Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

© Irena Zikmundová, 2012 Technologická zařízení ve výrobním středisku Stroje a zařízení v gastronomii VY_62_INOVACE_27-01-SE 1 Střední škola, Bohumín,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "© Irena Zikmundová, 2012 Technologická zařízení ve výrobním středisku Stroje a zařízení v gastronomii VY_62_INOVACE_27-01-SE 1 Střední škola, Bohumín,"— Transkript prezentace:

1 © Irena Zikmundová, 2012 Technologická zařízení ve výrobním středisku Stroje a zařízení v gastronomii VY_62_INOVACE_27-01-SE 1 Střední škola, Bohumín, příspěvková organizace, Husova 283, Bohumín VY_52_INOVACE_24-01-ZI

2 © Irena Zikmundová, 2012 Název vzdělávacího materiáluTechnologická zařízení ve výrobním středisku Číslo vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_24-01-ZI Číslo šablonyV/2 AutorZikmundová Irena Studijní obory69-54-E/01 Provozní služby RočníkPrvní a druhý ročník zařazení dle ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVPPříprava pokrmů TémaPříprava pokrmů Očekávaný výstup Žák se seznámí s technologickým zařízení v gastronomii, umí určit způsob použití jednotlivých zařízení, umí stroje využívat Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s nejdůležitějšími informacemi o strojích a zařízení v gastronomii Datum vytvořeníČerven 2012 Druh výukového materiáluPrezentace v PowerPointu Klíčová slova Hygiena, bezpečnost práce, indukční sporák, plynové spotřebiče, varné kotle, sklopné pánve, fritézy, konvektomaty, mikrovlnná trouba, nářezové stroje, mycí stroje, stroje pro strouhání, plátkování, kostkování, hnětací a šlehací stroje, ponorné mixéry, škrabky brambor a zeleniny, parní skříň, lednice, termoporty Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence k učení a k řešení problému Použitá literatura a zdrojeViz poslední snímek + archiv autora CZ.1.07./1.5.00/ INTERAKTIVNĚ KE SVÉ BUDOUCNOSTI METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU 2

3 © Irena Zikmundová, 2012 Osnova:  Seznámení se se zásadami hygieny a bezpečnosti práce,  seznámení se se stroji v kuchyni,  seznámení se s chladícím zařízením,  údržba a čištění,  použité zdroje 3

4 © Irena Zikmundová, 2012 Zásady hygieny a bezpečnost práce  Dodržování čistoty těla, řádné mytí rukou, vyčištěné, ostříhané nehty, čistá pracovní obuv a oděv, zakryté vlasy, zdravotní průkaz,  seznámení pracovníka s platnými bezpečnostními předpisy,  základní požadavky na pracovišti. 4

5 © Irena Zikmundová, 2012 Jak vypadá zdravotní průkaz? Obr. č. 1 – Zdravotní průkaz Zdroj: 5

6 © Irena Zikmundová, 2012 Stroje v kuchyni (1)  varná pole elektrická  varná pole s indukčním ohřevem  plynové spotřebiče  varné kotle  sklopné pánve  fritézy  pece a konvektomaty  mikrovlnná trouba  mycí stroje  nářezové stroje 6

7 © Irena Zikmundová, 2012 Stroje v kuchyni (2)  Stroje pro strouhání, plátkování, kostkování,  hnětací a šlehací stroje,  ponorné mixery a šlehače,  škrabky brambor a zeleniny,  indukční sporák,  parní skříň,  termoporty. 7

8 © Irena Zikmundová, 2012 Foto kuchyňského zařízení (1) Obr. č. 2 – Šlehač – hnětač Zdroj: vlastní foto Obr. č. 3 – Krouhač zeleniny Zdroj: vlastní foto Obr. č. 4 – Konvektomat Zdroj: vlastní foto Obr. č. 5 – Nářezový stroj Zdroj: vlastní foto 8

9 © Irena Zikmundová, 2012 Foto kuchyňského zařízení (2) Obr. č. 6 – Mikrovlnná trouba Zdroj: vlastní foto Obr. č. 7 – Šlehač – hnětač Zdroj: vlastní foto Obr. č. 8 – Myčka na nádobí Zdroj: vlastní foto Obr. č. 9 – Elektrická trouba Zdroj: vlastní foto 9

10 © Irena Zikmundová, 2012 Foto kuchyňského zařízení (3) Obr. č. 10 – Multifunkční naklápěcí pánev Elektrolux Zdroj: Obr. č. 11 – Multifunkční naklápěcí pánev Fagor Zdroj: 10

11 © Irena Zikmundová, 2012 Chladicí zařízení  Chladicí a mrazící boxy,  chladící a mrazící skříně,  chladící a mrazící truhly,  chladící a mrazící stoly,  rychle chladící přístroje, šokové mraznice. 11

12 © Irena Zikmundová, 2012 Chladící boxy Obr. č. 12 – Lednice Zdroj: vlastní foto Obr. č. 13 – Chladící box Zdroj:http://www.google.cz/imgres?q=obr%C3%A1zek+c hlad%C3%ADc%C3%ADho+boxu&hl=cs&sa=X&biw=136 6&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=jYtZ4PGyj0yrl M 12

13 © Irena Zikmundová, 2012 Údržba a čištění  Prováděno personálem kuchyně nebo kvalifikovaným pracovníkem dodavatele,  chráníme ruce před účinky čistících prostředků,  pozor před poraněním o ostré hrany či výčnělky u strojů (zadní či spodní díly stroje). 13

14 © Irena Zikmundová, 2012 Použité zdroje:  potravinarstvi / potravinarstvi /  C3%ADho+boxu&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=649&tbm=isch&prmd =imvns&tbnid=jYtZ4PGyj0yrlM:&imgrefurl=http://www.gastromacs.c z/chladici_a_mrazici_boxy/&docid=qHzyacs6Jzu3FM&imgurl=http:// eb2T4OKCZH4sgbkpOjjBQ&zoom=1   SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů. 3 rozš. vyd., Praha:Fortuna,2004, ISBN  Vlastní fotografie  Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "© Irena Zikmundová, 2012 Technologická zařízení ve výrobním středisku Stroje a zařízení v gastronomii VY_62_INOVACE_27-01-SE 1 Střední škola, Bohumín,"

Podobné prezentace


Reklamy Google