Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice."— Transkript prezentace:

1

2 MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun

3 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice sv. Petra v Římě, úžasné sousoší P I E T A. Bolest, soucit, mateřskou lásku a něhu, smrt, odevzdanost, to vše vyjadřuje precizně a do všech detailů zpracovaná kompozice z 1,74 m vysokého bloku cararrského mramoru. Z mladé tváře Panny Marie vyzařuje hluboký smutek nad skonem syna, z těla Ježíše Krista jakoby vyprchal život. Michelangelo do svého díla vložil své pocity. Sám se ztotožnil s Kristem a Panně Marii dal tvář své matky, tak, jak si ji z dětství pamatoval, když o ni v šesti letech přišel. Přesto se našli tací, kteří zpochybňovali Michelangelovo autorství. On se pak jedné noci vrátil do chrámu s lucernou a dlátem a vysekal na šerpu přes šaty Panny Marie nápis : „Michaelangelus Buonarottus Fiorent Faciebat“ Micelangelo Buonarotti z Florencie vyhotovil. Je to jeho jediné dílo podepsané.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18 Jiná než obvykle se jeví prezentace z černobílých fotografií Roberta Hupky. Tento rozený Vídeňák, žijící v USA pracoval pro film a televizi. Snímky Michelangelova díla vytvořil v New Yorku v roce 1964, kdy bylo sousoší součástí světové výstavy.


Stáhnout ppt "MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice."

Podobné prezentace


Reklamy Google