Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modalita výpovědi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modalita výpovědi."— Transkript prezentace:

1 Modalita výpovědi

2 Formulujte souvislý text neutrální, informační:
Clematis, plamének - popínavá dřevina, výborně se pne po pergolách, obloucích u vstupů, plotech, brankách nebo jiných oporách, k opěře se přichytává listovými úponky většinou složených z listů, atraktivní květy, mnohdy opravdu veliké, květy vykvétají jednotlivě nebo v květenstvích v odstínech bílé, žluté, červené, růžové, fialové, modré s nejrůznějšími přechody a odstíny, po odkvětu rostlina tvoří velice dokorativní ochmýřené nažky, listy jsou trojdílné a na podzim opadávají, slunné stanoviště, snese však i mírný polostín, vyžaduje bohatou zálivku, množí se dělením trsů na jaře nebo na podzim, možnost řízkování na jaře pod sklem, dobře propustná humózní půda, ne však kyselá, k sušení se nehodí Clematis, plamének, je popínavá dřevina, která se výborně pne po pergolách, obloucích, plotech, brankách či jiných oporách. K opěře se přichytává listovými úponky. Kvete atraktivními i velkými květy nejrůznějších barev. I po odkvětu působí plamének svými dekorativními ochmýřenými nažkami. Trojdílné listy na podzim opadávají. Clematisu se daří na slunných stanovištích, i když snese i mírný polostín. Vyžaduje bohatou zálivku, propustnou a humózní, ne však kyselou půdu. Množí se dělením trsů či řízkováním. K sušení se nehodí.

3 Formulujte souvislý text založený na modalitě volní:
(nesmí, musí, měl by, chce, je možné, je nutné, třeba, možno, nutno; zájem mluvčího na uskutečnění děje; děj je možný, nutný, žádoucí) Clematis, plamének - popínavá dřevina, výborně se pne po pergolách, obloucích u vstupů, plotech, brankách nebo jiných oporách , k opěře se přichytává listovými úponky většinou složených z listů, atraktivní květy, mnohdy opravdu veliké, květy vykvétají jednotlivě nebo v květenstvích v odstínech bílé, žluté, červené, růžové, fialové, modré s nejrůznějšími přechody a odstíny, po odkvětu rostlina tvoří velice dokorativní ochmýřené nažky, listy jsou trojdílné a na podzim opadávají, slunné stanoviště, snese však i mírný polostín, vyžaduje bohatou zálivku, množí se dělením trsů na jaře nebo na podzim, možnost řízkování na jaře pod sklem, dobře propustná humózní půda, ne však kyselá, k sušení se nehodí Clematis, plamének, je popínavá dřevina, která se může výborně pnout po pergolách, obloucích, plotech, brankách či jiných oporách. K opěře se přichytává listovými úponky. Může kvést atraktivními i velkými květy nejrůznějších barev. I po odkvětu působí plamének svými dekorativními ochmýřenými nažkami. Trojdílné listy na podzim opadávají. Clematis musíme vysadit na slunných stanovištích, ale je možné užít i mírný polostín. Je nutné rostlinu bohatě zalévat, žádoucí je propustná a humózní půda, nesmí ale být kyselá. Clematis můžeme množit dělením trsů či řízkováním. K sušení se nehodí.

4 Formulujte souvislý text založený na modalitě hodnotící:
Clematis, plamének - popínavá dřevina, výborně se pne po pergolách, obloucích u vstupů, plotech, brankách nebo jiných oporách , k opěře se přichytává listovými úponky většinou složených z listů, atraktivní květy, mnohdy opravdu veliké, květy vykvétají jednotlivě nebo v květenstvích v odstínech bílé, žluté, červené, růžové, fialové, modré s nejrůznějšími přechody a odstíny, po odkvětu rostlina tvoří velice dokorativní ochmýřené nažky, listy jsou trojdílné a na podzim opadávají, slunné stanoviště, snese však i mírný polostín, vyžaduje bohatou zálivku, množí se dělením trsů na jaře nebo na podzim, možnost řízkování na jaře pod sklem, dobře propustná humózní půda, ne však kyselá, k sušení se nehodí Clematis, plamének, je jedna z nejkrásnějších popínavých rostlin. Líbí se mi jeho květy, které mohou být různě veliké i barevné. Dovede okrášlit pergoly, branky, zkrátka vše, po čem se může pnout. Clematis potěší i po odkvětu, protože ochmýřené nažky působí velice dekorativně. Nevýhodou je, že nesnáší kyselou půdu a vyžaduje přímé slunce. Přesto musím clematis na zahrádce mít, je to skvostná koruna všech kvetoucích rostlin…


Stáhnout ppt "Modalita výpovědi."

Podobné prezentace


Reklamy Google