Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_A3-04 OSOBNÍ POČÍTAČE - DRUHY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU S POZNÁVACÍM TESTEM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_A3-04 OSOBNÍ POČÍTAČE - DRUHY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU S POZNÁVACÍM TESTEM."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_A3-04 OSOBNÍ POČÍTAČE - DRUHY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU S POZNÁVACÍM TESTEM Časová náročnost: 30 minut Předmět: INFORMATIKA Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2

3

4

5 Počítač není jen to PC co máte před sebou Počítače jsou všude kolem nás o Například i v ledničce, pračce… (ty nás ale nezajímají) o Budeme se zajímat o počítače – zařízení, které nám umožňuje instalovat PROGRAMY A těch je daleko více druhů než na předchozím snímku. Budeme je tedy dělit ještě jemněji.

6 "klasické" počítačové sestavy - monitor, klávesnice, počítač netvoří jeden celek. Dosahuje velkých výkonů, je snadno "vylepšovatelný".

7 Na první pohled obdoba pracovní stanice, nemusí se hardwarově nijak výrazně lišit, většinou bývá výkonnější. Důležité je, že slouží (serve) jiným počítačů. Tj, dává jim k dispozici své služby (internet, sdílení dokumentů, programů a podobně) Nemusí a často nemají připojenou obrazovku.

8 Vybaveny bývají téměř stejně jako stolní počítače, navíc je můžeme bez problémů přemisťovat z místa na místo. Podle velikosti se též nazývají ony věcičky „něcoTOP“ Top vyjadřuje, že je to na něčem. palmtop – palm = dlaň => počítač do dlaně (PDA) laptop – lap = klín => počítač na klín (notebook) Ten nepřenosný pak: desktop – desk = pracovní stůl => počítač na stůl (stolní počítač)

9 LAPTOP NOTEBOOK DNES JE SPÍŠE NEŽ LAPTOP NAZÝVÁME NOTEBOOK. PŮVODNĚ BYL TENTO NÁZEV VYHRAZEN MENŠÍM LAPTOPŮM, KTERÉ MĚLY VELIKOST A4, TEDY VELIKOST VELKÉHO ŠKOLNÍHO SEŠITU, NAPŘÍKLAD NA GEOMETRII.

10 S NÁSTUPEM MOŽNOSTI BEZDRÁTOVÉHO PŘIPOJENÍ K INTERNETU SE ZAČALI VYRÁBĚT JEŠTĚ MENŠÍ NOTEBOOKY URČENÉ PŘEDEVŠÍM PRO SURFOVÁNÍ NA INTERNETU, MAJÍ NIŽŠÍ VÝKON, ALE PODSTATNĚ DELŠÍ VÝDRŽ BATERIE. SROVNÁNÍ VELIKOSTI VIDÍTE NA OBRÁZKU.

11 OBLIBA NETBOOKŮ ZAČALA KLESAT S NÁSTUPEM POUŽÍVÁNÍ DOTYKOVÉHO DISPLEJE A POSTUPNĚ JE NAHRAZUJÍ TABLETY.

12 - i miniaturní notebook byl často příliš velký a do kapsy se nevešel. Uživatel přesto chtěl mít všechny své kontakty, poznámky, hudbu nebo videa u sebe. Problém byl řešen šikovným počítačem do kapsy, jinak také PDA. * měl obvykle dotykovou obrazovku a býval ovládán speciálním perem Přístroje PDA byly v posledních letech nahrazeny tzv. SMARTPHONY.

13 Jde vlastně o zmenšeninu tabletu, se kterou lze i telefonovat. S jistou dávkou nadsázky může nepříliš pohodlně nahradit notebook.

14 Jestliže jsi v průběhu výkladu dával(a) nebudeš mít s cvičením žádný problém. Tvým úkolem je poznat osobní počítače, které jsi viděl(a) v předchozí prezentaci. Na lístek, který dostaneš od vyučujícího se nejprve podepiš a napiš vždy číslo otázky a písmeno tvé odpovědi. Na výběr odpovědi budeš mít vždy 10s. Např. 3 b

15 Na obrázku vidíš: a)Stolní počítač b)Notebook c)Tablet

16 Na obrázku vidíš: a)Stolní počítač b)Notebook c)Tablet

17 Na obrázku vidíš: a)PDA b)Server c)Tablet

18 Na obrázku vidíš: a)Stolní počítač b)Notebook c)Tablet

19 Na obrázku vidíš: a)Server b)Notebook c)PDA

20 Na obrázku vidíš: a)Server b)Notebook c)Smartphone

21 Na obrázku vidíš: a)Stolní počítač b)Přenosný počítač

22 Na obrázku vidíš: a)Stolní počítač b)Přenosný počítač

23 ČÍSLO OTÁZKYPÍSMENO ODPOVĚDI 1B 2C 3B 4A 5C 6C 7A 8B

24 http://cdn02.androidauthority.com/wp-content/uploads/2012/12/galaxy-galapad.jpg http://www.obchodni-dum.cz/file.phtml/1219902/katalog/Elite7300_4.jpg http://www.mediasmartserver.net/blog/wp- content/uploads/2008/12/ex487_serverpressshot2.jpg http://nd01.jxs.cz/431/912/47a16c0cb1_46090786_o2.jpg http://www.mobsms.cz/system/img/3/original/iphone_3gs.jpg http://www.pocketpcsoft.cz/imgs/pda1-1.jpg http://4.bp.blogspot.com/_vwuLjslQGek/S_A0r7j2UmI/AAAAAAAAIpk/03lhUOIgE4A/s1600/HP- Pavilion-dm4-Entertainment-Notebook-PC.jpg


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_A3-04 OSOBNÍ POČÍTAČE - DRUHY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU S POZNÁVACÍM TESTEM."

Podobné prezentace


Reklamy Google