Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příspěvek k tématu Kam směřuje české vzdělávání ? Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v  Praze Katedra kybernetiky Centrum strojového vnímání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příspěvek k tématu Kam směřuje české vzdělávání ? Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v  Praze Katedra kybernetiky Centrum strojového vnímání."— Transkript prezentace:

1 Příspěvek k tématu Kam směřuje české vzdělávání ? Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v  Praze Katedra kybernetiky Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz http://cmp.felk.cvut.cz/~hlavac

2 2 Lze na otázku o směřování odpovědět predikcí? Prediction is very difficult, especially if it's about the future. Niels Bohr  Hledejme model pro předpovídání.  Koncem 19. století byly České země mezi málo nejpokrokovějšími na světě.  Kritérium: kompetitivní průmysl, bohatství, špičkové univerzitní školství, vysoká kultura (alespoň u elity).  A od té doby? Přinejmenším od 2. světové války, pokles.

3 3 Omezím se jen na univerzity „ Objektivní“ mezinárodní srovnání QS University RankingQS University Ranking, pořadí na světě 2005200620072008200920102011 ČVUT Praha --520 401- 500 394 401- 450 501- 550 MU Brno--557501+ 501- 600 551- 600 UK Praha248 290261229267276 VUT Brno428 518501+ 401- 500 551- 600 601+

4 4 Faculty Rankings - Engineering & Technology 1 Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA 2 Stanford University, USA 3 University of California, Berkeley (UCB), USA 4 University of Cambridge, United Kingdom 5 California Institute of Technology (Caltech), USA 6 Imperial College London, United Kingdom 7 The University of Tokyo, Japan 8 ETH Zurich, Switzerland 9 National University of Singapore (NUS), Singapore 10 Tsinghua University, China …. 155 Czech Technical University In Prague, Czech Republic... a žádná jiná univerzita z ČR v první třístovce už není.

5 5 Znalostní ekonomika  Znalosti nahrazují materiální zdroje a stávají se hlavním hybatelem ekonomiky.  Nejúspěšnější firmy investují třetinu svých investic do znalostí, hlavně •výzkumu a vývoje, •licencí •a marketingu.  Univerzity jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů znalostní ekonomiky.  Poskytují nejen myslitele, ale také základní infrastrukturu, laboratoře, knihovny, informační zdroje, počítačové sítě.

6 6 Jsme civilizací za horizontem?  Mezi 6. a 15. stoletím byla na technologické špičce Čína. Proč odpadla?  Koncem 19. století bylo těžiště v Evropě, Británii, Německu, Francii, u nás.  USA nyní dominují.  USA delší dobu ale ztrácejí. Proč?  Roste Čína, Indie.  Jde o přežití. Klíčem je efektivní průmysl, výroba.  Nyní jsme stále mezi bohatými a úspěšnými.  V ČR se musíme nové situaci přizpůsobit a udržet se na špičce.  Jinak odpadneme mezi většinu světa.

7 7 Q: Kdo je klíčem k přežití?  A: Elita společnosti.  Základem úspěchu jsou 1.Inovace v průmyslu, aby bylo co prodávat na globálním trhu. 2.Fungující společnost, především kvalifikovaná a motivovaná pracovní síla ochotná a schopná vyrábět. 3.Obecná kultura ve společnosti. Bez ní nic nefunguje.

8 8 Měřítko úspěchu pro politiky = počet vysokoškoláků. Everything has its limit – iron ore cannot be educated into gold. Mark Twain  Počet vysokoškoláků, zjevný nesmysl. Počet sám o sobě nezajišťuje ani kvalitu ani úspěch.  Problém je ve struktuře vzdělání.  Studované obory nejsou svázány s ekonomickou potřebou.  Každý chce být bílým límečkem a nezajímá ho, zda se uživí.

9 9 Už i vláda o formulaci úlohy ví  Rozbíhají se změny v řízení univerzit s cílem diferencovat je podle kvality.  Změna financování univerzit už v 2012 •Koeficient kvality podle výsledků v RIV (registr informací o výsledcích výzkumu a vývoje). •Kontroverze, kafemlejnek.  Výběrovost uchazečů na vstupu.  Konečně - státní maturity.

10 10 Akademické senáty Ryby nevědí, že žijí ve vodě. Moudrost filosofie Zen.  Senáty jsou voleny.  Ambice pro průměrné, protože jejich voliči jsou průměrní.  Senáty volí rektora a děkany, což průměrnost konzervuje.  Hledá se kompromis v novém vysokoškolském zákonu.

11 11 Příhoda s německým docentem  Spolupracovník doc. Boris Flach, Němec.  Q: Co je z jeho pohledu problém českého univerzitního vzdělávání?  A: To, že v Česku není povinná maturita z matematiky jako v Německu. Což v zemi opírajícím se o průmysl nechápe.

12 12 Kudy se vydat?  Potlačit průměrnost, posilovat elitu.  Provětrat zatuchlá česká zákoutí.  Klíč: práce s lidskými zdroji.  Nekompromisně se ptát na „tvrdé“ výsledky.  V každém oboru je potřebné srovnávat se světovou špičkou.  Moudrost místo alibismu.

13 13 Závěr Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež pouze ukazují, kam jít, ale samy nejdou. Jan Ámos Komenský Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Příspěvek k tématu Kam směřuje české vzdělávání ? Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v  Praze Katedra kybernetiky Centrum strojového vnímání."

Podobné prezentace


Reklamy Google