Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Epilepsie, DM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Epilepsie, DM."— Transkript prezentace:

1 Epilepsie, DM

2 Epilepsie Je onemocnění mozku s opakovanými záchvaty.
Příčinou je ložisko neuronů s patologickou aktivitou (v 70 % vzniká bez známé příčiny, ale rovněž po traumatu či zánětu mozku) Epilepsií a epileptických syndromů je dnes však známo kolem čtyřiceti druhů a způsob, jakým se mohou projevit, je skutečně velmi rozmanitý, závisí na oblasti mozku, která produkuje abnormální „epileptickou“ aktivitu. Nejčastěji dochází ke vzniku epilepsie v dětském, dospívajícím věku a u starších lidí (nad let)

3 Časté provokační faktory:
alkohol (nebo jeho odnětí u alkoholika) nedostatek nebo nepravidelný rytmus spánku (například noční směny), blikající světla (např. diskotéka, počítačové hry), požití omamných látek. U léčených epileptiků může náhlé vysazení léků vyvolat epileptický záchvat. stres, hormonální změny (menstruace) a nadměrná únava, horečka, hluboké dýchání, fyzická zátěž …   

4 Parciální záchvat - ložiskový s postižením jedné polokoule mozku
Bez ztráty vědomí, postižený vypadá, jako by se zasnil, upřeně a netečně zírá před sebe, dochází k různým automatismům (přežvykování, mlaskání…) Mohou být záškuby jednotlivých svalových skupin na rukou nebo obličeji, pocity brnění nebo mravenčení, poruchy zraku, zrakové nebo sluchové halucinace a závratě. Po odeznění si nemocný nic z průběhu záchvatu nepamatuje. I parciální záchvat může být nebezpečný. Může dojít k přeměně záchvatu v tonicko-klonický generalizovaný (bezvědomí s křečemi). Jiným nebezpečím může být komplexní parciální záchvat, kdy pacient jedná zcela automaticky a někdy může být i agresivní.

5 Generalizovaný záchvat – postihuje celý mozek
Grand mal – velký záchvat Náhlá ztráta vědomí a pád, často se zvláštním výkřikem. Tonicko-klonické křeče. Časté je pomočení, pokálení, pěna u úst, amnézie na událost a následně zmatenost; rozšířené, na světlo nereagující zornice Po záchvatu nemocný upadá do hlubokého spánku, který může trvat jen chvíli, někdy až několik hodin. Někdy se probere a je dezorientovaný, zmatený, neobratný v pohybech a může být i agresivní. záchvatu mohou předcházet předzvěstné subjektivní pocity (aura – sluchové, čichové nebo vizuální halucinace, brnění, pocit úzkosti)

6 Petit mal – malý záchvat
Krátká ztráta vědomí, která se může opakovat i mnohokrát denně. Jediným příznakem může být zrychlené mrkání nebo vyvracení očí „v sloup“. Nemocný se zahledí do „prázdna“, dojde k zastavení řeči, psaní, činnosti, kterou právě dělal, upustí předmět, který držel. Někdy záchvat proběhne tak rychle, že může snadno uniknout pozornosti. Po znovunabytí vědomí pokračuje v činnosti. Nemocný si po záchvatu nepamatuje co se přihodilo (absence). Objevuje se především u dětí a mladistvých.

7 Ošetření Nechat dotyčného ležet na zemi Nepohybovat s ním, ani žádným způsobem nebránit křečovým pohybům při záchvatu Nerozevírat mu ústa a nevkládat mu nic mezi zuby Odstranit z blízkosti dotyčného ostré předměty, o které by se mohl poranit Podložit či jemně mu podržet hlavu (ochrana před poraněním) Čekat, až záchvat pomine Kontrolovat cesty dýchací  Uvolnit oděv kolem krku Sledovat délku záchvatu – hodinky! Po odeznění křečí hlavu zaklonit a zkontrolovat dýchání Dotyčného uvést do stabilizované polohy (převrátit na bok), aby nedošlo k zapadnutí jazyka Při poranění, trvajícím bezvědomí, nebo trvá-li záchvat déle než 10 minut, volat ZZS Pozor, křečový záchvat nemusí vždy způsobovat epilepsie.

8 Diabetes mellitus Cukrovka je metabolické onemocnění charakterizované především vysokou hladinou krevního cukru - glukózy - tzv. hyperglykémií. Typ 1 autoimunitní rysy s deficitem inzulínové sekrece, postižení beta-buněk. Osoby nebývají obézní a mají velmi často jinou autoimunní chorobu DM 1.typu představuje asi 8-10% diabetů. Toto těžké, většinou vrozené postižení se obvykle projeví už v dětství a jedinou možností léčby je dodávat tělu inzulín uměle (úrazy - odebrání slinivky). Typ 2 je naopak typický spíše inzulínovou resistencí, která se kombinuje s poruchou jeho sekrece. Toto onemocnění nemá rysy autoimunitní choroby a příčina není zcela jasná (silná genetická dispozice). Většina pacientů s DM 2. typu je obézní, ale i neobézní pacienti s DM 2. typu mají však vyšší množství tělesného tuku.

9 HYPOGLYKEMICKÝ ŠOK – (gly < 2,5 mmol/l)
Příčina: chybná dávka inzulínu, vynechání pravidelného jídla, nezvykle velká tělesná námaha, konzumace alkoholu, infekce... Příznaky: slabost, třes, apatie, křeče, tachykardie, chladný pot, mučivý hlad, zrychlené dýchání, mohou být rozdíly ve velikosti zornic, bezvědomí, tento záchvat může vypadat jako epileptický záchvat grand mal nebo cévní mozková příhoda či jako opilost Ošetření: rychlé podání sacharidů, zvládnutí šoku, glukagon + sacharidy (pokud nereaguje, opakovat dávku)

10 HYPERGLYKEMICKÝ ŠOK – (gly > 22,4 mmol/l)
Příčina: infekce, vynechání dávky inzulínu, menstruace apod. Příznaky: velká žízeň, únava, zvracení, acetonový zápach z úst, suchá kůže a sliznice, bezvědomí –vývoj trvá hodiny až dny Ošetření: rychlá aplikace inzulínu, zvládnutí šoku, doplnění tekutin


Stáhnout ppt "Epilepsie, DM."

Podobné prezentace


Reklamy Google