Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny."— Transkript prezentace:

1 Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny

2 €uro-krize je krizí platební bilance – různé roviny problému Původ problému v platebních bilancích Nedisciplinovaná vláda: Řecko Nízká konkurenceschopnost ekonomiky: Řecko a Portugalsko Bublina na trzích aktiv spojené s (Španělsko a Irsko) Hloubka problému Problém solventnosti – Řecko a Portugalsko Problém likvidity- Španělsko, Itálie Fáze krize 1) Napadeny nesolventní země (Řecko) 2) Napadeny země s rizikem likviditních problémů – vysoký strukturální deficit (Španělsko) nebo refinancování vysokého dluhu (Itálie) 3) Hra o budoucnost eura – pod tlakem všichni s nadhodnoceným vnitřním kurzem vůči „nové“ Marce (Francie, Belgie, Rakousko)

3 Původ problémů: Veřejný a soukromý dluh

4 Co s krizí platební bilance ? Deficit běžného účtu + deficit finančního účtu = deficit platební bilance Mimo měnovou unii není možný (vyrovná ho pohyb kurzu) a nebo je řešen prodejem devizových rezerv CB V měnové unii vyrovnává deficitní země ECB skrze TARGET 2 Původ: Nízkou konkurenceschopností (Portugalsko) Návykem na příliš levné peníze (Irsko) Kombinací obojího (Španělsko)

5 Hloubka krize: Nesolventní země Řecko a Portugalsko – dluhy jsou nesplatitelné, a proto se další pomoc nevyplatí bez osekání stávajících závazků Problémy s řeckou restrukturalizací 50% nominálu (60-70% NPV) nestačí velká část dluhu je v držení ECB nebo členských zemí… Dobrovolnost naráží na mantinely.. Může být bankrot jednostranně vyhlášený (spustí se CDS) a přitom řízený ?

6 Hloubka krize: Likviditní problém Itálie s primárním přebytkem okolo 2% si může dovolit výnosy okolo 4% Pokud napětí na trzích vytlačí výnosy k 6%, přebytek by musel být 5%

7 Hloubka krize: likviditní problém

8 Jak vyřešit krizi? Akutní krizový management Smést ze stolu nejistotu nesolventních zemí – výrazná restrukturalizace Řecka a záchrana bank Dokončit rekapitalizaci bank Tyto kroky mohou samy zvolnit napětí v Itálii a Španělsku…ale nemusí Itálii maturuje v nadcházejících třech měsících dluh za více než 150 mld. eur S rizikem ztráty investičního stupně (S&P, Fitch) nemusí být poptávka dostatečná. Období nejistoty může překlenout pouze ECB (zdroje v záchranných Dlouhodobé řešení – vize Vyšší fiskální integrace? Vzhledem k nízkému podílu společného rozpočtu (1% HNP) se spíš prosazuje tlak na vyšší disciplínu… Problém platební bilance superuvolněná měnová politika ulehčí vnitřní devalvaci vůči marce Tvrdší pravidla pro vstup do EMU (Irsko) Mechanismus stálého bankrotu


Stáhnout ppt "Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny."

Podobné prezentace


Reklamy Google