Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rekonstrukce rozvodu el. energie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rekonstrukce rozvodu el. energie"— Transkript prezentace:

1 Rekonstrukce rozvodu el. energie

2 Sítě TN-C Až do roku 1998 se el. instalace v ČR prováděli (až na výjimky) jako sítě TN-C

3 Již v předpisech ESČ z roku 1931 lze vystopovat jakýsi zárodek současné ochrany automatickým odpojením od zdroje. V sítích bez středního vodiče je nutné spojit kovové části strojů s nulovým vodičem. Používání pojistek.

4 2. Proč se systém TN-S nezačal používat dříve ?
Ochrana nulováním, vyžadovalo se, aby byly neživé části spojeny s uzlem nebo-li nulovým bodem zdroje ochranným vodičem. Na nulový vodič se přešlo proto, že pro tuto ochranu se považoval za nejvýhodnější využití dvou a čtyř vodičových instalací s uzemněným nulovým bodem.

5 3. Důvody přechodu ze sítí TN-C na TN-S
Jaké byly důvody k tomu, aby se přešlo ze dříve všeobecně používaných sítí TN-C na nyní bezvýhradně podporované sítě TN-S ? 3. Důvody přechodu ze sítí TN-C na TN-S Jaké byly důvody k tomu, aby se přešlo ze dříve všeobecně používaných sítí TN-C na nyní bezvýhradně podporované sítě TN-S ?

6 Požadavek na rozdělí tehdejšího nulovacího vodiče na vodiče 2- nulovací pracovní a nulovací ochranný vodič vzešel z pracovišť, kde se v oné době používali moderní elektronické přístroje.

7 Ochrana nulováním v budovách s el. zařízením citlivým brumům.
Změna ČSN :1975

8 Proudy vodičem PEN při bouřce.
Za nebezpečný zdroj nejen rušení, ale dokonce i ohrožení jak el. instalace tak celého objektu je možné považovat blízký úder blesku. Při něm se navýšený potenciál dostává na neživé části.

9 Proudy tekoucí mimo vodič PEN, dokonce by bylo vhodné, aby se místo vodiče PEN uplatňovaly samostatné PE a N vodiče již od zdroje.

10 Nebezpečné následky přerušení vodiče PEN.
Přerušení vodiče PEN způsobuje výskyt napětí na neživých částech za místem přerušení.

11 V sítí TN-S se při přerušení samostatného ochranného vodiče na neživých částech napětí neobjeví, ale ochranný vodič přestává plnit svou ochrannou funkci, nutnost pravidelných revizí a zkoušení funkčnosti v případě použití proudového chrániče.

12 Použití proudových chráničů.
Dalším důvodem přechodu ze sítí TN-C na TN-S je použití proudových chráničů

13 4. Další důvody k rekonstrukcím rozvodů a instalací.
V ČSN :2009, je v rámci vysvětlivek k textu převzaté EN uvedeno, že el. zařízení provedená a provozovaná podle předpisů a norem platných v době, kdy byla tato zařízení zřizována, lze ponechat v provozu beze změny.

14 Hlavní závady el. rozvodů v bytech.
nízká proudová zatížitelnost nedostatečný počet obvodů absence některých obvodů (aut. pračka) značné množství úprav

15 5.Opatření k nápravě. Postup při opravách a rekonstrukcích el. instalace by měl obsahovat tyto kroky: vykonání revize instalace vyhodnocení výsledků revize vyhodnocení rizikovosti Úplnou rekonstrukci v panelových domech starších 40 let lze doporučit.

16 Koupelny Řešeno v ČSN :2007 V koupelně musí být provedeno pospojení: ochranný vodič sítě kovové vodovodní potrubí kovové části vytápění kovová plynová potrubí přístupné vodivé stavební prvky

17 Návrh sítě TN-S-S Je vidět, že vedle nulovacího vodiče, který je určen k vedení pracovních proudu, a samostatného ochranného vodiče, na kterých sou připojeny neživé části se uplatní ještě vodič FE, což je vodič pracovního uzemnění.

18 Závěr V tomto příspěvku byl popsán pouze nástin problémů, které je třeba postupně řešit v souvislosti s přizpůsobováním el. instalace.


Stáhnout ppt "Rekonstrukce rozvodu el. energie"

Podobné prezentace


Reklamy Google