Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejznámější módní návrháři

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejznámější módní návrháři"— Transkript prezentace:

1 Nejznámější módní návrháři
Prezentace- Monika Krčmářová

2 Coco se narodila 19. srpna 1883 ve francouzském městečku Saumur
Coco se narodila 19. srpna 1883 ve francouzském městečku Saumur. Po smrti matka prožila dětství se svými sourozenci v sirotčinci. V 17 letech začala pracovat jako prodavačka v městečku Moulin, kde si večer přivydělávala zpěvem v místí kavárně. Neměla vystudovanou žádnou odbornou školu, se smyslem pro eleganci a obrovským talentem se už narodila. V městečku Moulin si jí oblíbila vojenská posádka.Netrvalo dlouho a dostala se do náruče bohatého pěstitele dobytka, který vlastnil nedaleko Paříže zámek. První obchod si otevřela v Paříži v ulici Cambon. Této ulici zůstala věrná až do smrti. Nejdříve ve svém obchodě prodávala drahé klobouky, až o tři roky později otvírá svůj první butik. V roce 1915 uvádí do světa módy revoluční - žerzejové košilové šaty. V roce 1921 v Paříži otvírá slavný modelový dům v Rue Cambon, tím začíná její sláva rychle stoupat. V tomto domě prodává žerzejové šaty, twinsety z jemné vlny a pověstné "malé černé" šaty. Všechno bohatě zdobí kovovými řetězy smíchanými se skleněnými perlami. Pověstný parfém Chanel No. 5 je uveden na trh také v roce 1921. Coco se zasloužila o eleganci ženské módy. Bezkonkurenční kostým "mladý" a "malé černé" šaty dodnes ženy považují jako špičkovou eleganci, která se dá obměňovat pomocí doplňků pro den i večer. Během druhé světové války v Evropě zájem poklesl, tak byla Coco nucena svůj modelový dům zavřít. Její návrat Paříž neuvítá radostně (milostná aféra s německým špionem), pomůže jí americký tisk a slavný růžový kostým Jeckie Kennedyové od krve jejího zavražděného manžela. Coco o své módě:"Dávám ženě možnost využít vlastních zbraní - půvabu a osobitosti - a navíc jí nabízím možnost vybrat si z nových linií jemných frivolnůstek, které jsou tajemstvím Paříže."

3 Christian měl geniální talent v otázkách estetiky, ženské krásy a obchodu. Právě proto jeho kariéra byla velmi úspěšná. V roce 1947 předvedl Dior francii a mezinárodnímu tisku svou první kolekci. Po válečných letech, kdy se šetřilo látkou a přešívalo, použil Dior metry tkanin na dlouhé a bohaté sukně, pláště a šaty. Toto svět módy zcela dostalo a tak novináři vymysleli nový název,který se používá dodnes - NEW LOOK. Za deset let si vybudovat 28 krejčovských ateliérů, 5 modelových domů. Ročně vyrobili asi modelových oděvů. Christian daroval ženám ve svých návrzích útlý pas a hrudník, působivé výstřihy... Jeho vliv na módu byl veliký i přesto, že čas vymezený jeho schopnostem přetrhl srdeční infarkt v roce 1957 (51let). Christian Dior

4 Yves Saint Laurent Jako dítě byl jiný než ostatní. Vyrůstal alžírském Oranu. Toto město se pyšnilo bohatými lidmi. Laurent se nechává okouzlovat věcmi a děním okolo sebe. Toto okouzlení se stává jeho celoživotním osudem. Čtyři měsíce před maturitou se přihlásil do soutěže, kterou organizoval Mezinárodní vlnařský sekretariát v Paříži (soutěži předsedal Dior). Když porotcům předložit svou kresbu šatů na první pohled jednoduchých, okamžitě v něm poznali talent a vyhrál první cenu. Od porotců dostal radu a po maturitě se přestěhoval do Paříže. Učí se stříhat a šít. Christian Dior ho přijímá ve svém modelovém domě jako asistenta. Dior mu odkrývá tajemství haute couture. I když se chtěl Laurent věnovat jevištní tvorbě,tak po smrti Diora plně přebírá jeho práci. V roce 1962 si otvírá svůj modelový dům, předvádí své kolekce a také se věnuje divadlu. Je vynálezcem úspěšného dámského smokinku. Laurent k módě:"Vždycky jsem chtěl ženy chránit základní garderobou proti tomu, aby se nestaly někým cizím, aby mohly být samy sebou. Fyzicky mě bolí, vidím-li ženu, která se stala obětí nějaké módy, trpí tím, jak nepřirozeně vypadá, jak pateticky se chová."

5 Když se Gaultier v sedmdesátých letech začínal dostávat do podvědomí lidí z módy v jeho vlasti Francii, tak většina lidí byla v rozpacích. Jiní se na jeho módu zase dívali jako na nový tvůrčí pohled. Jestliže se všichni návrháři dohodli na sukních ke kotníkům, tak on to udělal právě opačně a zařadil do kolekce minisukně. Když byl trend uvolněné linie, tak Gaultier zdůrazňoval poprsí prošíváním a barvami. Gaultier byl houževnatý a zásadový, nedokázal dělat, co se mu nelíbilo. V roce1988 dostává Oscara za módu. Začal šít pro ženy středního věku a za nižší ceny. Přináší oděvy s možností kombinací a džínsy. Mezi jeho stálé zákaznice patří Madonna. Gaultier ke své módě:" Nic není krásné automaticky. Mohu se přece rozhodnout,že budu vyrábět třeba náramky z obalů od konzerv a jestliže to udělám, bude to jenom proto, že to budu považovat za krásné. Mým cílem není lidi zlobit či šokovat, ale pravdou je, že je zlobím a šokuji."

6 Gianni Versace Každou sezonu přiváděl k hysterii nejenom novináře, přítomné, ale i kolegy z branže. Versace kromě návrhů na své kolekce navrhoval všechny své doplňky od brýlí až po obuv. Pod svým jménem vytvářel porcelán, příbory, bytové doplňky, vázy, lampy, ručníky atd. toto všechno uváděl v kolekci zvané Homesignature. Za svůj život dostal hodně titulů a ocenění (nejlepší stylista, nejlepší mezinárodní tvůrce...) Versace už od mala trávil spoustu času v ateliéru své matky.Zaměstnávala 45 švadlen, které šily oděvy pro aristokratickou klientelu regionu. V ateliéru se naučil stříhat, šít a také zde začal prvně navrhovat. Gianni dal ženám svobodu a nenucenost. Nevytvořil pouze módu, ale osobitý styl. V jeho tvorbě se klasika prolíná s moderností a je v ní mnoho sexuality. Modely Versaceho působily velmi italsky.Oblékal princeznu Dianu, Madonnu, Eltona Johna, Phila Collinse, Prince, Stinga a spoustu dalších hvězd. Versace měl velkolepé plány, ale ty mu přetrhla smrt ho zabili na schodišti jeho miamského sídla.

7 Giorgio Armani Narodil se v roce 1934 v Itálii v Piecenze. Byl vychováván v dobrých rodinných podmínkách a jeho život byl předurčený k povolání lékaře. Po dvou letech studia pochopil, že toto není pro něho a nastoupil do milánského obchodního domu. Prvně pracoval jako aranžér a poté jako nákupčí pro pánské oddělení. Armani začal pronikat do tajů návrhářství až ve svých třiceti letech. Armani patří mezi nejlepší návrháře druhé pol. 20. století. Ovládá nejlíp umění prostoty, zdrženlivosti splývavých střihů a jemných barev. Nepodléhá trendům a zůstává za každých okolností svůj. Jeho oděvy jsou elegantní a noblesní. Proslavil se pánským sakem, které celé střihově překonstruoval na lehké sako pohodlného tvaru. Toto sako nejprve předvedl na ženách. Jeho móda nezná věkové hranice, oslovuje všechny ženy. Dostal mnoho významných ocenění v Evropě, Americe i Japonsku. V roce 1986 dostal nejvyšší ocenění Zlatý náprstek jako nejlepší italský tvůrce. Giorgio Armani:"Mám rád, když žena okouzluje diskrétností. Příliš agresivní barva jí dává divoký výraz. O tom, že vešla, bychom se měli dozvědět až později, nikoli okamžitě při jejím vstupu. Vždycky dávám přednost tomu, když se muži po ženě otáčejí z jiných důvodů. "

8 Nina Ricci Původem je italka, narodila se v Turínu v roce Už od dětství jí bavilo šít kloboučky pro panenky, to ještě nikdo netušil, že má obrovský cit pro módu. Její záliba dala podnět tomu, že se vyučila švadlenou. Poté se ocitá v Paříži, kde se učí umění střihu, práci s materiálem. Ve dvaceti letech je dokonalá modelářka a módní stylistka. Nina pracuje v několika modelových domech v Paříži. Později si zakládá svůj modelový dům. Věnuje se přehlídkám a je spíše architektkou modelů, její syn jí pomáhá s obchody. Ricci je přezdívána "královnou mladistvé módy". Před vypuknutím 2. světové války měla 450 švadlen a krejčích a 25 prodavaček. Po válce, kdy měla Nina 67 let, jí syn doporučil, aby se obklopila mladými lidmi a vytvořila nový tým. Tento tah se později ukázal jako velmi úspěšný. Nina se zasloužila o obohacení stylu haute couture. Dostala řád Rytíře čestné legie za vyjímečné zásluhy v zájmu francouzské elegance


Stáhnout ppt "Nejznámější módní návrháři"

Podobné prezentace


Reklamy Google