Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_16 Název DUMu: Použití sýrů ve studené kuchyni Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2.(Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Sýry ve studené kuchyni Obr.2

3 Střední škola Oselce Výroba sýrů Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Příchuti sýrů jsou výsledkem použití určitých druhů bakterií a plísní, různou délkou zrání a různým procentem tuku v sušině. Přidávají se chuťové přísady jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.

4 Střední škola Oselce Rozdělení sýrů Podle druhu použitého mléka Podle tučnosti Podle způsobu přípravy Podle doby zrání Podle tvrdosti

5 Střední škola Oselce Druhy sýrů čerstvé sýry měkké sýry plísňové sýry polotvrdé sýry tvrdé sýry tavené sýry zrající sýry

6 Střední škola Oselce Čerstvé sýry nemají kůrku, nenechávají se zrát mají konzistenci podobu tvarohu Lučina, Žervé, Cottage, Mascarpone Cottage Obr.4 Obr.17 Žervé

7 Střední škola Oselce Měkké sýry Zrají krátce, obsahují menší množství vody a tuku Brynza - solený ovčí sýr Balkánský sýr - je druhem řeckého sýru feta, slané chuti, vyráběný z kravského mléka. Mozzarella - uskladňuje se v pevně uzavřených obalech obsahujících syrovátku. Má sněhobílou barvu a velmi tenkou lesklou kůru. Dá se lehce krájet. Jak sýr zraje, stává se měkčím. Jadel - je český pletený pařený ovčí sýr.

8 Střední škola Oselce Měkké sýry Obr.5 Brynza Obr.19 Obr.20 Obr.21 Balkánský sýr Mozzarela Mozzarela Obr.22 Jadel

9 Střední škola Oselce Plísňové sýry Kulturní bílá plíseň na povrchu nebo modrá plíseň uvnitř sýra obsah tuku 40 – 60 % Brie, Hermelín, Camembert - bílá plíseň Niva, Roquefort - modrá plíseň

10 Střední škola Oselce Plísňové sýry Obr.6 Niva Obr.8 Brie Obr.13 Hermelín

11 Střední škola Oselce Polotvrdé sýry Zrají déle, dobře se krájí, obsahují méně vody Čedar - pochází a tradičně se vyrábí v jiho- západní Anglii přibližně od roku Gouda - nizozemského původu, vyráběný z kravského mléka. Je označován jako jeden z nejlepších sýrů na světě

12 Střední škola Oselce Polotvrdé sýry Čedar Obr.9 Gouda Obr.10

13 Střední škola Oselce Polotvrdé sýry Eidam - nasládlý polotuhý plnotučný sýr vyráběný z pasterovaného kravského mléka, původem z Holandska. Ementál - původem ze Švýcarska s typickými dutinami (oky) uvnitř.

14 Střední škola Oselce Polotvrdé sýry Eidam Obr.11 Ementál Obr.12

15 Střední škola Oselce Tvrdé sýry Zrají dlouho, nízký obsah vody, obsah tuku až 50 %, dobře se strouhají Parmezán - původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Pecorino - italský sýr vyráběný z ovčího mléka

16 Střední škola Oselce Tvrdé sýry Parmezán Obr.15 Pecorino Obr.16

17 Střední škola Oselce Zrající sýry Olomoucké tvarůžky - se vyrábějí z nesýřeného kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné konzervační látky. Mají nízký obsah tuku (1 %). Romadur - je žlutooranžový měkký sýr zrající tzv. pod mazem s typickou sýrovou aromatickou vůní a chutí.

18 Střední škola Oselce Zrající sýry Obr.18 Obr.23 Olomoucké tvarůžky Romadur

19 Střední škola Oselce Tavené sýry Vyrábí se z jednoho nebo více druhů sýrů (tvrdých i měkkých) pomocí tavicích solí. Jsou trvanlivé, většinou různě dochucované. Obr.24

20 Střední škola Oselce Použití sýrů ve studené kuchyni Pomazánky, sýrové krémy Obložené chlebíčky Obložené mísy, talíře Rolády Kornouty, závitky Saláty Ozdoby

21 Střední škola Oselce Použití sýrů Pomazánky – nejčastěji se připravují z tavených sýrů vyšlehaných s dalšími surovinami – sýrová, česneková, salámová, papriková Sýrové krémy – připravují se vařením smetany, tvrdého strouhaného sýra a dalších chuťových přísad. Po vychladnutí se krém vyšlehá s máslem. Použití – plnění košíčků, paštiček, kornoutů, zdobení chuťovek, chlebíčků a dalších výrobků studené kuchyně.

22 Střední škola Oselce Použití sýrů Sýrové krémy a pomazánky Obr.44 Obr.42 Obr.46 Obr.41 Obr.7

23 Střední škola Oselce Použití sýrů Obložené chlebíčky používají se - tvrdé sýry krájené na plátky nebo jiné tvary strouhaný sýr tavené sýry nebo sýrové krémy měkké sýry

24 Střední škola Oselce Použití sýrů Obložené chlebíčky Obr.32 Obr.30 Obr.31 Obr.14

25 Střední škola Oselce Použití sýrů Chuťovky Obr.47 Obr.3 Obr.29

26 Střední škola Oselce Použití sýrů Obložené mísy, talíře Používají se různé druhy sýrů. Kombinují se různé barvy, chuti a tvary sýrů. Často se sýry doplňují i masové nebo zeleninové mísy.

27 Střední škola Oselce Použití sýrů Obložené mísy, talíře Obr.1

28 Střední škola Oselce Použití sýrů Sýrové mísy Obr.37

29 Střední škola Oselce Použití sýrů Obložené mísy, talíře Obr.33Obr.34 Obr.35

30 Střední škola Oselce Použití sýrů Rolády Připravují se z nahřátého tvrdého sýra rozváleného na plát nebo z plátků sýra. Používají se různé náplně a doplňky. Obr.26 Obr.40

31 Střední škola Oselce Použití sýrů Rolády Obr.36 Obr.38 Obr.39

32 Střední škola Oselce Použití sýrů Paštičky – připravují se z listového nebo slaného těsta Košíčky – pečou se většinou ze slaného nebo sýrového těsta Obr.28

33 Střední škola Oselce Použití sýrů Obr.48 Obr.49 Obr.50 Paštičky Kornouty Trubičky Plnění výrobků

34 Střední škola Oselce Použití sýrů Kornouty – připravují se z plátkového sýra nebo šunky, plátků masa, lososa apod. Rolky – připravují se ze stejných surovin jako kornouty nebo se pečou z listového těsta Obr.51 Obr.45

35 Střední škola Oselce Použití sýrů Kornouty, rolky, paštičky Obr.25 Obr.27 Obr.56

36 Střední škola Oselce Použití sýrů Saláty Sýrem se doplňují zeleninové, ovocné nebo majonézové saláty.

37 Střední škola Oselce Použití sýrů Jarní salát Salát Caprese Saláty Obr.53 Obr.52

38 Střední škola Oselce Použití sýrů Ozdoby ze sýrů Různé tvary vykrájené z plátků sýra Kombinace různých barev sýrů Strouhaný sýr Sýrový krém stříkaný řezanou trubičkou

39 Střední škola Oselce Použití sýrů Ozdoby ze sýrů Obr.55 Obr.43 Obr.54

40 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, Obr.1 Cheese_platter.jpg Obr.2 Obr.3 Obr.4 Cottage_Cheese.jpg Obr.5 Chleb_z_bryndza.jpg Obr.6 wp.jpg/800px-Blauschimmelk%C3%A4se_IMGP5469_wp.jpg Obr.7 Obr.8 Brie_de_Meaux_close.jpg Obr.9 Cheese_48_bg_ jpg Obr.10 Obr.11 SmallEdamCheese.jpg 1

41 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 G/220px-Pecorino_romano_on_board_cropped.PNG Obr.17 Obr.18 BEky_%283%29.jpg/800px-Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky_%283%29.jpg Obr.19 Feta_Greece_2.jpg Obr.20 Mozzarella_cheese.jpg Obr.21 Obr.22 S%C3%BDr_Jadel.jpg Obtr.23 Obr.24 https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSM_pclbaZ9_0i0qGJvCgyJcCFGjJRlOhxgg-- VkksvgUPUkzGM Obr.25

42 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.26 Obr.27 Obr.28 Obr.29 Obr.30 Obr.31 Obr.32 Obr.33 Obr.34 Obr.35 Obr.36 Obr.37 Obr.38 Obr.39 Obr.40 Obr.41 Obr.42 Obr.43 Obr.44 Obr.45 Obr.46 Obr.47 Obr.48 Obr.49

43 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.50 Obr.51 da664.jpg Obr.52 Obr.53 Obr.54 Obr.55 Obr.56 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google