Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance."— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance

2 Sídlo ve Woshingtonu Založen v r. 1945 Hlasovací práva odvozena od sumy, kterou státy do fondu přispěly. Příspěvek se odvíjí od síly dané ekonomiky a reviduje se každých pět let. Podíl Česka je 0,39 % Počet členů 187

3 MMF velmi přísný věřitel Půjčky podmiňuje ozdravnými opatřeními a má sílu si tyto kroky vynutit. Pohledávky MMF platí země přednostně (jde sice o zvykové právo, ale dosud se bezvýhradně respektovalo), takže zatím vždy své peníze dostal zpět. Jen velmi chudé země Subsaharské Afriky dostaly dluh odpuštěný.

4 Velká Británie 1976 Nekonkurenceschopná ekonomika a znárodněné podniky, nedostatek deviz, roční znehodnocení libry 15 %. Půjčka MMF zachránila Libru, ovšem byly s tím spojené tvrdé podmínky. Traumatická zkušenost přivedla k nástupu Thatcherismu.

5 Argentina (2000 – 2003) Bankrot Argentiny – odnesli těžce soukromí věřitelé. MMF dostal peníze zpět

6 Asijská krize 1997 Krize zasáhla rychle se rozvíjející nejlidnatější státy (Indonézie, Jižní Korea, Singapur). Půjčky nezabránily enormnímu růstu nezaměstnanosti, masové nepokoje. Nákaza se rozšířila do Ruska a Brazílie Zotavení přišlo rychle a následující dekádu šlo o nejrychleji rostoucí ekonomiky světa.

7 Rusko 1998 Velký rozpočtový schodek, válka v Čečensku, nízké ceny surovin (ropy). V srpnu vláda provedla jednostrannou restrukturalizaci domácího dluhu a vyhlásila devadesátidenní moratorium na splátky zahraničního dluhu. Ruský stát v podstatě zbankrotoval.

8 Východní Evropa 2008 až dosud Finanční krize v r. 2008 dopadla nejvíce na Středovýchodní země. MMF poskytl půjčky Maďarsku, Ukrajině, Lotyšsku. MMF „kryl záda“ Polsku (pro případ potřeby byli připraveni podpořit Zlotý).

9 Evropská dluhová krize 2010 Řecko přiznalo falšování údajů o výši svých dluhů. MMF státu výrazně bohatšímu, než je většina „klientů“ půjčil 39 mld. Dolarů. Fond tlačí na hluboké reformy ekonomiky a redukci výdajů. Pomoc dostalo také Irsko a Portugalsko.


Stáhnout ppt "Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance."

Podobné prezentace


Reklamy Google