Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metody dělení složek směsí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metody dělení složek směsí"— Transkript prezentace:

1 Metody dělení složek směsí
©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Metody dělení složek směsí Aktivita č.5: Tajemství chemie Prezentace č. 3 Autor: Jana Horáková

2 Osnova Definice směsi Dělení směsí
Metody užívané k oddělení složek směsí Usazování Filtrace Destilace Sublimace Hmotnostní zlomek ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

3 Směs Směs: soustava složená
z několika různých (minimálně 2) chemicky čistých látek vlastnosti směsi závisejí na složení, velikosti částic směsi a jejich vzájemném rozmístění (1) Příklady směsí: Vzduch je směs kyslíku, dusíku, oxidu uhličitého a vodní páry aj. Žula je směs křemene, živce a slídy. Ocet je směs kyseliny octové, vody a karamelu. ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

4 Dělení směsí Stejnorodá směs = roztok Různorodá směs Směs, ve které okem ani mikroskopem jednotlivé složky rozlišit nemůžeme Příklad: vzduch, mořská voda, mosaz, ocet, roztok cukru, roztok peroxidu vodíku Směs, ve které můžeme rozlišit jednotlivé složky okem, lupou nebo mikroskopem Příklad: žula, ovocný kompot, bramborový salát, hovězí polévka s nudlemi ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)

5 Metody užívané k oddělení složek směsí
Usazování Oddělení vzájemně nerozpustných složek směsí na základě odlišné hustoty Příklad: oddělování vody a oleje v dělící nálevce ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (3)

6 Oddělování pevných a kapalných(popř. plynných)složek z jejich směsí
Filtrace Oddělování pevných a kapalných(popř. plynných)složek z jejich směsí Využívá se při ní rozdílné velikosti částic jednotlivých složek směsi Filtr je materiál, který zachycuje pevné složky směsi při filtraci Filtrát je složka směsi, která se při filtraci jímá po průchodu filtrem (2) ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

7 Filtrace Postup při úpravě filtračního papíru
Složení aparatury na filtraci pevných složek od kapaliny ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)

8 Destilace Oddělování kapalné složky ze směsí, využívá se rozdílné teploty varu složek Při zahřívání se z destilační nádoby více odpařuje ta složka, která má menší teplotu varu ( ze směsi vody a ethanolu je to ethanol) Destilát je složka oddělená ze směsi destilací, jímá se na konci chladiče Příklad: výroba alkoholických nápojů(destilátů) destilací zkvašených plodů ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

9 Destilace ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)

10 Desublimace= děj opačný sublimaci
Oddělování složek směsí, při zahřívání pevná látka netaje, ale mění se přímo v páru(plynné skupenství), z níž po ochlazení vzniká opět pevná látka = sublimát Desublimace= děj opačný sublimaci Příklad sublimujících látek: jod, naftalen, kyselina benzoová, chlorid amonný, chlorid rtuťnatý ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

11 Hmotnostní zlomek Příklad: Do hrnku s 150 g čaje jsme nasypali 5 g cukru. Vypočítejte, kolik procent cukru roztok čaje obsahuje. Řešení: 𝑚(𝑠)= 5 g 𝑚= 5 g g = 155 g 𝑤(𝑠)= ? 𝑤(𝑠)= 𝑚(𝑠) 𝑚 𝑤(𝑠)= 𝑤(𝑠)=0, = 3,2258% Odpověď: Roztok čaje obsahuje 3,2258% cukru. Slouží k vyjádření složení roztoků 𝑤(𝑠)= 𝑚(𝑠) 𝑚 𝒘(𝒔) – hmotnostní zlomek látky rozpuštěné v roztoku 𝒎(𝒔) – hmotnost látky rozpuštěné v roztoku 𝒎 – hmotnost roztoku (2) ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

12 Hmotnostní zlomek v praxi
označení složení výrobků: ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (4)

13 Zdroje Knihy: 1. Vacík, Jiří, Barthová, Jana, Pacák, Josef, Strauch, Bohuslav, Svobodová Miloslava, Zemánek, František. Přehled středoškolské chemie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, ISBN 2. Beneš, Pavel, Pumpr, Václav, Banýr, Jiří. Základy chemie 1 pro 2.stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha : FORTUNA, ISBN Obrázky: Obrázky nalezeny pod licencí Creativ Commons nebo Public domain. 3. [Online] [Citace: ] 4. Vlastní tvorba. ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293


Stáhnout ppt "Metody dělení složek směsí"

Podobné prezentace


Reklamy Google