Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Švédsko (oficiálně Švédské království)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Švédsko (oficiálně Švédské království)"— Transkript prezentace:

1 Švédsko (oficiálně Švédské království)

2 Základní údaje Švédské království (Konungariket Sverige) rozprostírající se ve východní části Skandinávského poloostrova je s rozlohou téměř 450 tisíc km2 čtvrtou největší zemí Evropy. Hlavním městem království je Stockholm. Švédsko je zemí s vyspělým průmyslem.

3 Zajímavosti Ještě v devatenáctém století bylo Švédsko na vrcholku žebříčku nejchudších evropských států. Mezi lety 1362 a 1809.

4 Typické znaky Borgholmský hrad, nacházející se v Borgholmu ve Švédsku, je dnes jen zříceninou. Hrad Uppsala (švédsky Uppsala Slott) je královský hrad ze 16. století nacházející se v historickém městě Uppsala ve Švédsku. Královské dramatické divadlo (švédsky Kungliga Dramatiska Teatern -Ročně okolo jednoho tisíce představení. Globen Arena je multifunkční aréna v hlavním městě Švédska, ve Stockholmu. Aréna byla otevřena v roce 1989 a je největší stavbou půlkulového tvaru na světě místy k sezení.

5 Nejstarší švédská univerzita byla založena roku 1477 v Uppsale.
Švédsko je svojí rozlohou největší ze skandinávských zemí, přičemž je pátou největší evropskou zemí.

6 Vánoce Prvním vánočním svátkem je ve Švédsku 13. prosince Den sv. Lucie. Tento svátek se podobá českému Mikuláši. Mladí lidé se v převlečení za anděly a na hlavě ozdobení korunou s hořícími svíčkami vydávají nadělovat dětem cukroví. Typickou vánoční ozdobou je slaměná postavička kozla, ať už je v nadživotní velikosti nebo k zavěšení na stromeček, která se později na Tři krále hází do ohně. Hlavním chodem sváteční večeře je sušená treska s bílou omáčkou, dalším tradičním pokrmem je Vörtbröt- kořeněný chléb s hřebíčky a zázvorem.

7 Švédsko na Zimních olympijských hrach 1988
Švédsko na Zimních olympijských hrách 1988 v Calgary reprezentovalo 67 sportovců, z toho 54 mužů a 13 žen. Nejmladším účastníkem byla Staffan Tällberg (17 let, 303 dní), nejstarším pak Per- Anders Persson (34 let, 350 dní). Reprezentanti vybojovali 6 medailí, z toho 4 zlaté a 2 bronzové.

8 Kultura Švédsko je velmi kulturní země, téměř z každého odvětví umělecké činnosti je ve světě proslulé alespoň jedno jméno, připomeňme například spisovatelku Astrid Lindgrenovou, režiséra Ingmara Bergmana, hudební kapely ABBA a mnohé další. Literatura Hudba Festivaly Film Galerie a muzea

9 Hospodářství Hospodářský model aplikovaný ve Švédsku po druhé světové válce vycházel teoreticky z tzv. Rehm-Meidnerova modelu. Nicméně realita hospodářské politiky se od teoretického modelu postupem času odchylovala, jak si ukážeme v kapitolách níže. Rehm-Meidner model byl vypracován dvěma odborovými ekonomy po druhé světové válce. Konkrétně model vypracovali Rudolf Meidner a Gösta Rehn.

10 Švédská Jídla Švédsko nemá sice tak celosvětově vyhlášenou kuchyni jako Francie, Itálie nebo třeba asijské země, to však neznamená, že si na skandinávském poloostrově nepochutnáte. Máte-li rádi autentické poznávání cizí země s celou její kulturou a životním stylem, určitě si ve Švédsku zajděte do restaurace.Tradice Restaurace Pití. Tradiční národní jídla Základem švédského jídelníčku jsou ryby a dary moře, obvyklá je také zvěřina. Ve většině restaurací proto jako tradiční menu servírují lososa, tresky nebo sledě, a to na mnoho způsobů, nejčastější přílohou jsou brambory. Typicky švédským pokrmem jsou také masové kuličky, doprovázené brusinkovým želé, džemem nebo omáčkou. Brusinky jsou také přísadou mnoha domácích koláčů a dezertů a k šálku kávy v kavárně to vůbec není špatná volba.


Stáhnout ppt "Švédsko (oficiálně Švédské království)"

Podobné prezentace


Reklamy Google