Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Microsoft Frontpage 2000 Alena Náhlovská. Návrh webových stránek Obsah Obsah Struktura Struktura Funkcionalita Funkcionalita Vzhled Vzhled Pokud bude.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Microsoft Frontpage 2000 Alena Náhlovská. Návrh webových stránek Obsah Obsah Struktura Struktura Funkcionalita Funkcionalita Vzhled Vzhled Pokud bude."— Transkript prezentace:

1 Microsoft Frontpage 2000 Alena Náhlovská

2 Návrh webových stránek Obsah Obsah Struktura Struktura Funkcionalita Funkcionalita Vzhled Vzhled Pokud bude na vašich stránkách zajímavý obsah, budou je lidé navštěvovat; pokud ale bude ovládání webu mizerné, budete mít sice hodně návštěvníků, ale také hodně naštvaných. Zajímavý vzhled může být na úkor dobré orientaci, atd. Je určitě dobré prohlédnout si jiné weby, zejména z vaší branže, a pokusit se ujasnit si, co se vám na konkurenci líbí a co ne. Je zbytečné "krást", ale neškodí nechat se inspirovat druhými.

3 Nový soubor Založit nový web – vytvořit složky File – New – Web - Empty web – Browse – vytvořit svou složku Založit nový web – vytvořit složky File – New – Web - Empty web – Browse – vytvořit svou složku Vytvořit stránky webu File – New – Page – Save as - Preview Vytvořit stránky webu File – New – Page – Save as - Preview

4 Formátování stránky Pravé tlačítko myši – Page properties – Background Pravé tlačítko myši – Page properties – Background Text – podobné jako ve Wordu číslování, odrážky, velikost písma.. Text – podobné jako ve Wordu číslování, odrážky, velikost písma.. Kopírovaný text – upravit odstavce – Enter vs. Shift enter Kopírovaný text – upravit odstavce – Enter vs. Shift enter PRÁCE S TEXTEM V BLOCÍCH – ne po řádcích – složitý html zápis! PRÁCE S TEXTEM V BLOCÍCH – ne po řádcích – složitý html zápis!

5 Práce s obrázkem Insert – Picture z klipartu / ze souboru důležité! – uložit do vytvořené web složky! Insert – Picture z klipartu / ze souboru důležité! – uložit do vytvořené web složky! Kliknout na obrázek - Pravé tlačítko myši – Picture properties – pozice obrázku před / za textem, zvětšení / zmenšení obrázku, rotace… Kliknout na obrázek - Pravé tlačítko myši – Picture properties – pozice obrázku před / za textem, zvětšení / zmenšení obrázku, rotace… Dole na liště se ukáže čas načítání obrázku!! Dole na liště se ukáže čas načítání obrázku!!

6 Cvičení Vytvořte nový web Vytvořte nový web Vytvořte novou stránku Vytvořte novou stránku Zkopírujte do stránky libovolný text – upravte odstavce Zkopírujte do stránky libovolný text – upravte odstavce Vložte obrázek Vložte obrázek Uložit jako 2. strana Uložit jako 2. strana

7 Odkaz na jiný soubor – stranu na jiný soubor – stranu na text – rozbalí se text pod odkazem na text – rozbalí se text pod odkazem na web stránku na web stránku na email na email Do bloku text – na něm pravé tlačítko myši - Hyperlink – Text k odkazu, straně, na kterou odkaz vytvářím – Save as - Preview Do bloku text – na něm pravé tlačítko myši - Hyperlink – Text k odkazu, straně, na kterou odkaz vytvářím – Save as - Preview

8 Obrázek jako pozadí stránky Pravé tlačítko myši – Page properties Background – Picture as a background Pravé tlačítko myši – Page properties Background – Picture as a background Watermark – obrázek stojí, pohybuje se pouze text – Save as – zobrazí se až v náhledu v prohlížeči - Preview Watermark – obrázek stojí, pohybuje se pouze text – Save as – zobrazí se až v náhledu v prohlížeči - Preview

9 Práce s šablonami File – New - Page - Šablony File – New - Page - Šablony

10 Důležité Firefox s Frontpagem nespolupracuje – obrázky se mohou zobrazit špatně / vůbec – stránky otevřít v Exploreru!! Firefox s Frontpagem nespolupracuje – obrázky se mohou zobrazit špatně / vůbec – stránky otevřít v Exploreru!!

11 Základní pojmy Internet Internet Vlastní slovo Internet je zkratkou slova internetwork (asi bychom mohli říci „prostředí propojených počítačových sítí“, nebo „síť počítačových sítí“). Internet nemá majitele, je to sada různorodých počítačových sítí propojených prostřednictvím bran, které zpracovávají přenos dat a převod zpráv a komunikují spolu prostřednictvím sady protokolů TCP/IP. Intranet Všeobecně používaný termín označující využití internetových technologií v interních sítích organizací. Jedná se o síť s protokolem TCP/IP, která může, ale vůbec nemusí být připojena k síti Internet.

12 WWW WWW World Wide Web (WWW nebo jenom Web) – jedná se o jednu z nejmladších služeb v síti Internet. Informace jsou v síti WWW doručovány ve formě hypertextu a hypermedií, obvykle pomocí jazyka HTML, s dokonale zpracovanými schopnostmi odkazování. Síť WWW je sada hostitelských systémů sítě Internet, která tyto služby v síti Internet zpřístupňuje pomocí protokolu HTTP. WWW síť je možné si představit jako množinu dokumentů – webových stránek – uložených na nejrůznějších HTTP serverech na celém světě a dostupných na základě URL (viz URL). HTTP Hypertext Transfer Protocol. Protokol pro komunikaci klientů a serverů WWW. HTTP je protokol na úrovni aplikací určený pro distribuované a propojené informační systémy využívající více medií – text, obrázky, zvuk nebo video.

13 HTML HTML HTML je zkratka termínu Hypertext Markup Language. HTML je celosvětový standardní způsob používání vloženého kódování neboli značek označujících formátování, které má být v textu použito. Aby bylo například slovo ahoj zobrazeno tučně jako v této nápovědě, musí textový soubor čtený prohlížečem obsahovat následující značky: ahoj. Autor stránky WWW může vytvořit obyčejný textový soubor a vložit do něj značky tak, aby vznikla stránka zobrazitelná prohlížečem, bez ohledu na to, ve kterém operačním systému prohlížeč pracuje. Díky této nezávislosti na platformě je použití dokumentů ve formátu HTML ideálním způsobem výměny informací mezi jinak nekompatibilními počítačovými systémy. Prohlížeč Klientský nástroj pro navigaci a přístup k informacím v síti Internet nebo intranet. Prohlížeč analyzuje jazyk HTML a informace zobrazuje na obrazovce počítače. Známým představitelem je aplikace Microsoft Internet Explorer. Doména (v síti Internet) Jednoduchý název, například microsoft.com, používaný pro server v síti Internet. Úplný název domény FQDN (Fully Qualified Domain Name) také obsahuje název serveru, například samples.microsoft.com.

14 Název domény Název domény Název domény je název, kterým se doména označuje v síti. Názvy domén představují textovou formu IP adresy prostředku, přičemž používají jedinečný název počítače serveru a zaměření činnosti, například.com u obchodních organizací nebo.edu pro akademické instituce. Názvy domén mohou mít několik částí, které jsou odděleny tečkami. Například www.microsoft.com je název domény serveru společnosti Microsoft, kde www.microsoft je jedinečný název serveru společnosti Microsoft v síti WWW a.com je typ zaměření spolenosti (v tomto případě obchodní organizace). V běžných případech se používá jako přípona i označení státu, tedy cz pro Českou republiku, sk pro Slovensko apod. Server www Server WWW je vyhrazené místo v počítačové síti, na kterém se návštěvníkům zpřístupňují informace ve formě stránek nebo dokumentů. Návštěvníci musí pro přístup k serveru použít speciální prohlížecí software – prohlížeč. Takovým prohlížečem může být například Microsoft Internet Explorer nebo Netscape Navigator apod. Úkolem prohlížeče je zobrazit stránky HTML umístěné na serveru WWW jako text a grafiku na monitoru návštěvníka.

15 WEB WEB (psáno s malým w) – budeme tím označovat konkrétní domovskou stránku (home page) a všechny ostatní připojené stránky (dokumenty včetně obrázků, multimédií apod.) a další soubory zajišťující funkcionalitu webu. Všechny soubory webu jsou obvykle uloženy ve strukturovaných složkách na jednom WWW serveru nebo na jednom počítači. Stránka www Dokument sítě World Wide Web. Stránky mohou obsahovat téměř cokoli - zprávy, obrázky, filmy a zvuky. Vedle vlastního obsahu jsou na stránkách umístěny i objekty, které slouží k navigaci – pohybu jak po obsahu vlastní stránky, tak i odkazy na jiné stránky tohoto nebo jiného serveru. Na konkrétní stránku se můžete podívat zadáním jejího URL v aplikaci prohlížeče. Domovská stránka Úvodní stránka – home page – obvykle s informacemi o dále poskytovaných stránkách. Domovská stránka je výchozí bod webu nebo jeho části.

16 Domovský adresář Domovský adresář Kořenový adresář webu, v němž jsou uloženy soubory tvořící jeho obsah. Adresář je přístupný uživateli a obsahuje soubory a programy. Domovský adresář webu obvykle obsahuje domovskou stránku. Hypertext Dokument obsahující hypertextové odkazy na jiné dokumenty (na rozdíl od tzv. fulltextových odkazů, které platí uvnitř jednoho dokumentu). Klepnutím na hypertextový odkaz se zobrazí další dokument. Tyto odkazy jsou v textu obvykle barevně odlišeny, mění se na nich tvar kurzoru a případně se zobrazuje i vysvětlujícítext.


Stáhnout ppt "Microsoft Frontpage 2000 Alena Náhlovská. Návrh webových stránek Obsah Obsah Struktura Struktura Funkcionalita Funkcionalita Vzhled Vzhled Pokud bude."

Podobné prezentace


Reklamy Google