Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století"— Transkript prezentace:

1 Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
VY_52_INOVACE_DEK_33 Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století

2 Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová slova: moderní umění, vývoj umění, modernismus, umělecký směr Anotace: výkladová prezentace pro získání informací na téma Předpoklady nástupu moderních směrů 20. stol., zodpovězení následného testu, hledání obrazů na internetu Způsob využití: výklad, test, práce na internetu VY_52_INOVACE_DEK_33

3 - Období kolem roku 1890 spolu
s tvůrčí kritikou impresionismu lze považovat za převrat ve vývoji moderního umění, - je spojováno s pojmy moderna, modernismus, - umělec již nechce napodobovat realitu ale vytvářet podle vlastního cítění.

4 - Nový pohled na realitu je dán celou řadou významných vědeckých objevů, které zasáhly představy člověka o světě a posunuly i umělecké cítění do jiné reality. - Objevy německého fyzika Alberta Einsteina (teorie relativity změnila pojetí prostoru a času).

5 - Vznik psychoanalýzy rakouského psychiatra Sigmunda Freuda (podvědomé vrstvy lidské psychiky, výklady snů).

6 - Mezi významné technické vynálezy patří: zrod žárovky, kinematografu, vývoj nových stavebních materiálů (Eiffelova věž), - mění se tím pohled člověka na skutečnost, vzniká nová umělecká optika, tvůrce vidí svět pod jiným úhlem, v pohybu, ve skrytých symbolech a abstrakci.

7 - Moderní umění též vzniká z pocitů nespokojenosti se životem a uměním.
- Nejvíce dávali najevo: Paul Cézanne, Paul Gauguin a Vincent van Gogh, - jako první přinesli originální pojetí (konstruktivní pojetí, zapracování geometrických tvarů, kubismus, primitivismus, symbolismus, expresionismus).

8 Světové umění do 2. světové války

9 Fauvismus – první fr. směr 20. stol.
usiloval o osvobození malby použitím čistých barev nezávislých na skutečnosti.

10 Expresionismus – nejvíce rozšířený v Německu
- vyjádření vnitřních, tragických pocitů umělce s nadsazenými výrazovými prostředky (barva, deformace, karikatura).

11 Abstrakce – umění, které přestalo zobrazovat skutečnost, figuru, předmět, krajinu (zasáhlo celou Evropu). Kubismus – směr, který zapracoval geometrické tvary pro vyjádření skutečnosti (kvádr, krychle, jehlan), vzniká ve Francii.

12 Futurismus a konstruktivismus
– vznikají v Itálii, oslavují pohyb, rytmus a konstruktivní vynálezy. Bauhaus – státní německá instituce, později mezinárodní sdružení umělců.

13 Funkcionalismus – mezinárodní směr vynikající v architektuře, očištění staveb od dekorativních prvků.

14 Dadaismus – směr jako reakce na válku, propagace nesmyslu, provokace (Curych, USA, Francie, Německo). Surrealismus – vznik ve Francii, založený na podvědomých procesech člověka, snech, fantazii.

15 Světové umění druhé poloviny 20. stol.

16 - Radost z konce války netrvala dlouho, napjaté vztahy mezi Východem a Západem brzy znovu rozdělily svět, - šíří se pocity beznaděje, odcizení, strach z nového možného válečného konfliktu.

17 - Většina uměleckých směrů se doposud rodila v Paříži, po válce umění ovlivňují Spojené státy americké.

18 Informel – nové abstraktní umění, mezinárodní směr
Pop art – v USA, Evropě, populární umění, které čerpá z reklamy. Konceptualismus – opuštění formy obrazu, sochy, zapracování mediálních prostředků. Land art – využití přírody a životního prostředí k sebevyjádření umělce.

19 Test - Odpovězte na otázky:
1. Který směr přináší první originální prvky moderního umění? 2. V jakých podmínkách vzniká a rozvíjí se umění 20. stol.? 3. Který umělecký směr 20. stol. experimentuje s geometrií?

20 Zdroje: Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM s. r. o., Brno 2001, ISBN Robert Cumming – Velký ilustrovaný průvodce umění, Slovart, Praha 2007, ISBN


Stáhnout ppt "Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století"

Podobné prezentace


Reklamy Google