Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Současnost Českého Krumlova

2 SOUČASNOST ČESKÉHO KRUMLOVA Město je mimořádně významným střediskem cestovního ruchu. Nalezneme zde celou řadu kulturních center a institucí. Egon Schiele Art Centrum – je kulturní centrum v Široké ulici. Původně zde stával městský pivovar ze 16. století. Dnes zde najdeme výstavy obrazů a hlavně je zde zdokumentován život a dílo známého malíře Egona Schieleho. Schiele byl rakouský malíř, žák Gustava Klimta. Jeho malby jsou v duchu expresionismu. Často pobýval a tvořil právě v Českém Krumlově, odkud pocházela jeho matka. Raritou je apartmá pro spisovatele. Ti se zde mohou při psaní svých knih ubytovat a nechat se inspirovat krásami města. Fotoateliér Seidel – je budova v Linecké ulici. Jedná se o významnou secesní památku. Nalezneme zde historický ateliér, který je doplněn o historické fotografie. V tomto domě od roku 1949 bydlela rodina Seidlů. Seidelové zde bydleli a zároveň provozovali fotoateliér. Josef Seidl tu se svým synem Františkem zmapovali tehdejší podobu města a okolí. Dodnes se zachovali jejich historické fotografie. V současnosti místo funguje jako muzejní expozice. Zájemci se zde mohou nechat vyfotografovat podle vzoru dobových fotografií. Otáčivé hlediště - patří mezi přední evropské divadelní open –air scény. Točna zde funguje již od roku 1958. Pojme kapacitu až 644 diváků. Lidská síla byla roku 1960 nahrazena elektromotorem. Jsou zde uváděna světová díla činoherní, operní a baletní. Hlediště je umístěno v zámeckém lesoparku, kulisou je mu také letohrádek Bellarie. Pohádkový dům – v Dlouhé ulici najdeme muzeum loutek. Ty byly zapůjčené z Národního a Náprstkova muzea v Praze. Jedná se o dobové, zrestaurované loutky. Najdeme zde Kašpárka, Spejbla, Hurvínka, aj. Muzeum má rovněž historické mechanické divadlo z roku 1815.

3 Muzeum tortury – neboli útrpného práva najdeme ve sklepních prostorách radnice. Je zde expozice mučících nástrojů, které jsou doplněna voskovými figurínami. Muzeum voskových figurín – se nalézá nedaleko centra. Nalezneme zde figuríny dobových řemeslníků, vězňů či historických a kulturních osobností. Setkáme se zde s Rudolfem II., Bílou paní, Karlem IV., aj. Krumlovský mlýn – také nezůstal nevyužit. Dnes zde najdeme expozici historických motocyklů. Zajímavostí je, že mlýnské kolo je stále funkční. Pivovar Eggenberg - je historickou technickou památkou. Nachází se v Pivovarské ulici na Latráně. Vznikl v 16. století a dnes se zde vyrábí sedm druhů piva. Výrobní prostory jsou pro veřejnost přístupné. Návštěvníci se zde dozví něco o výrobě piva, navštíví historickou výrobnu a mohou také ochutnat z nabízených druhů piv. Ve městě jsou každý rok pořádány nejrůznější akce. Mezi nejznámější patří Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, Festival staré hudby, Festival komorní hudby, Svatováclavské slavnosti a Slavnosti pětilisté růže. Slavnosti pětilisté růže jsou zřejmě nejznámější z akcí pořádaných městem Český Krumlov. Jsou každoročně věnovány období renesance a posledním z rodu Rožmberků. Liší se pouze tématem. Slavnosti jsou rozděleny do tří dnů. Nejoblíbenější je však historický průvod městem, rytířský turnaj a Živé šachy. Celé slavnosti dotváří historický trh. Každý rok tu také probíhá automobilová Rallye Český Krumlov. Na své si přijdou nejen milovníci rychlé jízdy, ale také příznivci starých závodních aut. Toto vše byla jen malá nabídka akcí, které se ve městě pořádají. Mohli bychom ještě ve zkratce jmenovat – Krumlovský advent a Vánoce, Ekofilm – mezinárodní filmový soutěžní festival, Himalájský tygr – výstup na Kleť, aj. Kapitola bude doprovázena návštěvou města.

4 Autoportrét Egona Schieleho

5 Otáčivé hlediště

6 Flašková Z., Český Krumlov historická část města, hrad a zámek. 1. vyd. České Budějovice, MCU s.r.o. 2002. Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google