Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-VVP-HUM-TV-HUD-M-SUPL-007
Fotbal OB21-VVP-HUM-TV-HUD-M-SUPL-007

3 Fotbal Z anglického football, foot=noha, ball=míč), též kopaná.
Je kolektivní míčová hra, která je nejpopulárnějším kolektivním sportem na světě. Ve fotbale hrají dvě družstva po jedenácti hráčích na obdélníkovém hřišti, nejčastěji travnatém.

4 Fotbal Cílem je dosáhnout více branek (gólů) než soupeř. Branky je dosaženo tehdy, když míč přejde brankovou čáru mezi tyčemi branky. Hraje se hlavně nohama, ale hráči mohou k hraní míčem používat libovolné části těla kromě rukou a paží. Pouze brankář (tzn. jeden z hráčů, odlišený barvou dresu) může v blízkosti vlastní branky hrát i rukama.

5 Historie fotbalu Existence hry podobné fotbalu je doloženy až do období starověku. Nejstarší takovou hrou bylo čínské kudžu, hrané již ve 2. století př. n. l. V Římě i Řecku se hrálo mnoho míčových her, při některých se hrálo nohama. Jedním ze vzdálených předchůdců fotbalu je tak např. římská hra harpastum. Ve středověku se různé hry podobné fotbalu hrály po celé Evropě, jejich pravidla se však výrazně lišila místo od místa i v průběhu doby.

6 Historie fotbalu Vznik dnešního fotbalu má kořeny v Anglii 16. století. Tamní soukromé střední školy (public schools) v té době začaly žáky nutit ke sportu. Každá ze škol však používala vlastní pravidla odrážející místní podmínky (velikost hřiště apod.), pravidla se navíc postupně měnila. Postupně vykrystalizovaly dvě hlavní formy fotbalu: V jedné verzi pravidel (používané např. v Rugby, Marlborough či Cheltenhamu) hráči míč po hřišti přenášeli rukama. V druhé verzi (např. na Etonu, Harrow, Westminsteru či Charterhouse) se upřednostňovalo kopání do míče.

7 Historie fotbalu V 40. letech 19. století Anglii zasáhl boom železniční dopravy. Tento technologický rozvoj umožnil pořádání soutěžních zápasů mezi jednotlivými školami . Rozdíly v místních pravidlech atletiky byly nevýznamné. Meziškolní zápasy ve fotbale byly kvůli zásadním rozdílům v pojetí hry prakticky nemožné. 1848 setkání 14 zástupců škol na jednání, jehož výsledkem byla první ucelená sada pravidel, tzv. Cambridgeská pravidla. Tato pravidla upřednostňovala kopání, bylo však dovoleno také čisté zachycení míče rukama.

8 Historie fotbalu Sjednocující tendence vyústily v založení The Football Association, prvního oficiálního fotbalového sdružení na světě, 26. října 1863. Vytvoření pevné sady pravidel Zásadní změna, která nebyla zavedena do pravidel byla běh s míčem v ruce a držení a podrážení protivníka s míčem. Vytvoření Rugby Football Union. Ragby jako sport odlišný od kopané.

9 Historie fotbalu Fotbal začína být profesionálním sportem
Dnes fotbal hrají profesionální fotbalisté po celém světě Milióny lidí se mu pak věnuje na amatérské či rekreační úrovni. Podle průzkumu hraje pravidelně fotbal nejméně 240 miliónů lidí ve více než 200 zemích světa. Mezi příčinami jeho popularity jsou bezesporu jednoduchá pravidla a naprosto minimální náročnost na vybavení.

10 Hrací plocha

11 Míč Hraje se kulatým míčem o obvodu mezi 68 a 70 cm (průměr cca 22 cm) a hmotnosti mezi 410 a 450 g (na začátku utkání).

12 Družstvo hráčů Utkání hrají dvě družstva tvořeno maximálně z 11 hráčů.
Jeden z hráčů musí mít odlišný dres- Brankář K zápasu je možno nominovat také náhradníky (v soutěžních mezinárodních utkáních nejvýše šest). Střídání hráčů probíhá pouze v přerušené hře se souhlasem rozhodčího. Jednou vystřídaný hráč se v témže utkání už nesmí zúčastnit hry. V libovolném přerušení hry si může libovolný hráč na hřišti se souhlasem rozhodčího vyměnit místo s brankářem. Pokud v průběhu hry klesne z libovolných důvodů (vyloučení, zranění apod.) počet hráčů v jednom mužstvu pod sedm, je utkání předčasně ukončeno

13 Družstvo hráčů

14 Výstroj hráčů

15 Hráči jsou povinni mít :
dres nebo tričko trenýrky štulpny (podkolenky) chrániče holení kopačky Brankáři mají barvu dresů odlišnou od ostatních hráčů, rozhodčího i jeho asistentů

16 Doba hry Utkání fotbalu se hraje na dva poločasy o 45 minutách.
Mezi oběma poločasy je 15 minutová přestávka. Doba hry se měří včetně času, kdy je míč ze hry. Za dobu zameškanou střídáním hráčů, zdržováním hry apod. může rozhodčí každý poločas prodloužit. Poločas se musí prodloužit také v případě, že má jedno z mužstev kopat pokutový kop.

17 Mezinárodní soutěže Nejvyšší mezinárodní soutěží reprezentací je mistrovství světa pořádané každé čtyři roky. turnaj soutěže 32 družstev, vybraných kvalifikací z více než 160 členských států FIFA. Fotbalový turnaj je také součástí programu letních olympijských her; v současnosti se však tohoto turnaje účastní mládežnická mužstva hráčů do 23 let, takže turnaj nemá tak vysokou prestiž jako mistrovství světa.

18 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google