon - v ČR od května 2007
U:fon patří mezi nejmladší telefonní mobilní operátory v Čechách, své služby začal provozovat v květnu v roce Jeho cíl je obsloužit až 5,5 milionu zákazníků využívající jak mobilní hlasové služby tak i zákazníky požadující bezdrátové připojení k internetu. Provozovatelem nejnovějšího mobilního operátora v ČR je společnost MobilKom a.s. Kterou vlastní skupina Penta Investments. U:fon provozuje v ČR síť fungující na 3G technologii.

14 Funkce Běžné funkce mobilních telefonů: Doplňkové funkce:
1)telefonování 2)SMS-krátké textové zprávy 3)barevný displej 4)hodiny,budík,kalendář 5)MMS-multimediální zprávy 6)připojení k Wapu 7)podpora Java her 8)Internet Doplňkové funkce: 9)fotoaparát 10)videohovory 11)Bluetooth 12)infraport 13)GPS-navigace 14)FM rádio 15)mini USB konektor 16) přehrávač videa formáty 3gp,avi,mp4


Stáhnout ppt "Mobilní telefony Ondřej Prokop Jiří Larva Kamila Chytalová"

Podobné prezentace


Reklamy Google