Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_AJ.3.07 Passive Vytvořeno:20. 10. 2013 Ověřeno: 10. 12. 2013 Třída:VE3

2 Passive Vzdělávací oblast:Jazykové vzdělávání Předmět:Anglický jazyk Ročník:3. Autor:Ing. Jana Červená Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor Klíčová slova:passive, object, Anotace: Materiál je určen k uvedení do problematiky pasiva a procvičení s různými časy.

3 Passive Use of Passive Passive voice is used when the focus is on the action. It is not important or not known, however, who or what is performing the action. Example: My bike was stolen. In the example above, the focus is on the fact that my bike was stolen. I do not know, however, who did it. Sometimes a statement in passive is more polite than active voice, as the following example shows: Example: A mistake was made. In this case, I focus on the fact that a mistake was made, but I do not blame anyone (e.g. You have made a mistake.).

4 Passive Form of Passive Subject + form of to be + Past Participle (3rd column of irreg. verbs) Example: A letter was written. When rewriting active sentences in passive voice, note the following: the object of the active sentence becomes the subject of the passive sentence The form of the verb is changed (to be + past participle) the subject of the active sentence becomes the object of the passive sentence (or is dropped)

5 Passive Examples of Passive Tense Subject Verb Object Simple Present Active: Rita writes a letter. Passive: A letter is written by Rita. Simple Past Active: Rita wrote a letter. Passive: A letter was written by Rita. Present Perfect Active: Rita has written a letter. Passive: A letter has been written by Rita. Future I Active: Rita will write a letter. Passive: A letter will be written by Rita. Modal verbs Active: Rita can write a letter. Passive: A letter can be written by Rita.

6 Passive Examples of Passive Tense Subject Verb Object Present Progressive Active: Rita is writing a letter. Passive: A letter is being written by Rita. Past Progressive Active: Rita was writing a letter. Passive: A letter was being written by Rita. Past Perfect Active: Rita had written a letter. Passive: A letter had been written by Rita. Future II Active: Rita will have written a letter. Passive: A letter will have been written by Rita. Conditional I Active: Rita would write a letter. Passive: A letter would be written by Rita. Conditional II Active: Rita would have written a letter. Passive: A letter would have been written by Rita.

7 Exercises - passive Write passive sentences in Simple Present. the documents / print the window / open the shoes / buy the car / wash Write passive sentences in Simple Past. the test / write the table / set the cat / feed the lights / switch on

8 Exercises - passive Write passive sentences in Present Perfect. the postcard / send the pencils / count the door / close the beds / make Write passive sentences in Future I. the exhibition / visit the windows / clean the message / read the thief / arrest

9 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google