Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dadaismus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dadaismus."— Transkript prezentace:

1 Dadaismus

2 Dadaismus, též Dada, byl avantgardní umělecký směr
Dadaismus, též Dada, byl avantgardní umělecký směr. Po expresionismu se stal velmi oblíbený.tento směr vznikl ve Švýcarsku a mezi roky 1916–1923 Dadaismus byl prostředek jak vyjádřit zmatek a strach z války. Pro jeho díla je charakteristická úmyslná nerozumnost a odmítnutí převažujících standardů umění, propagovali totální anarchii v životě i v kultuře, absolutní svobodu tvorby a umění zbavené sociální funkce.

3 Za počátek dadaismu bývá považováno datum 5
Za počátek dadaismu bývá považováno datum 5. února 1916, kdy se v Zürichu v Kabaretu Voltaire sešla řada umělců a intelektuálů (velmi často emigrantů), kteří svými protiválečnými a pesimistickými postoji vytvořili toto hnutí. Velmi brzy se dadaismus dostal do USA a Německa, kde se rozvíjel nezávislým způsobem. Po roce 1924 začal dadaismus plynule přecházet do surrealismu a tím se dadaismus stal jakýmsi zakladatelem moderního umění.

4 Někteří představitelé
Hans Arp Salvador Dalí Francis Picabia Max Ernst

5 MAN RAY 27.srpna 1890 – 18.listopadu 1976

6 Man Ray: Byl americký malíř, fotograf, tvůrce koláží a konstruovaných objektů, sochař i filmař Od kubismu se obrátil k dadaismu experimenty otevřely cestu k abstraktní fotografii a konceptuálnímu umění Proslavily především „fotografie bez kamery“(fotogramy), nelze však opomenout ani jeho portrétní a módní snímky

7 DÍLA FOTOGRAFIE: Péče o dítě - Bronzový polychromovaný objekt v podobě ženské ruky je jedním z dvanácti exemplářů, které na toto téma v letech vytvořil americký malíř, fotograf a filmař Man Ray. Slzy (1932) - Když Man Ray potkává švýcarskou studentku dějin umění Meret Oppenheim, je jí okouzlen a učiní z ní svůj model.

8 Péče o dítě

9 Slzy (1932)

10 Max Ernst Narodil se roku 1891 v Brühe u Kolína nad Rýnem.  Zajímá se o nová díla Pabla Picassa a George Chirica. V roce 1911 se Ernst seznámil s Augustem Mackem, který ho přivedl do umělecké skupiny Rheinische Expressionisten v Bonnu. V roce 1934 se začal Ernst věnovat sochařství, v čemž mu velmi pomáhal jeho přítel sochař Alberto Giacometti. V roce 1939, tedy za války, musel opustit jako německý občan a údajný špión Francii.Odešel do USA. Ernst zemřel 1. dubna 1976 v Paříži.

11

12

13 Salvador Dalí byl významný katalánský malíř, známý pro svá surrealistická díla. Dalího práce jsou proslulá překvapující kombinací bizarních snových obrazů s prvotřídním kreslířským a malířským projevem inspirovaným renesančními mistry

14 Geopoliticus

15 Metamorphosis of Narcissus

16 Hořící žirafa

17 Hans Arp sochař, malíř a básník
Matka Hanse Arpa byla Alsasanka, otec Němec. Narodil se v období po francouzsko-pruské válce, kdy byla oblast, známá jako Alsasko-Lotrinsko, zabrána Německem. Jakmile se na konci první světové války Alsasko vrátilo pod vládu Francie, musel si Hans podle francouzských zákonů změnit jméno na Jean Arp díla: Before my Birth

18 Before my birth

19

20 Francis Picabia François Marie Martinez Picabia byl dadaistický, surrealistický, kubistický, impresionistycký, postipmresionistický a fauvistický francouzský malíř s kubánskými kořeny. Byl jedním ze zakladatelů dadaismu. Picabia si vytvořil svůj specifický osobitý styl, který byl jakousi směsicí kubismu a fauvismu. Picabia vydal první číslo svého vlastního časopisu, které nazval 391, v něm zveřejnil své první ‚Mechanické kresby‘. Představil v nich novou řadu kompozic, jejichž princip spočíval v tom, že barevné kopie technických výkresů dostaly tvary lidských postav. Tyto ‚mechanomorfy‘ měly podle zásad dadaismu demonstrovat paradoxy vizuálního vnímání postav, které se dokázaly skrýt v čistě abstraktních technických výkresech.

21 Balance

22 Hera

23 Star Dancer on a Transatlantic Cruise

24 Two Women with poppies

25 "Edtaonisl"


Stáhnout ppt "Dadaismus."

Podobné prezentace


Reklamy Google