Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Guatemala - Medela Májské město Tikal

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Guatemala - Medela Májské město Tikal"— Transkript prezentace:

1 Guatemala - Medela Májské město Tikal
Projekt Medela Lejly Abbasové podpořil (prostřednictvím NF Inka) v letech 2008 – 2010 indiány v Guatemale. Jezero Atitlán

2 V Guatemale tvoří téměř polovinu obyvatelstva indiáni – Májové.

3 Májové, potomci slavné kultury, si uchovávají své jazyky a způsob odívání.

4 Například chybí lékaři a zdravotní střediska
Ve druhé polovině 20. století trpěli guatemalští obyvatelé vládou diktatur, které politikou masakrů, genocidy, mučení a únosů poškodily především indiány – Máje. Od roku 1996 je mír, ale situace indiánů, zvláště na venkově není vždy snadná. v Například chybí lékaři a zdravotní střediska a lidová moudrost - co se týče tradičních prostředků léčení – téměř vymizela. Starší generace neměly možnost předat své znalosti mladým, mnoho indiánů nepřežilo masakry (200 tisíc obětí) nebo útěk do „džungle“, během exilu v zahraničí byli uprchlíci v cizím prostředí - ze země se 6 milióny obyvatel uprchlo před terorem přes milión (převážně) indiánů.

5 Guatemalští lékaři pracují ve své ordinaci a někteří (vzácně) také vyjíždějí do míst, kde střediska nejsou. Výjezdy se konají především v den trhu, kdy se do střediskových obcí scházejí indiáni ze širokého okolí.

6 Tým asociace Ixchel (v jazyce Májů Kakčikelů bohyně plodnosti) léčí během výjezdů především v horách a učí hlavně májské ženy využívat tradice předků: pěstovat byliny a používat je při léčbě, vyrábět si vlastní masti, šampón, mýdlo… Pan José Antonio Linares je vedoucím projektu.

7 Paní Vidalia pořádá kursy vaření, při nich se ženy učí používat tradiční májské plodiny, např. ramón, jehož plody dozrávají v době, kdy není kukuřice, také sóju, atd.

8 Na venkově často nejsou pracovní příležitosti a nedostává se peněz na nákup potravin. V dobách přírodních katastrof, jakou bylo např. v roce 2009 dlouhodobé sucho, kdy se sklizeň kukuřice, základní potraviny Májů, snížila o 30%, bývá hlad. Pěstování a používání tradičních plodin ve stravě zlepšuje jídelníček i zdravotní stav indiánů.

9 Některé májské ženy pěstují léčivé byliny a jejich přebytky vykupuje asociace Ixchel , která z nich vyrábí léky. Ženy, především vdovy a matky samoživitelky, mají tak zabezpečený určitý příjem pro děti.

10 Tým lékařů Ixchel respektuje indiánské tradice (ve způsobu léčení, při porodech, atd.) a podporuje májskou identitu.

11 V roce 2009 díky podpoře projektu Medela (prostřednictvím NF Inka) mohli tři guatemalští lékaři zrealizovat 29 aktivit v 16 obcích: např. Patzún, Gomera, Champerico, Retalhuelu, El Progreso, Cuyotenango, Chucmuc, Santiago Atitlán, Sololá, Zaculeu, Tecpán, atd. V rámci přednášek a kursů se vzdělalo v oblasti prevence chorob, zdravého stravování, hygieny, vaření z tradičních plodin, atd osob, jedná se především o ženy. Počet dětí, které mají přínos z aktivit: Během aktivit se hovořilo třemi jazyky: májskými jazyky kakchikel a tzutuhil a španělsky. Náklady: quetzalů (= Kč). Skladba nákladů je sepsána ve velmi podrobném seznamu, dle jednotlivých akcí. Jedná se především o semena, májské plodiny, přísady do léků, mastí, šampónů, atd. Dále bylo uhrazeno 320 dóz látek, sloužících k odparazitování dětí, vitamíny, plynové bomby či benzín do vařičů. Náklady zahrnují dopravu lékařů na místa aktivit. Náklady nezahrnují mzdu lékařů, neboť tito poskytují své služby při výjezdech a znalosti (jak vyrábět léky, hygienické přípravky….) zdarma. Lékaři jsou Guatemalci. Projekt realizují Guatemalci pro Guatemalce s finanční podporou projektu Medela a NF Inka.

12 Lékaři Ixchel děkují projektu Medela a NF Inka za finanční dary a podporu Májům v Guatemale.


Stáhnout ppt "Guatemala - Medela Májské město Tikal"

Podobné prezentace


Reklamy Google