Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval Matěj Leher

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval Matěj Leher"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval Matěj Leher
Vánoce ve Švédsku Vypracoval Matěj Leher

2 Doba před vánoci Vánoce začínají jako u nás první adventní nedělí, kdy se také připravuje a zdobí dům. V prosinci mají restaurace v nabídce tzv. julbord (vánoční švédský stůl) a glögg (nápoj podobný svařáku).

3 Sv. Lucie Významný svátek ve Švédsku.
Průvod v čele s „velkou“ Lucií která má na hlavě korunu se svíčkami. Za ní jdou „malé“ Lucie se svíčkou v ruce. Rozdávají sladké pečivo.

4 Adventní neděle Probíhají vánoční trhy : výroba svíček, pečení perníčků nebo pletení vánočních kozlů ze slámy. Ve Švédsku nosil ještě nedávno dárky vánoční kozel (který má údajně počátek v postavě mikulášského čerta). Sláma se používá i na vyrábění ozdob nebo se věší snůpek ovsa na okno pro ptáky

5 ŠTĚDRÝ DEN Stromky se zdobí dva jeden v domě a jeden venku před domem.
Vánoční večeři tvoří treska s bílou omáčkou, dalším tradičním pokrmem je Vörtbröt- kořeněný chléb s hřebíčky a zázvorem. Jako vánoční specialita se podávají i vařené fazole se slaninou a cibulí nebo malé klobásky, kterým se říká Julkorv.

6 Jultomten (Vánoční muž)
Nositel dárků ve Švédsku, který nahradil kozla (kozel ho může vozit při roznášce). Na pomoc má sebou skřítky Julnissary. Na dárky se místo jmen nadepisují ve verších nějaká charakteristika osoby a musí se o dárek přihlásit.

7 Další svátky 25.12.-1. svátek vánoční (Juldagen)
svátek vánoční (Annandag jul) Silvestr (nyårsdagen) 1.1.- Nový rok (nyår) Sv. Knut – tímto dnem končí vánoce ve Švédsku. Děti s kamarádi odstrojí strom a vyhodí ho oknem.


Stáhnout ppt "Vypracoval Matěj Leher"

Podobné prezentace


Reklamy Google