Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska"— Transkript prezentace:

1 Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska
KAZACHSTÁN OSTRAVA 2012

2 Základní teritoriální informace
Politický systém: parlamentní demokracie s výrazným prezidentským režimem Prezident: Nursultan Nazarbajev (doživotní funkce) Náboženství: 66% sunnitský islám, 32% pravoslavní křesťané, 2% evangelíci Hlavní město: Astana 750 tis. obyvatel Další velká města: Almaty (1,45 mil.) – jižní „stolica“ Karaganda (600 tis.)

3 Základní teritoriální informace
Rozloha: km2 - 9.největší země světa, 35x větší než ČR, severozápadní část náleží k Evropě, většina území se nachází v Asii Počet obyvatel: 16,757 mil. (k )

4 Základní teritoriální informace
Administrativní členění: 14 oblastí + hl.město Astana + Almaty

5 Ekonomické charakteristiky země
Peněžní jednotka: Tenge (KZT), 1 Tenge=100 tyinů ) Kurz KZT: 1USD = 148 KZT 1EURO = 187 KZT - Úřední jazyk: kazaština, ruština - HDP za r. 2011: růst 7,5 % HDP na obyvatele: USD Výše DPH 12% Daň ze zisku 20% Daň z příjmu 10% - Inflace za r.2011: 7,8% (z 12/2011 k 12/2010) - Nezaměstnanost: 5,4% (k ) Devizové rezervy: 86 mld.USD (k ) - Vysoká míra korupce

6 Vývoj HDP v Kazachstánu 2001-2011
Tvorba HDP: 60 % služby, 30 % průmysl, 10 % zemědělství Zaměstnanost: 50 % služby, 27 % průmysl, 23 % zemědělství

7 Ekonomická charakteristika země
Obrovské přírodní bohatství: je přítomno 99 ze 110 prvků Mendělejevovy tabulky V r měl těžařský průmysl na průmysl. výrobě Kazachstánu podíl 57,1% 1. místo na světě v r.2009 v objemu těžby uranu – snadno těžitelný 1. místo na světě - největší výrobce wolframu – jeho zásoby jsou největší ve světě 2. místo na světě z hlediska zásob chromových a fosforových rud 4. místo na světě – zásoby olova a molybdenu 8. místo – zásoby železných rud Dále také významná ložiska mědi, manganu, hliníku 14 perspektivních ropných pánví – jsou rozmístěny po celém území státu. Prozkoumáno je zatím pouze 160 ložisek ropy a plynu 300 velkých nalezišť zlata, z nichž 173 detailně prozkoumána

8 Ekonomická charakteristika země
Ekonomická a politická stabilita AO „Samruk-Kazyna“ ( Fond národního blahobytu ) Správa akcionářských práv státem vlastněných nebo spoluvlastněných firem ze strategických sfér. Celkově jde o 404 firem, se 100% nebo částečnou majetkovou účastí státu. Jde o firmy s prakticky celého spektra národního hospodářství: - naftařské a plynařské firmy - elekrárenské a distribuční firmy el.energie - národní telekomunikační operátor - státní kazažské železnice - chemická výroba, výroba léků - národní letecký operátor, letiště v jednotl. městech - banky, investiční fondy.

9 GCI Index mezinárodní konkurenceschopnosti
31 33 - 38 39 KAZ 50 58 66 - 72 51

10 Ekonomická charakteristika země index snadnosti podnikání – 183 zemí 10 ukazatelů Vymáhání plnění ze smluv: KAZ – 28 místo ČR – 78 místo

11 JEP – Jednotný ekonomický prostor
Rusko, Kazachstán,Bělorusko Harmonizace norem v rámci JEP (celní unie) Svobodný oběh zboží po území JEP, postačí jeden doklad o shodě zboží s normami technické regulace, obdržený libovolné země CU.

12 Export x Import KAZ dovoz: stroje, průmyslové materiály, vozidla
Dodavatelské země: Rusko, USA, Čína, Německo KAZ vývoz: ropa, železné a neželezné kovy, stroje, chemikálie, obilí, vlna, maso, uhlí Odběratelské země: Rusko, Čína, Itálie

13 Vzájemný obchod ČR – Kazachstán
ČR má s Kazachstánem dlouhodobě pasivní obchodní bilanci. - poměr českého dovozu k vývozu je cca 2,5:1. Český dovoz - převažují energetické komodity a suroviny, - bavlna. V roce 2010 představovala 77% našeho dovozu ropa, plyn 6,6%. Český vývoz – hlavní položky obráběcí stroje, - stroje na třídění a drcení zemin, - rozvodná zařízení vvn, léky, výrobky z buničiny a papíru, - přístroje pro diagnostiku, - čerpadla a kompresory, - zdravotnická technika a zařízení.

14 Prioritní a perspektivní obory
- Strojírenství – obráběcí stroje - Těžební stroje a zařízení - hutnictví – černá metalurgie - Barevná metalurgie - Energetika - zpracovaný plán opatření rozvoje elektroenergetické soustavy do 2015 - modernizace přenosových sítí - zemědělství a zpracovatelský průmysl, balící technika - program výstavby "100 nemocnic a 100 škol“ - zdravotnická technika - infrastruktura – inženýrské sítě, doprava, ekologie - stavebnictví – Výstavba hl. města Astany - Stavba dálnice Čína-Rusko

15 DESATERO OBCHODOVÁNÍ S KAZACHSTÁNEM
Jednání začíná podáním ruky. Pokud Váš partner stiskne Vaši ruku zároveň i druhou rukou, je to z jeho strany projev přátelství, důvěry a úcty. Je to stará kazašská tradice. Nepoužívají to dnes už všichni, někteří bohatí byznysmeni tuto tradici již nectí, ale ve většině případů se dodržuje. Jednacím jazykem je téměř vždy ruština. S angličtinou moc nepochodíte. Kazaština je státním jazykem, ruština oficiálním a business jazykem. Katalogy a prospekty se snažte připravit v ruštině. Pokud máte ruský, anglický s sebou neberte. Nejlepším komunikačním prostředkem je telefon a fax. Pokud zašlete mail, doporučuji po několika hodinách zavolat a zeptat se, zda dotyčný mail obdržel, a kdy je možné očekávat odpověď. V komunikaci buďte aktivní, je nutné se neustále připomínat. Pokud neodpoví na mail nebo fax, neznamená to ještě jejich nezájem.

16 DESATERO OBCHODOVÁNÍ S KAZACHSTÁNEM
Rozhodování tady většinou trvá déle, než je u nás zvykem. Vyzbrojte se trpělivostí. Obchod má v Kazachstánu významnou společenskou rovinu a je silně postaven na osobním styku. Osobní kontakt, zvláště na začátku obchodního případu, je velmi důležitý. V této fázi si získáváte důvěru obchodního partnera, která je pro úspěšnost obchodu zcela zásadní! Pro získání prvotních kontaktů, důvěry, i pro prestiž, je dobré se zúčastnit odborného veletrhu. Je zde silně korupční prostředí a bez dobrých kontaktů a znalosti tohoto prostředí většinou neuspějete. Pro účast v tenderech nebo výběrových řízeních je dobré se spojit s kazachstánským partnerem nebo firmou. Při kalkulaci ceny počítejte z těchto důvodů s ”provizní položkou. V businessu se často využívají přátelské a příbuzenské vazby. Je častým zvykem zajít po jednání posedět do restaurace, na „daču“ nebo do „baně“. Kazaši jsou milovníci a mistři „tostů“ (přípitků). Proto si nějaký „tost“ raději dopředu připravte.

17 Děkuji za pozornost Ing. Petr Ruhswurm
Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska Na Obvodu 1085/37 703 00, Ostrava-Vítkovice Česká republika tel: (+420) web:


Stáhnout ppt "Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska"

Podobné prezentace


Reklamy Google