Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologická zařízení ve výrobním středisku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologická zařízení ve výrobním středisku"— Transkript prezentace:

1 Technologická zařízení ve výrobním středisku
Střední škola, Bohumín, příspěvková organizace, Husova 283, Bohumín Technologická zařízení ve výrobním středisku Stroje a zařízení v gastronomii VY_52_INOVACE_24-01-ZI VY_62_INOVACE_27-01-SE © Irena Zikmundová, 2012

2 CZ.1.07./1.5.00/34.0473 - INTERAKTIVNĚ KE SVÉ BUDOUCNOSTI
METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU Název vzdělávacího materiálu Technologická zařízení ve výrobním středisku Číslo vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_24-01-ZI Číslo šablony V/2 Autor Zikmundová Irena Studijní obory 69-54-E/01 Provozní služby Ročník První a druhý ročník zařazení dle ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVP Příprava pokrmů Téma Očekávaný výstup Žák se seznámí s technologickým zařízení v gastronomii, umí určit způsob použití jednotlivých zařízení, umí stroje využívat Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s nejdůležitějšími informacemi o strojích a zařízení v gastronomii Datum vytvoření Červen 2012 Druh výukového materiálu Prezentace v PowerPointu Klíčová slova Hygiena, bezpečnost práce, indukční sporák, plynové spotřebiče, varné kotle, sklopné pánve, fritézy, konvektomaty, mikrovlnná trouba, nářezové stroje, mycí stroje, stroje pro strouhání, plátkování, kostkování, hnětací a šlehací stroje, ponorné mixéry, škrabky brambor a zeleniny, parní skříň, lednice, termoporty Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení a k řešení problému Použitá literatura a zdroje Viz poslední snímek + archiv autora © Irena Zikmundová, 2012

3 Osnova: Seznámení se se zásadami hygieny a bezpečnosti práce,
seznámení se se stroji v kuchyni, seznámení se s chladícím zařízením, údržba a čištění, použité zdroje © Irena Zikmundová, 2012

4 Zásady hygieny a bezpečnost práce
Dodržování čistoty těla, řádné mytí rukou, vyčištěné, ostříhané nehty, čistá pracovní obuv a oděv, zakryté vlasy, zdravotní průkaz, seznámení pracovníka s platnými bezpečnostními předpisy, základní požadavky na pracovišti. © Irena Zikmundová, 2012

5 Jak vypadá zdravotní průkaz?
Obr. č. 1 – Zdravotní průkaz Zdroj: © Irena Zikmundová, 2012

6 Stroje v kuchyni (1) varná pole elektrická
varná pole s indukčním ohřevem plynové spotřebiče varné kotle sklopné pánve fritézy pece a konvektomaty mikrovlnná trouba mycí stroje nářezové stroje © Irena Zikmundová, 2012

7 Stroje v kuchyni (2) Stroje pro strouhání, plátkování, kostkování,
hnětací a šlehací stroje, ponorné mixery a šlehače, škrabky brambor a zeleniny, indukční sporák, parní skříň, termoporty. © Irena Zikmundová, 2012

8 Foto kuchyňského zařízení (1)
Obr. č. 2 – Šlehač – hnětač Zdroj: vlastní foto Obr. č. 3 – Krouhač zeleniny Zdroj: vlastní foto Obr. č. 5 – Nářezový stroj Zdroj: vlastní foto Obr. č. 4 – Konvektomat Zdroj: vlastní foto © Irena Zikmundová, 2012

9 Foto kuchyňského zařízení (2)
Obr. č. 6 – Mikrovlnná trouba Zdroj: vlastní foto Obr. č. 7 – Šlehač – hnětač Zdroj: vlastní foto Obr. č. 9 – Elektrická trouba Zdroj: vlastní foto Obr. č. 8 – Myčka na nádobí Zdroj: vlastní foto © Irena Zikmundová, 2012

10 Foto kuchyňského zařízení (3)
Obr. č. 10 – Multifunkční naklápěcí pánev Elektrolux Zdroj: Obr. č. 11 – Multifunkční naklápěcí pánev Fagor Zdroj: © Irena Zikmundová, 2012

11 Chladicí zařízení Chladicí a mrazící boxy, chladící a mrazící skříně,
chladící a mrazící truhly, chladící a mrazící stoly, rychle chladící přístroje, šokové mraznice. © Irena Zikmundová, 2012

12 Chladící boxy Obr. č. 13 – Chladící box
Zdroj:http://www.google.cz/imgres?q=obr%C3%A1zek+chlad%C3%ADc%C3%ADho+boxu&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=jYtZ4PGyj0yrlM Obr. č. 12 – Lednice Zdroj: vlastní foto © Irena Zikmundová, 2012

13 Údržba a čištění Prováděno personálem kuchyně nebo kvalifikovaným pracovníkem dodavatele, chráníme ruce před účinky čistících prostředků, pozor před poraněním o ostré hrany či výčnělky u strojů (zadní či spodní díly stroje). © Irena Zikmundová, 2012

14 Použité zdroje: SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů. 3 rozš. vyd., Praha:Fortuna,2004, ISBN Vlastní fotografie Odkazy ze dne © Irena Zikmundová, 2012


Stáhnout ppt "Technologická zařízení ve výrobním středisku"

Podobné prezentace


Reklamy Google