Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONOPÍ – ROSTLINA PRO 3. TISÍCILETÍ KONOPÍ MŮŽE ZACHRÁNIT PLANETU!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONOPÍ – ROSTLINA PRO 3. TISÍCILETÍ KONOPÍ MŮŽE ZACHRÁNIT PLANETU!"— Transkript prezentace:

1 KONOPÍ – ROSTLINA PRO 3. TISÍCILETÍ KONOPÍ MŮŽE ZACHRÁNIT PLANETU!
Bushka Bryndová 08/2010

2

3 Konopí seté – Cannabis sativa L.
Konopí je dvoudomá rostlina pravděpodobně původem z Asie, ale nové poznatky ukazují na naše území. Pravděpodobně se jedná o nejstarší nález hospodářského využití konopí ve světě. Archeologické nálezy u nás naznačují užívání konopí již v prehistorii – otisk provázku 26 tisíc let starý + ve stejné vrstvě dokázaná přítomnost pylu z konopí. Výskyt na celém světě, lidé je šířili jako hospodářskou plodinu a léčivou bylinu (mořeplavba). Jedna z nejstarších hospodářských rostlin lidstva – pravděpodobně nejstarší záměrně pěstovaná plodina.

4 Dělení konopí Kvůli masivnímu prokřížení dnes u nás rostou především hybridy původních odrůd a není tedy již platné dřívější dělení na odrůdy Cannabis sativa L.: - sativa s nízkým obsahem THC pro hospodářské účely; - indica s vyšším obsahem THC pro léčebné a rekreační využití. V dnešní době dělíme konopí na legální technické a zakázané netechnické, přírodní, které podle převažujících morfologických rysů dále dělíme na hybridy s převahou sativy či indiky.

5 Technické konopí Rostliny vyšlechtěné na obsah THC menší než 0,2%, nutnost obnovovat každý rok osivo podobně jako u GMO. Při posunutí této hranice na 3% THC by se smělo ponechat si osivo na další rok a snížením vstupních nákladů by se zlepšila výnosnost pro pěstitele. Podléhá oznamovací povinnosti při více než 10x10 m plochy. Využití na vlákno, semeno a rekultivaci znečistěné půdy (i těžkými kovy – ukládají se ve stonku). Využití jako fytoochrana ovoce a zeleniny na zahrádkách.

6 Technické konopí Pěstování na stonek
Stonek se standardně zpracovává na jednotné vlákno, koudel a pazdeří. Využití vlákna a koudele – papír, buničina, izolační rohože, lana, biodegradabilní plasty, textilní průmysl atd. Využití pazdeří – lisované pelety a brikety na topení, stavební hmoty a panely, zahradnické rohože, podestýlka pro domácí a hospodářská zvířata atd.

7 Technické konopí Pěstování na semeno
Surovina pro průmyslové účely, osivo, krmivo pro hospodářská zvířata. Konopné semeno jako surovina pro výrobu oleje a jako potravina. Semeno obsahuje až 30% oleje - výroba lisováním za studena nebo extrakcí; EMK omega 3 a 6, vitamíny a nepsychoaktivní léčivý kanabinoid kanabidiol (CBD). Využití oleje – potraviny, kosmetika, nátěrové hmoty, prací prášky a čistící prostředky. Využití pokrutiny (výlisku) – potraviny, krmiva a palivo. Konopná semena nejsou nikdy psychoaktivní, ať pocházejí z jakékoli odrůdy.

8 Přírodní konopí

9 Přírodní konopí Konopí s obsahem THC vyšším než 0,3% je zakázané, přitom význačnější psychoaktivní efekt začíná až u 3% THC. Využití pro rekreační účely neboli hulení – relaxace, ale někdy i zneužívání. Využití pro léčebné účely – samoléčba a výroba léků. Používají se neopylená květenství samičích rostlin (sinsemilla), kterým se také říká marihuana, listy a kořeny.

10 Přírodní konopí Využití jako oddechová droga Návykovost konopí Klasifikace obvyklých návykových látek škála: 1 (nejtěžší), 6 (nejslabší)

11 Přírodní konopí Využití jako oddechová droga Návykovost konopí - klasifikace obvyklých návykových látek škála: 1 (nejtěžší), 6 (nejméně těžká) Odnětí: přítomnost a závažnost charakteristických abstinenčních příznaků. Nutkavost: potenciál látky přimět konzumenta k opakovanému požití (když zeslabují účinky), měřený testy na lidech a na zvířatech. Tolerance: kolik látky je třeba k ukojení zvyšujícího se bažení + výška stabilní úrovně v porovnání se „startovní“ hodnotou. Dependence: kombinovaný ukazatel: míra obtížnosti, s níž je uživatel schopen přestat + míra recidivy + procento uživatelů, u nichž se dependence vyvine + vlastní hodnocení uživatelů co do potřeby substance. Intoxikace: míra, v níž se pod vlivem látky mění kognitivní a další psychické funkce.

12 Přírodní konopí Využití jako oddechová droga - rizika
Kouření konopí poškozuje dýchací cesty. Nadměrné dlouhodobé užívání u dospělých může způsobit psychické a fyzické potíže, které po několika týdnech obvykle odeznějí, ale u dětí a mladistvých může mít celoživotní následky. Alkohol a nikotin jsou „startovací drogou“ v raném dospívání a pro zdraví jsou škodlivější než rozumně a odpovědně užívané konopí. Největší riziko konopí spočívá v jeho nelegálnosti.

13 Přírodní konopí Léčebné využití – v historii
První zmínky o léčbě konopím v Číně před 4700 lety. Zmiňované jako lék ve starověkém Egyptě. Indické védy praví, že konopí: „Chrání člověka od nemoci … a prodlužuje léta života, které máme před sebou“. Římský historik Plinius st. uvádí jeho používání na bolesti kloubů.

14 Přírodní konopí Léčebné využití – moderní dějiny
Kanabinoidy – objev 2. poloviny 20. století. 1954 Palackého universita (Olomouc) pořádá konferenci „Konopí je lék“ – prof. J. Kabelík prezentuje objev antibakteriálních účinků konopného extraktu. 1964 Raphael Mechoulam objevil THC (a v ČR ve stejné době i prof. Šantavý). 1988 objev specifických CB1 receptorů pro THC (W. Devane). 1992 izolace anandamidu, endokanabinoidového ekvivalentu THC (Devane a L. Hanuš – český chemik pracující na Hebrew University) - nazván podle svých účinků na člověka (ananda=blaženost).

15 Přírodní konopí Léčebné využití – již v 50. letech

16 Přírodní konopí Léčebné využití - průkopníci

17 Přírodní konopí Léčebné využití – současnost
Organismus vyrábí endokanabinoidy, které se váží na stejné receptory jako kanabinoidy z konopí. Endokanabinoidní systém najdeme v organismu všech vyšších živočichů – globální regulátor – podle Dr. R. Melameda z university v Colorado Springs, který je jedním z nejvýznačnějších vědců zkoumajících účinky konopí, zajišťuje správnou funkci celé řady životně důležitých systémů organismu: příjem potravy, trávení a vyměšování, rozmnožování, regulace a ochrana nervového systému, skeleto-muskulární, endokrinní a kardiovaskulární funkce, spalování tuků a cukrů, imunita. Pomáhá organismu vyrovnávat se s fyziologickým, biochemickým i psychickým stresem, kterému je vystavován při interakci se svým okolím. Endokanabinoidy mají i pozitivní vliv na schopnost člověka učit se novým poznatkům a vyrovnávat se s nimi.

18 Přírodní konopí Léčebné využití – současnost Využití kanabinoidů ve farmacii – nahradily by velkou část vyráběných léků: Analgetika Antiflogistika Kardiaka Anihypertenziva Antiastmatika Antibiotika Antiepileptika Imunomodulancia Hypnotika „Movement disorders“ drugs (poruchy pohybu) Alkoholový abstinenční syndrom

19 Přírodní konopí Léčebné účinky – současnost
Ničí rakovinové buňky a zachovává zdravé. Antibakteriální účinky na gram+ mikroorganismy – léčba zánětů. Rozšíření bronchů (bronchodilatační efekt) – astma. Antiemetický účinek (potlačení zvracení) – chemoterapie. Regulace chuti k jídlu - anorexie, podpůrná léčba AIDS a rakoviny. Analgezie (potlačení bolesti) – artróza, rakovina, pooperační a fantómové bolesti. Snížení spasticity - roztroušená skleróza, DMO, svalová slabost. Snížení nitroočního tlaku – zelený zákal.

20 Přírodní konopí Léčebné účinky – současnost
Protikřečový účinek – epilepsie. Léčba poruch pohybového ústrojí – dystonie, Parkinsonova a Huntingtonova choroba, syndrom Tourette. Příznivý vliv na degenerativní nemoci stáří - artróza, následky cukrovky. Neuroprotektivní účinek – Alzheimerova nemoc, snížení poškození po mozkové mrtvici a po zranění hlavy (podat do 4 hodin). Poruchy imunitního systému – revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, lupénka, alergie a atopické ekzémy, Crohnova nemoc, cukrovka I. i II. typu.

21 Přírodní konopí Léčebné účinky – současnost
Anxiolitický účinek – léčba stavů úzkosti a depresí. Potlačení svědění – dermatitidy, ekzémy, lupenka. Změkčující účinek na kůži – kuří oka, ztvrdlé paty. Kanabinoidy léčí nemoci a poruchy spojené s uchováváním nežádoucích vzpomínek - posttraumatický stres, fobie a některé formy chronické bolesti. Léčba závislosti na alkoholu a tvrdých drogách.

22 Přírodní konopí Léčebné využití – Samoléčba Typy aplikace konopí
Zevní – konopný výtažek, masti, tinktury, koupele, čípky. Vnitřní – konopný výtažek, nálevy a odvary (nejlépe v mléce), tonika, konopný prášek do jídla, konopné máslo, zmrzlina a pečivo. Inhalace – nejlépe přes vaporizér, nebo dýmku, joint - konopný výtažek nebo sušená rostlina.

23 Přírodní konopí Léčebné využití - Samoléčba
Konopí v prevenci nemocí – konopný olej napomáhá stimulaci imunitního systému posílením tvorby endokanabinoidů. Méně vážné problémy léčíme podáváním konopí vnitřně jako tinkturu, mléko, máslo apod. nebo zevně tinkturou a mastí. Jako podpůrný prostředek nálevy a odvary vnitřně i zevně. Je-li nemoc vážná či chronická, léčíme dostatečným přísunem kanabinoidů z konopí ve formě výtažku (Fénixovy slzy). CB receptory se nevyskytují v částech mozku odpovědných za respirační a kardiovaskulární funkce – kanabinoidy tak nezpůsobují poruchy těchto systémů, nezatěžují játra a jsou proto bezpečným lékem.

24 Přírodní konopí Léčebné využití – Samoléčba
Při léčbě vážnějších nemocí konzultujte užívání konopí s lékařem! Informace o samoléčbě najdete na: O informace si pište na:

25 Zákaz konopí je proti zájmu lidstva
Od ledna 2010 vstoupil v platnost nový trestní zákoník – pěstování max. 5 rostlin na dospělou osobu již není trestným činem, ale je stále trestné jako přestupek, který může stát až Kč! Pro 6 měsíční léčebnou kúru konopným výtažkem je potřeba 2 kg palic z venkovního 5% konopí, což se z 5 rostlin těžko získá. Podpořte vytvoření zákona umožňujícího samoléčbu konopím bez obav z trestu. Legalizace konopí bude možná až po vynětí konopí ze seznamu omamných látek OSN.

26 Co můžete konkrétně udělat i vy?
Nenechte se ohlupovat farmaceutickými firmami, že myslí na dobro svých pacientů. Není to tak – myslí jen na dobro svých velkých akcionářů – nedávno v EU zaregistrovaný lék z konopí „SATIVEX“ stojí 130 liber, tzn. cca 4000 Kč. Je to dávka na 14 dní až měsíc. Lék bude brzy i v českých lékárnách a nebude proplácen pojišťovnami. Stejný efekt nemocným přináší pár rostlin zdarma vypěstovaných na zahrádce! Žádejte od politiků, ať zajistí dostupnost léčby konopím a především konopným výtažkem i v České republice. Když to je možné v Izraeli a jinde ve světě, proč by to nešlo i u nás? A pamatujte, že KONOPÍ MŮŽE ZACHRÁNIT NAŠI PLANETU – jak říkal nedávno zesnulý Jack Herer – čest jeho památce! VIDEO - JACK HERER NA HEMPSTALK 2009


Stáhnout ppt "KONOPÍ – ROSTLINA PRO 3. TISÍCILETÍ KONOPÍ MŮŽE ZACHRÁNIT PLANETU!"

Podobné prezentace


Reklamy Google